– Det var ikke opplagt at jeg skulle overta, sier Thor Arne Falkanger (55).

Den daglige lederen møter oss i andreetasjen i Den Grønne Brygge, hvor familiefirmaet har hatt tilhold siden 1917. Sentralt i kontorlokalet er en minnevegg med bilder fra faren Torbjørn Falkangers skikarriere. Han tok sølvmedalje under OL-hopprennet i Oslo i 1952, hvor han også avla den olympiske ed. Samtidig med idrettskarrieren ble Torbjørn involvert i familiebedriften som hans far Arne og bestefaren Thor hadde startet før ham.

foto
Thor Arne Falkanger, daglig leder og eier i Th. Falkanger ser på veggen i kontorlokalene i andreetasje på Den grønne brygge som er preget av faren Torbjørn Falkangers idrettsbragder.

Skulle ta prøveperiode

I 1995 overtok Thor Arne Falkanger firmaet.

– Far prøvde aldri å presse noen av oss ungene inn i dette. Men det kom til et punkt hvor han ville avklare videre drift av firmaet, før han trakk seg tilbake, forklarer Thor Arne.

Han hadde tatt utdanning, bodd i Oslo i mange år, og jobbet som assisterende finansdirektør i Hafslund Nycomed, da tilbudet om å overta kom tidlig på 90-tallet. Det ble klart at de to søstrene hans ikke var interessert, godt etablert med familie og jobb på Østlandet som de var. Thor Arne og kona hadde den gangen to barn. Tanken om å flytte hjem hadde modnet over noen år.

–Jeg sa at jeg skulle ta en prøveperiode. Det begynner å bli godt over 20 år siden nå, sier han og smiler.

foto
Thor Arne Falkangers oldefar og bestefar startet det hele i brygga i Fjordgata. På den tiden hadde bedriften egne reisende skoselgere som reiste rundt og besøkte kundene. De eksporterte også huder og skinn og solgte lærvarer til skomakerne i byen. Thor Arne Falkanger er tredje generasjons leder for selskapet.

Denne høsten har firmaet markert 100-årsdagen med flere arrangementer for bedriftens ansatte. Da Adresseavisen er innom er det midt i Black Friday-salget, en ny salgsdag som butikkeieren helst skulle vært foruten.

–Vi er litt fortvilet i varehandelen når vi tvinges inn i slike tilbudsdager midt i det som er høysesongen vår. Det er allerede mye salg, året rundt, konstaterer han.

Historie i bokform

Falkanger-navnet kommer fra Bergen og bedriftshistorien starter faktisk 30 år før 1917. Thor Arnes oldefar, Thor, kom til Trondheim i 1888 som representant for Rieber i Trondheim, hvor han drev med salg av huder og skinn.

foto
Thor Falkanger: I 1888, 30 år gammel, kom han til Trondheim som representant for Rieber i Bergen.

Hans sønn, Arne, startet etter hvert sin egen virksomhet innen samme bransje. Ledelsen i Rieber i Bergen likte dårlig at sønnen til deres viktige stedlige salgsrepresentant hadde startet konkurrerende virksomhet. Thor Falkanger fikk beskjed om at han enten måtte få sønnen til å avslutte firmaet, eller slutte hos Rieber. Thor Falkanger valgte det siste, og startet opp sammen med sønnen. Slik ble også firmanavnet Th. Falkanger.

foto
70-talls: Butikklokalene i Den Grønne Brygge i 1973.

Historien til familiefirmaet er beskrevet i den ferske boka «Godt skodd i hundre år – Th. Falkanger AS 1917 – 2017» ført i pennen av journalist og historiker Per Christiansen. Nede i butikken, blant alle skoparene, treffer vi en av kontinuitetsbærerne i bedriften - som ikke er en Falkanger: Annete Stokdal (48) begynte som ekstrahjelp som 16-åring. Nå har hun over 30 år i bedriften bak. Stokdal er butikkleder på Den Grønne Brygge og sentral i innkjøp for bedriften. En «nøkkelansatt», ifølge Thor Arne Falkanger.

–Det er en arbeidsplass vi er stolt av å være på. De tar godt vare på oss og vi får være med på det meste, sier hun. Nå har hun også fått selskap av datteren Rebecca i butikken.

foto
Brygga i Fjordgata 42 har vært sentral i Falkangers virksomhet helt siden starten i 1917. Slik vil det også bli fremover, ifølge Falkanger-eier Thor Arne Falkanger.

Viktig brygge

De første ti årene var Falkanger et rent grossistfirma, før de åpnet sin første detaljhandel i Fjordgata 42 i 1927 – i det som fortsatt er firmaets hovedkvarter, Den Grønne Brygge. Det er lavt under taket i butikklokalene, og litt omstendelig logistikk opp og ned fra skolageret. Men firmaet har ingen plan om å forlate brygga.

–Det er litt av sjelen vår, som følge av historien. Den vil vi ta vare på og vi ønsker at dette skal være litt annerledes enn en kjøpesenterbutikk. Målet er å bevare den posisjonen Den Grønne Brygge har, selv om salgsvolumet er større på kjøpesenterbutikkene våre, sier Falkanger.

foto
På jobb: Torbjørn Falkanger på lageret i Den Grønne Brygge i Fjordgata i januar 1950. Høsten 1951 måtte han avbryte studier i USA og dra hjem til ansvar i bedriften, da faren Arne fikk kreft.

For Falkanger har for lengst spredt seg utover, både i Midtbyen og på kjøpesenter utenfor bykjernen. Torbjørn Falkanger var med på eiersiden da City Syd inntok Heimdalsmyra for 30 år siden. Han var også sentral i oppstarten av Falkangers Euro Sko på 70-tallet, et stort kjedeforetak for skotøybransjen i Norge. I dag er Euro Sko skandinavias største skokjede med over 300 butikker, og Thor Arne er styreleder. Falkanger-selskapet består nå av elleve skobutikker i Trondheim og Melhus, og fem på Lillehammer og Hamar.

Fabrikkminner

foto
Produkjon: Falk skofabrikk på Kyrkæterøra var en av de ledende i landet og var den største bedriften i Hemne kommune på 60-tallet. Fabrikken var grunnlagt av Ingar Dyrnes i 1909, men ble overtatt av Th. Falkanger i 1950. Foto: Alfred Johannesen

Thor Arne Falkangers første minner fra skobransjen er fra fabrikkbesøk på skofabrikken familiefirmaet eide og drev på Kyrksæterøra på 50- og 60-tallet. På det meste produserte Falk sko, som fabrikken het, rundt 200 000 par sko og skistøvler hvert år.

– Lukta av lær og lim og lyden fra maskinene sitter ennå i, sier 55-åringen.

foto
Tre generasjoner: Dagens bedriftseier, Thor Arne Falkanger, står mellom farfaren Arne og faren Torbjørn ved inngangen til Falk skofabrikk på Kyrksæterøra i 1966. Foto: Th. Falkangers arkiv

Selv har han fire barn i alderen 15 til 26. I likhet med sin far vil han ikke overtale noen til å ta over familiebedriften.

– De må få gjøre det de vil, ta utdanning og se seg om i verden. Så får vi se, sier Thor Arne Falkanger, tredje generasjons skoselger i Trondheim.