– Det snakkes ofte om behovet for varme hender i helse- og omsorgssektoren. Men innenfor de tjenestene som gis til psykisk utviklingshemmede, som er veldig avhengige av hjelp, har disse hendene ofte blitt opplevd som klamme.

– Med det mener jeg at vi altfor ofte har umyndiggjort dem. Vi må la dem få muligheten til å være sjef i egne liv, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Det betyr at regjeringen går stikk motsatt vei av utviklingen i Trondheim kommune. Som Adresseavisen har dokumentert gjennom flere artikler, har man her gått fra individuelle tilbud til gruppetilbud.

Styrker rettighetene

Noe som har ført til svekket livskvalitet for flere brukere. For Vibeke Johnsen har endringene til og med ført til betydelig svekket helse, ifølge fylkeslegen.

Høie understreker at han ikke uttaler seg disse sakene, men varsler på generelt grunnlag en bedring i tilbudet også for dem Adresseavisen har omtalt.

I juni endret nemlig Stortinget pasient- og brukerrettighetsloven. Endringen innebærer at personer under 67 år med langvarig og stort behov for personlig assistanse skal ha rett til å få dette organisert som brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Det har vært uklart om psykisk utviklingshemmede var inkludert i denne endringen, men nå bekrefter Høie at er de det.

Øker overføringene

– Vi regner med at lovendringen vil koste kommunene 300 millioner kroner ekstra neste år. Og beløpet vil øke fremover fordi vi regner med at flere vil ta i bruk de kommunale tilbudene, sier Høie.

Han legger til at kommunene vil bli kompensert økte utgifter, men kan ikke si noe om det kommer friske penger allerede på neste års statsbudsjett. Adresseavisen erfarer imidlertid at regjeringen øker overføringene til kommunene allerede i 2015.

Selv om regjeringen nå både styrker rettighetene og bidrar med mer penger, vil likevel ikke Høie si hvordan om hvordan tilbudet skal være.

Har blitt oversett

– Det er så mange ulike mennesker, at det blir opp til brukere og pårørende å finne ut av i dialog med kommunen. Det viktige er å få plass tilbud som oppleves meningsfylt for den enkelte, sier statsråden.

Han innrømmer også at denne gruppen har blitt oversett av politikerne i altfor lang tid.

– Vi politikere har nok ikke viet denne gruppen stor nok oppmerksomhet. Både lokalt og nasjonalt har man prioritert eldreomsorg, selv om det er unge brukere med omsorgsbehov som har vokst mest.

Det siste er ingen overdrivelse.Tall fra Helsedirektoratet viser at antallet har økt med over 16 prosent på to år. Fra 6100 i 2011 til 7100 i 2013.

– Hva tror du er årsaken til at oppmerksomheten har uteblitt?

– De er ingen sterk velgergruppe, de pårørende er ofte utslitt og har ikke gitt mye lyd, sier Høie.

Vibekes far: – Endelig en god nyhet

– Dette er de første styringssignalene fra en politiker på mange år. Følges de opp betyr det at man endelig kan fullføre intensjonen i HVPU-reformen, sier Steinar Johnsen når han får gjengitt helseministerens uttalelser.

Sammen med sin kone Randi har han gjennom flere år kjempet for at datteren Vibeke skal få et verdig tilbud. Men selv ikke etter at Fylkesmannen i sommer ba Trondheim kommune forbedre tjenestene man gir Vibeke har noe skjedd.

Steinar Johnsen har også hevdet at Vibekes situasjon ikke er unik – noe Adresseavisen også har dokumentert.

– Uttalelsene fra Høie er et veldig godt utgangspunkt for videre arbeid overfor denne gruppen, sier Johnsen.

Samtidig understreker han at det ikke er nok å innføre rettigheter og øke overføringene. Staten må også følge opp og se til at vedtak gjennomføres.

– Vi har jo flere ganger opplevd at staten har økt bevilgningene uten at det har ført til bedre tilbud, sier Johnsen og oppfordrer Høie til å følge opp slik at kommunene tilbyr tjenester i tråd med de nye rettighetene.

Helseministeren kommer Johnsen i møte.

– Jeg tror alle er enige om at det er kommunene som skal gjennomføre. Men Staten kan bli flinkere til å påse at tilbudet er godt nok, sier Høie.

Ensomt: Pårørende til funksjonshemmede forteller ofte om en evig kamp for å ivareta et tilbud. Med de endringene som kommer nå, skal tilbudet bli bedre og mer langsiktig, lover helseminister Bent Høie. Foto: Kristin Svorte
Adresseavisen 7. juli