Sola skinte over køen av folk til messeåpningen.

Etter at Agrisjå i år er flyttet fra Stjørdal til Frigården på Lånke, har messa fått dobbelt så store arealer å boltre seg på. Arrangørene regner med 35 000 besøkende i løpet av tre dager.

Mannfolkene dominerte blant de besøkende fredag. Men messa er bredt orientert og blir besøkt av store og små interesserte, også langt utenfor landbruket.

Ser utviklingen

Sissel og Nils Øyvind Tømmerdal og lillegutten Johannes på to år fra Leksvika var blant de besøkende. Johannes ville klatre opp og i alt som fantes av digre traktorer og maskiner - og det var mye.

- Det er veldig interessant å følge med på utviklingen i landbruket, og så er det fint for unger her med dyr og familiearrangementer, sier Nils Øyvind Tømmerdal. – Jeg er optimistisk for landbruket. På lengre sikt ønsker jeg å øke drifta og gå ned til halv jobb ved siden av.

Han innrømmer at det er fristende å bruke mye penger på lekkert utstyr.

Virilt bursdagsbarn

Æresgjest på årets Agrisjå var oksen Braut på 1100 kilo. Han fylte 15 år på torsdag, og er nettopp blitt pensjonist etter å ha blitt far til 300 000 avkom i 30 land. Barnehagebarn fra Stjørdal og mange andre kom på husdyrtunet på messa for å feire superoksen med bursdagssang og kake.

På hovedscenen ikke langt unna, dro Klaus Joacim Sonstad, alias Odin Jensenius, i gang en litt spinklere bursdagssang for Jonas Gahr Støre, som ble 56 år fredag. Fra scenen ertet Støre senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum, som satt blant publikum, med at det var han, og ikke Vedum som ble spurt om å holde åpningstalen på landbruksmessa.

Kuer i haven

Støre fortalte at han hadde vokst opp i en tid da det var «kuer i haven», og forsøkte å styrke sin distriktsprofil ved å minne om at slekta hans kom fra gården Støre på Skogn. Det er nok grunn til å tro at majoriteten av publikum går for Vedums parti på valgdagen. Etter åpningen duellerte Sp-lederen med fiskeriminister Per Sandberg om distriktspolitikk.

Dobbelt så mange utstillere

Flyttingen til Frigården har lagt til rette for camping slik at deltakerne kan holde seg ved messeområdet gjennom hele helgen.

- Bøndene kommer fra hele landet, mens de andre besøkende er fra Trøndelag, sier Ole T. Hofstad, daglig leder for Trøndelag landbruksselskap AS, arrangøren av messa. For å gjøre tilgangen enklere har arrangøren satt opp gratis busser mellom Stjørdal og messeområdet.

- I år har vi 320 utstillere. På forrige messe i 2014 hadde vi 190. På Frigården har vi 150 dekar med arealer.

Været startet bra på åpningsdagen, men ble gråere og gikk over i regn på ettermiddagen. Hofstad mener likevel besøket ville bli høyere enn i 2014.

- Og lørdag og søndag venter vi rekordbesøk. Den gode plassen på Frigården gjør at folk slipper å stå som sild i tønne. Utstillerne skryter og de besøkende virker også veldig fornøyd med hvordan det fungerer her.

Folkefest

Agrisjå er en av tre store landbruksmesser i landet, og blir arrangert hvert tredje år i Stjørdal. Maskinbransjen er bærebjelken i fagmessen, men i år er husdyrsiden blitt betydelig større.

Landbruksmessa ønsker også å være en folkefest med arrangementer for barn og program med bred appell. Oppvisning i bruk av gjeterhud, kaninhopp, traktorpulling, motorsagshow, trickskyting, griskafé og ridning er bare noe av det som foregår. Fredag konkurrerte kommende agronomer om gode ideer for å utnytte restråstoffer fra jord, skog og sjø. Under messa holdes 40 faglige foredrag.

Store maskiner, store penger

Bøndene ser ut til å ha penger å kjøpe for. Det ble omsatt for 350 millioner kroner på Agrisjå i 2014. Ole T. Hofstad forventer at det vil nærme seg en halv milliard denne gang.

Agrisjå eies av TINE, Nortura, Felleskjøpet Agri, Landbruksselskapet i Sør-Trøndelag, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og lokale landbruksorganisasjoner.

Ordfører Ivar Vigdenes flirer godt av konferansier Klaus Joacim Sonstad, mens Jonas Gahr Støre gjør seg klar til å åpne Agrisjå 2017. Foto: Christine Schefte
Har du tre millioner til overs, kan du kjøpe deg en rotorskurtresker, kanskje. Foto: Christine Schefte
Oksen Braut fra Hallstein gård ble 15 år på torsdag og er nettopp blitt pensjonist etter et svært aktivt liv. Han er far til 300 000. Foto: Christine Schefte