Lang påskeferie, 1. og 17. mai, pinse, Kristi himmelfartsdag, juleferie, sommerferie, høstferie og vinterferie. For amerikanere flest er antallet fridager vi nyter godt av i Norge bare en fjern drøm. Men mange av oss går  rundt med en feilaktig antagelse av nettopp Norge er det landet i verden med flest betalte fridager. En rapport fra Center for Economic and Policy Reasearch knuser denne myten. Ikke bare ligger Norge et stykke ned på listen over land med flest betalte fridager innenfor OCDE ( Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), men sett i forhold til enkelte land som ligger utenfor dette økonomiske samarbeidet så ligger vi langt under toppene.

Les også: Storby eller tropisk øyparadis?

Les også: Dette er verdens billigste storby

Vive la France!

Det Europeiske landet med flest betalte fridager er Frankrike. Her har hver arbeidstaker 30 lovbestemte fridager i tilegg til èn betalt helligdag. Dette gjør Frankrike til det landet med flest betalte fridager av OECD-landene.

De fleste europeiske land har minimum 20 dager betalt fri. Dette er dager vi gjerne regner som sommerferie. I tillegg så varierer antallet betalte hellig - og høytidsdager kraftig - gjerne diktert av religiøs tilhørighet. Om vi tar denne variablen med i regnestykket så har Østerrike, Portugal og Spania flest betalte fridager med henholdsvis 13 og 12 fridager.

foto
Lisboa i Portugal sommeren 2015: Portugal og Østerrike kommer best ut av det av alle OECD-landene med sine 13 betalte høytids og helligdager.

Danmark, Sverige, Finland og Japan har ingen betalte hellig -og høytidsdager. Heller ikke USA, som i dette regnestykket faller utenfor fordi  amerikanske arbeidstakerne ikke har lovfestet rett til noen betalte fridager.

Norge kommer ut litt over halveis på OECD-skalaen med sine 25 betalte feriedager og to betalte høytidsdager.

foto

Men hva med resten av verden?

Det vil kanskje forbause deg at Sri Lanka har den høyeste andelen av offentlige helligdager i verden. Dette på grunn av den multietniske befolkningen i landet og den store religiøse variasjonen i landet.  På Sri Lanka inkluderes både muslimske, buddistiske, hinduistiske, katolske og kristne fridager. Det totale antallet offentlige helligdager ( ikke nødvendigvis betalte) er 25.

foto
Sri Lanka: Ikke bare har dette landet flest offentlige høytids -og helligdager i verden, men de har noen av klodens flotteste strender også.

På andreplass finner vi India med 21 offentlige helligdager. De tre største er Uavhengighetsdagen (15. august), Republic Day ( 26. januar) og Mahatma Gandhis fødselsdag (2. oktober). I tillegg kommer en rekke nasjonale og regionale religiøse festivaler og lokale fridager.

På tredjeplass ligger Colombia som har totalt 18 fridager hvorav 12 av disse er katolske høytidsdager.  De viktigste dagene er Colombusdagen ( andre mandag i oktober), 1. påskedag og palmesøndag.