Vanningsanleggene går for fullt i Midt-Norge om dagen. Det har de flere steder også gjort i et par uker allerede. Og slår værmeldingene til og ikke byr på regn, vil det være behov for vanningsanleggene de nærmeste dagene også.

LES OGSÅ: Hjertesalaten i jorda på Frosta

I mange kommuner er det nå innført totalt vanningsforbud på grunn av tørken.

Nypoteten vannes

Per Grødal har 200 mål med nypoteter i Sunndalen som han og hans ansatte har vannet mye de siste dagene. Vannet pumper han opp fra elva Driva, som har sitt utspring ved foten av Snøhetta.

LES OGSÅ: Bonde selger ureist kjøtt og sprit for 7 mill. i året

- Uten elva og vanningsanleggene hadde vi hatt store problemer nå. Det er det liten tvil om, sier Per Grødal. – Det er alvorlig med vann som vi har pumpet ut. Det er rundt 20 millioner liter. Det er stort sett tidlig potet som har fått vannet, men jeg begynner nå også å vanne lagringspoteten. Det er ikke krise enda, men du bør ikke komme på etterskudd med vanninga.

Har tonnevis med potet

- Det blir dessuten mye utvekster og rare poteter om poteten ikke har nok vann når knollene dannes. Da får du poteter som ikke har det utseendet som folk vil ha, sier Ivar Bakken i Sunndalspotet. Han skal ha ut 7–800 tonn med nypotet om noen uker.

- Våronna kom sent i gang med mye tele og lave temperaturer. Varmen de siste ukene gjør at alt er tatt igjen og vel så det, sier Bakken, som minnes at forsommeren i 1992 også var veldig varm og tørr.

LES OGSÅ: Trøndelag troner på lokalmattoppen

- Det kom ikke regn før 20. juni. Det førte til at det ble to generasjoner i kornåkrene. Da får man ikke bra korn.

Også grasslåtten tar mange i disse dager.

- Det er tidlig, men med tørken minker både volum og næringsinnhold dag for dag, sier Bakken.

Trøndelag trenger regn

Seksjonssjef for jordbruk hos Fylkesmannen i Trøndelag, Anstein Lyngstad, bekrefter at det er veldig tørt i hele Trøndelag. Sist det kom litt nedbør var 11. mai. Det er foreløpig ikke kritisk, men det kan det bli.

LES OGSÅ: Verste tørken på 50 år

- Vi trenger veldig regn nå. Problemet for graset er at det utvikler seg for raskt og tynt. Noen få bønder har allerede begynt å slå ettersom det kan bli negativ utvikling på grunn av tørken. På kornet merker vi det med litt dårlig oppspiring, spesielt på tyngre jord.

Lyngstad sier det ikke er så mange vanningsanlegg i fylket, og det er også vanningsforbud i noen kommuner.