Mange som var ute på påsketur i Bymarka fikk seg kanskje en overraskelse da de møtte stabelen av tømmer langs Fjellseterveien i Trondheim onsdag ettermiddag.

Men dette er etter planen, ifølge skogbruksleder Håvard Telebond i Allskog.

- Vi skal lage en ny trasé, fordi det er en veldig bratt og skummel bakke i denne lysløypa. Her har mange ramlet og slått seg, sier han.

Ferdig etter påske

Lysløypa Skistua – Ferista ved Kjerringfallet og Femstikrysset er stengt på grunn av tømmerhogst. Arbeidet startet tirsdag 20. mars, og vil pågå til like etter påske. Oppdraget er gitt av Trondheim kommune. Alternativ løype er skiltet via Baklidammen eller Torshaugløypa-Kyvatnet.

Telebond sier at de er snart ferdig med hogsten. I oppdraget ble det nevnt at det var cirka 600 kubikkmeter med skog som skulle fjernes, men Telebond tror det blir litt mer.

- Det blir selvfølgelig mye bedre når traseen ikke blir så bratt, og når man kan få skiføret til å vare lenger, sier han.

Allskog har fått oppdraget med å fjerne skog i området hvor lysløypa Skistua - Ferista befinner seg.

- Unngå hekketiden

Enhet for idrett og friluftsliv i Trondheim kommune la frem forslag om å legge om skiløypene Fjellsetermyrløypene ved Storsvingen og Skistuløypa ved Femstikrysset. Målet er å få mer snøsikre løyper. Saken ble enstemmig vedtatt i bygningsrådet 6. mars.

- Poenget med å gjøre hogsten nå er at det ikke skal komme i konflikt med hekketiden til fugl. Dessuten er det en gunstig vinter med tanke på at det er tele og mye snø, så gjør at det blir lite kjøreskader i terrenget, sier Helge Grenne, rådgiver friluftsliv i Trondheim kommune.

- Noen vil kanskje reagere på at dette gjøres i påsken. Har du en kommentar til det?

- Skoghogst har en konsekvens, og turfolk må finne andre veier. Det finnes alternative traseer, understreker han.

Trondheim kommune og Allskog ber nysgjerrige om å holde seg unna tømmeret.

- Kan gå fra butikksenteret

Omleggingen av den tradisjonsrike lysløypa fra Ferista, ovenfor Byåsen butikksenter til Skistua, har en av største fysiske hindrene i løypenettverket.

- Ved å slakke ut den bratte bakken håper vi at langt flere vil starte fra butikksenteret. Da kan folk starte med skigåingen allerede der, sier han.

Denne lysløypa er den eldste lysløypa i Bymarka og den har vært en viktig trase for svært mange turgåere. Omleggingen er i en strekning på rundt 300 meter.

Dette kartet viser hogstområdet og en alternativ trasé.

Den andre omleggingen, Fjellsetermyrene, fører til en omlegging på rundt 500 meter og legges mot nordvest. Omleggingen ved Storsvingen p-plass er det største enkeltelementet for å sikre et samlet sett bedre løypenett på Fjellsetermyrene, ifølge Grenne.

- Den kommer nærmere Fjellsetervegen. Her ligger den mer beskyttet i skogen enn den eksisterende løypa, som ligger nokså utsatt til for været på fururabbene inn mot selve myra. I tillegg vil omleggingen også føre til at vi får fjernet flaskehalsen som oppgangen fra Storsvingen parkeringsplass til løypene utgjør. Her har det alltid blitt isete og krevende for folk å komme seg både opp og ned, uten å måtte ta av seg skiene. Med omlegginga vil skiløpere komme seg mer direkte fra parkeringsplassen og ut løypene, har Grenne uttalt tidligere.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.