Til sammen 2,1 millioner liter av den tradisjonsrike E.C Dahls julebrus er nå på vei ut i trønderske kiosker og butikker.

Null pant

Oppskriften er den samme som i 1979, da brusen først ble lansert, men glassflaskene er ikke lenger pantbare.

- Det er snart ikke pant på noen glassflasker lenger, så disse må leveres til resirkulering som annen glassemballasje, forteller kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

- Er det miljøvennlig da?

- Her er det argumenter for og imot. Men så lenge folk er flinke til å levere flaskene til resirkulering, er det ikke så stor forskjell. Man slipper dessuten å transportere brukte flasker tilbake til oss på Gjelleråsen der den trønderske julebrusen nå produseres, forklarer Bruusgaard.

- Flaskene så ikke bra ut

Ønsket om å gå over til engangsflasker på julebrus og andre drikkevarer har ifølge Ringnes vært et ønske både fra bryggeribransjen og fra handelsnæringen.

- De flaskene som ble pantet, vasket og gjenbrukt tjue ganger ble slitte etter hvert og så ikke bra ut. Kundene valgte heller brus og øl i annen emballasje, produkter i nye flasker eller på boks, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen påpeker at nordmenn er veldig flinke til å kaste glass i gjennvinningsbeholdere og håper vi fortsetter med det. Foto: KAIA MEANS

- Hva med miljøaspektet?

- Glass er i utgangspunktet ikke en veldig miljøvennlig emballasje, men enkelte produkter vil jo forbrukerne fortsatt ha i glass. Ordningen med innsamling av glassemballasje fungerer dessuten meget godt i Norge så det aller meste av glasset vil fortsatt bli gjenbrukt. Men vi ser at stadig flere forbrukere velger drikkevarer i annen emballasje, spesielt gjelder dette øl, forteller Nome.

Utvikling i feil retning

Naturvernforbundet rister imidlertid på hodet av at pant på glassflasker nå er helt på vei ut.

- Dette betyr at vi nå får slengt enda flere glassflasker rundt i naturen. Folk er blitt flinkere til å kildesortere, det er riktig, men det er ikke et godt argument i denne sammenhengen, mener Steinar Nygaard, leder i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag.

- Bruk av glassflasker uten pant er en utvikling som går i helt feil retning, mener Steinar Nygaard, leder i Naturvernforbundet i Sør-Trøndelag.

Han mener utviklingen går i feil retning og hadde heller sett at panten ble økt betydelig på alle typer miljøskadelig emballasje.

- Får du penger igjen, så er det mye større sjanse for at du leverer det tilbake. Det er ganske enkelt og logisk. Det er jo derfor det nå snakkes om å øke avgiften på plastposer. Øker man verdien på noe havner mindre av det i naturen, sier Nygaard.

Pant erstattes av avgift

Selv om panten blir borte neppe julebrusen billigere. Avgiften på engangsflasker er nemlig på 1 krone og 17 øre. I tillegg kommer det en miljøavgift om innsamlingsgraden ikke kommer opp i 95 prosent, opplyser Skattedirektoratet. Butikkjedene ønsker imidlertid den nye ordningen velkommen.

Hos Bunnpris kostet Dahls julebrus 17.90 per flaske fredag 20. oktober.

- Det forenkler butikkdriften med tanke på håndtering av tomgods og det frigjør plass. Miljøgevinsten er at man slipper å frakte tomflasker tilbake til produsenten. Når det gjelder prisen skal vi være konkurransedyktige uansett, sier driftsdirektør i Bunnpris, Tore Bjørnebo.

- Det er leverandøren som avgjør hvilken emballasje de skal bruke for å sikre at produktet holder den samme gode smaken, nå som de pantbare glassflaskene ikke lenger er på markedet. Det viktigste er at kundene våre finner sin julefavoritt hos oss til markedets laveste pris, sier Amalie Knudsen, kommunikasjonsrådgiver hos REMA 1000.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.