En mann i 20-årene bosatt i Trondheim måtte rett før jul møte i Borgarting lagmannsrett tiltalt for grov kroppskrenkelse mot sin tidligere kjæreste i Oslo sommeren 2016. I Oslo tingrett ble han dømt til ti måneders ubetinget fengsel for ugjerningen, noe han deretter anket.

- Ville ikke sove på stua

Den spesielle hendelsen skjedde på nattetid i etterkant av en tur på byen i Oslo. Trønderen og kjæresten, også hun med tilknytning til Trondheim, dro hjem til hennes bolig etter at tiltalte hadde havnet i slåsskamp med vaktene på et utested. Da de kom til leiligheten, fikk mannen i 20-årene beskjed om at han måtte sove på stua, ifølge dommen.

Mannen uttrykte at han ville sove sammen med kjæresten. Han banket derfor på soveromsdøren som hun hadde låst. Da kvinnen ikke ville åpne, ga han beskjed om at han umiddelbart ville pakke tingene sine og reise hjem til Trondheim. Da åpnet fornærmede døren likevel.

«Tiltalte tok tak i et headset til en Iphone-mobiltelefon og slo ledningen med ørepropper med stor kraft framover med i retning mot nakken eller hodet hennes med den følge av øreproppen traff fornærmedes venstre øye».

- Rakk ikke å snu meg

Kvinnen fortalte i retten at hun raskt skjønte at den daværende kjæresten var ute etter å slå henne med headsettet.

- Jeg snudde meg, men rakk ikke å snu meg før den ene øreproppen kom inn i øyet mitt, sa hun i retten, ifølge rettsavgjørelsen.

Politiet og helsepersonell kom til stedet og kvinnen ble samme kveld operert ved Ullevål sykehus. Øyet kunne imidlertid ikke reddes fordi netthinnen var helt revet over.

Dette hendelsesforløpet var i retten ikke omstridt, bortsett fra at mannen i 20-årene mente han ikke slo Iphone-ledningen mot fornærmedes hode. Retten finner det bevist at ledningen med øreproppene ble slått mot kvinnens overkropp, og at kvinnen snudde seg vekk med ryggen mot mannen da hun så at han løftet hånden.

Lagmannsretten legger til grunn at trønderen holdt ledningen i «pluggenden» og slo/sveipet ledningen mot kjæresten i stor kraft slik at ledningen slynget seg mot hodet hennes. Øreproppen traff deretter venstre øye med stor fart.

Kan føre til betennelsesreaksjon

Dommerne finner flere skjerpende omstendigheter, og viser blant annet til at volden førte til at kvinnen mistet synet på venstre øye for alltid. Skaden medførte også store smerter, flere operasjoner og daglig ubehag som følge av at øyeeplet hennes er skadet. Det er også en reell risiko for synstap eller skade på det friske høyreøyet, ifølge dommen.

En synstest fra optiker, som ble lagt frem i retten kan tyde på at det høyre øyet er svekket. Retten mener imidlertid at det er for tidlig å konkludere, og viser til forklaringen fra en lege som vitnet. Han opplyste at tap av syn kan føre til en betennelsesreaksjon på det friske øyet som «sympatiserer» med det skadde øyet. I verste fall kan dette medføre tap av synet. «Selv om det er for tidlig å fastslå en slik skadefølge i dette tilfellet, medfører dette en økt risiko og en reell frykt som fornærmede må leve med», mener lagmannsretten.

Mildere dom

Det er også skjerpende at volden skjedde mot en daværende kjæreste, i hennes hjem og at det var uprovosert, påpekes det i dommen.

Det er kun lang saksbehandlingstid og tiltaltes tilståelse som ansees formildende i forbindelse med straffutmålingen i avgjørelsen. Lagmannsretten dømmer mannen til ni måneders ubetinget fengsel - en måned mindre enn tingrettens dom.

Mannen i 20-årene anket også tingrettens utmåling av oppreisningserstatning på 150 000 kroner, men lagmannsretten mente at dette var en passende erstatning til fornærmede. Dette ble derfor stående.