- Boikott av israelske forskere strider mot den akademiske friheten, sier forskningsminister Tora Aasland.

Torsdag skal NTNUs styre behandle et forslag om akademisk boikott av Israel, og onsdag vil Regjeringen svare på spørsmål i Stortingets spørretime fra KrF.

Bryter lovfestede prinsipper

Allerede nå gjør statsråd Tora Aasland det helt klart at NTNU bryter lovfestede prinsipper dersom man vedtar en boikott.

- Jeg er ikke tilhenger av akademisk boikott overfor Israel. Det er også Regjeringens syn, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland til Aftenposten.

- Ikke pålegge

- En akademisk boikott av Israel er i strid med den akademiske friheten. Våre universiteter og høyskoler skal følge anerkjente etiske og vitenskaplige prinsipper om åpenhet. Dermed har de ansatte selv en lovfestet rett til å velge både emne og metode for sin forskning. Da kan ikke styret ved en institusjon pålegge forskerne ikke å samarbeide med forskere fra Israel eller andre land. Det synes jeg som ansvarlig statsråd er et viktig signal å sende, sier Aasland til Aftenposten.

- Betyr det at mange forskere rett og slett ikke forstår hva akademisk frihet er?

- Det er helt på sin plass å diskutere en så viktig sak, og NTNU har full rett til å arrangere møter og seminarer om politikken i Midtøsten. Men NTNU om universitet kan ikke pålegge eller forby samarbeid med forskere fra Israel. Den enkelte forsker har rett til å velge emner og faglige kontakter.

- At enkeltforskere kan la være å ha forskningssamarbeid med lande hvor de har problemer med regimet, det legger ikke institusjonen seg bort i.

- Forstår reaksjonene

- Hvorfor tror du så mange ved universitetet vil bruke boikott som virkemiddel?

- Det er veldig sterke følelser i denne saken, og jeg har stor forståelse for at man reagerer veldig kraftig på det som skjer fra Israels side, sier Aasland.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland forstår reaksjonene ved NTNU. Foto: Poppe, Cornelius