Foreldrene sier det er en svært farlig veistrekning for barna å gå langs Jonsvatnet, og mener alle tre barna burde ha krav på tilknytningsskyss til skolen.

Det er tidlig morgen og vi har avtalt møte med foreldrene Thomas Olsø og Eva Andersen Olsø og deres tre skolebarn Isa Emilie (7), Anne Lea (12) og Tom Kristian (14). Det skjer på en trang parkeringsplass ved Jonsvatnet.

Vi skal prøvegå den aktuelle strekningen sammen med barna. Strekningen som er stridens kjerne, er ikke lang, bare 874 meter, men den oppfattes som farlig.

Fartsgrense på 80 km/t

Fartsgrensen er 80 km/t på den smale grusveien. Det er en bakketopp, og flere biler kommer kjørende nedover bakken i stor fart i morgenrushet på vei til byen. Det er også en sving i bunnen av bakken med et autovern som hindrer barna å komme ut av veien når det kommer bil. Det er svært smalt her, med Jonsvatnet på den ene siden og Gjeddevatnet på den andre.

Samferdselsavdelingen i Sør-Trøndelag fylkeskommune har gjort vedtak om at syv år gamle Isa Emilie som er elev ved Solbakken skole, har rett til tilknytningsskyss mellom hjem og bussholdeplass ved Kuset frem til hun kommer i fjerde klasse. For Anne Lea som også er elev ved Solbakken, slår fylkeskommunen fast at hun ikke har rett til slik skyss. Det har heller ikke Tom Kristian som er elev ved Markaplassen ungdomsskole.

Isa Emilies skyssordning er så langt ikke trådt i kraft, så foreldrene tilpasser arbeidet sitt, og kjører alle tre barna til skole.

– Det er uaktuelt for oss å la barna gå denne strekningen. Det er farlig nok å gå der nå, men vi tenker med gru på når det blir vinter og det blir glatt, mørkt og med brøytekanter, sier Thomas Olsø.

- Paragrafrytteri

Det er ikke avstanden hjemmefra til oppsamlingsplassen ved Kuset som skremmer foreldrene, men det er forholdene på veien.

– Barna er tøffe og ville bare ha godt av å gå en kilometer. Med gangfelt og lys på veien hadde dette vært perfekt. Men slik er det ikke. Derfor krever vi tilknytningsskyss slik vi har hatt før, for alle tre, sier Eva Andersen Olsø.

Ekteparet mener samferdselsmyndighetene i fylket driver paragrafrytteri, og at de burde ha utvist bedre skjønn i denne saken.

Støtte fra rektor

Dette får de støtte for hos rektor Kari Wiksaas Busch ved Solbakken skole.

– Før hadde barna skyss helt frem. Skal myndighetene først endre noe, må de sørge for å endre til noe bedre, ikke til det verre, sier rektor.

Hun synes fylkeskommunen har utøvd et dårlig skjønn.

Ikke vært på stedet

– De som har ansvaret for dette vedtaket, må først og fremst tenke barnas sikkerhet, og jeg synes i det minste at de burde ha vært ved Jonsvatnet og sett på forholdene før de tok sin beslutning, sier Kari Wiksaas Busch.

Det har de ikke.

– Vi har vært på befaring på veien, men ikke særskilt i forbindelse med denne saken. Vi har ikke vurdert det som nødvendig, sier samferdselssjef Oddveig Kipperberg i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Hun sier at det er skjedd endringer med skoleskyssordningen i Sør-Trøndelag.

– Før ble den administrert av den enkelte skole. Dette medførte at praksis ble forskjellig på de ulike skolene. For å få en bedre samlet oversikt over skoleskyssen, og ikke minst større likebehandling av elever, tok vi i fjor i bruk et nytt bestillingssystem for skoleskyss. AtB organiserer transporten for de som får godkjent sine søknader. Det vil derfor kunne være noen elever som tidligere har hatt skoleskyss som ikke får det nå når vi har et bedre verktøy til å forvalte ordningen med, sier samferdselssjefen.

Har klagerett

I vurderingen samferdselsavdelingen i fylkeskommunen har gjort i den aktuelle saken ved Jonsvatnet, påpekes det at strekningen ikke er urimelig lang og at veien er uten store topografiske vanskeligheter. Den har heller ikke særlig stor trafikk.

Dersom elever skal få skyss uavhengig av lengde på strekningen, kreves det at elevene utsettes for en fare utenom det vanlige. Den risiko som elever til vanlig utsettes for når de ferdes i trafikken, er derfor ikke tilstrekkelig.

Foreldreparet Olsø er uenige i vurderingene samferdselsavdelingen i fylkeskommunen har gjort.

– Det er både bakketopp, sving, særlig smal vei og biler som kommer i stor fart, sier Thomas Olsø og Eva Andersen Olsø.

Samferdselssjefen minner om at ekteparet Olsø har klagerett i forhold til vedtaket som fylkeskommunen har gjort, men at hun ikke kan se at de så langt har benyttet seg av denne retten.

Slåss for skoleskyss: – Uaktuelt å la ungene gå denne strekningen, sier foreldrene Thomas Olsø og Eva Andersen Olsø. Foto: RICHARD SAGEN
Rektor-støtte: Kari Wiksaas Busch støtter foreldrene i skole skyssaken. Foto: Kjell A. Olsen
Ikke rett: Samferdselssjef Oddveig Kipperberg i Sør-Trøndelag fylkeskommune mener at de to eldste barna ut fra tildelingskriteriene ikke har rett til tilknytningsskyss. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen