Nilofer Naseri (27) ble funnet drept i leiligheten sin på Melhus mandag 28. september i fjor. Senere samme kveld ble hennes 28 år gamle ektemann pågrepet og siktet for drapet. Han ble senere dømt til fengsel i 13 år for forsettlig drap og for å ha kommet med drapstrusler mot Naseri.

Etter drapet på Melhus i fjor høst, besluttet visepolitimester Marit Fostervold i daværende Sør-Trøndelag politidistrikt å koble inn Spesialenheten.

Intet straffbart forhold

Da Adresseavisen ba Fostervold utdype hvorfor, svarte hun:

- Noe annet ville ikke ha vært godt politiarbeid. Vi er kjent med at avdøde ble utsatt for trusler før drapshandlingen. Da er det viktig for oss å være etterrettelige og få undersøkt om vi har gjort en god nok jobb på et tidlig stadium av denne saken. Dette er en meget alvorlig sak.

Spesialenheten for politisaker har etterforsket fire politiansatte med status som mistenkte i saken. I påtalevedtaket henlegges saken mot alle fordi intet straffbart forhold anses bevist. Enheten har også vurdert om politidistriktet som foretak bør straffes, men endte også der med henleggelse etter bevisets stilling - under tvil. Det var NRK som omtalte avgjørelsen først.

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad har vært i kontakt med familien til Nilofer Naseri.

- De ønsker ikke å kommentere hva de tenker om avgjørelsen til Spesialenheten, sier hun til Adresseavisen.

Oppsøkte politiet samme dag som hun ble drept

Samme dag som Nilofer Naseri ble drept oppsøkte hun Melhus lensmannskontor for å signere en anmeldelse mot mannen. Hun ville ha besøksforbud overfor ham. Det rakk aldri politiet å gi henne før drapet, kom det frem i tingretten da en politibetjent ved Melhus lensmannskontor vitnet i tingretten.

Naseri ønsket å anmelde drapstrusler. Hun var også redd for at 28-åringen ville ta livet hennes hvis hun fullførte skilsmissen, som hun ønsket. I tillegg snakket hun om at ektemannen hadde truet med å gå til barnevernet for å fortelle at hun var en dårlig mor, slik at barnet skulle bli tatt fra henne, fortalte hun.

- Hun ønsket besøksforbud, selv om det ville avskrive tiltaltes mulighet for å se barnet sitt, sa betjenten.

- Hva gjorde du i forhold til besøksforbudet, ville statsadvokat Unni Sandøy vite?

- Dette var ved stengetid. Jeg visste at hun ikke hadde fått besøksforbud tidligere og hadde planlagt å ta kontakt med en politijurist selv, for å få forklart saken. Det fikk jeg aldri gjort, sa betjenten.

Samme kveld ble Nilofer kvalt og knivstukket til døde hjemme i leiligheten sin av tiltalte. Dette erkjente han under sakens første dag i tingretten.

Betjenten forklarte seg også om tidligere kontakt med Nilofer Naseri.

Ville ikke i krisesenter

I midten av juni 2015 møtte hun 27-åringen første gang.

- Hun fortalte da at hun var redd for at mannen skulle ta med barnet til Afghanistan og ikke returnere. Han skulle i bryllup til broren. De hadde også kranglet en del i det siste, fordi hun ønsket skilsmisse. Det ønsket ikke han, men hadde sagt at hvis hun ble med ned til Afghanistan, så skulle hun få skilsmissen. Det turde hun ikke. Nilofer var engstelig for at det ville skje henne noe, sa politibetjenten.

Hun kontaktet da en politijurist og spurte om det var noe som kunne gjøres med tanke på trusler om ikke å bringe sønnen tilbake.

- Det ble sagt at det var vanskelig å anmelde dette, sa politibetjenten.

Hun fortalte også at Nilofer Naseri var opptatt av at mannen ikke skulle vite at hun hadde snakket med politiet. Da ville han bli sint.

Politibetjenten tok under samtalen opp spørsmålet om krisesenter med Naseri, men det ønsket hun ikke.

- Svak etterforskning

I juni samme år rykket et patrulje ut til huset Naseri bodde i på Melhus. Årsaken var en krangel. Etter oppdraget skrev politiet en anmeldelse mot den nå drapssiktede mannen, kodet som mishandling i familieforhold med legemskrenkelse, ifølge Spesialenhetens avgjørelse. Saken ble imidlertid henlagt uten at ektemannen ble avhørt, og sendt til konfliktrådet til megling.

Saken ble likevel vurdert som så alvorlig at Naseri fikk voldsalarm i slutten av august i fjor. Denne alarmen var det politibetjenten på Melhus som ordnet for henne.

Spesialenheten karakteriserer den etterforskningen som skjedde før den nevnte henleggelsen som svak. Det fremstår for Spesialenheten «som om mangelfull styring og intern koordinering har vært medvirkende til» at kvaliteten i etterforskningen ikke imøtekommer et rundskriv fra Riksadvokaten om familievold. I dette rundskrivet går det frem at politiet skal gi saker om vold og trusler om vold i familieforhold nødvendig prioritet.

Spesialenheten mener også at etterforskningen av hendelsen kjennetegnes ved at det var Nilofer Naseri selv som tok initiativene til å opplyse saken. Politiets etterforskningsskritt, avhørene av Naseri, behandlingen av spørsmål om voldsalarm og besøksforbud, skjer hele veien på hennes initiativ, mener Spesialenheten.

På tross av at det kan rettes kritikk mot etterforskningen og reises spørsmål om politidistriktet evner å følge opp en sentral satsing, «har Spesialenheten under tvil kommet til at det ikke er grunnlag for å å reagere med foretaksstraff», heter det i vedtaket. Saken sendes imidlertid over til politimesteren for administrativ vurdering. Enheten mener nemlig at spørsmålene saken reiser inviterer til erfaringslæring og gjennomgang av interne rutiner.

Her kan du lese flere saker om Melhus-drapet og rettssaken

Avdøde: Nilofer Naseri (27) ble drept 28. september i fjor av ektemannen. Foto: PRIVAT