Siv Jensen (Frp) ønsker et tettere samarbeid med fagorganisasjonen LO.

- Jeg inviterer gjerne LO til et nærmere samarbeid, sa Jensen under sin åpningstale til Frp-landsmøtet fredag.

Så fulgte hun opp med å si at dette er vanskelig, så lenge LO støtter Ap økonomisk.

foto
Strekker ut hånd mot LO: Siv Jensen

Les også: - Det er mulig å vinne Trondheim i 2019

Ønsker samarbeid

Bjørnstad vil også strekke ut en hånd mot LO, selv om han kanskje gjør det på en måte som vil provosere:

- LO i Trondheim er spesielt, det er styrt av kommunister. Det er styrt av partiet Rødt. LO nasjonalt må rydde opp i LO Trondheim, sier Bjørnstad, som sitter i bystyret i Trondheim og på Stortinget.

På nasjonalt nivå, derimot, er Bjørnstad klar for dialog:

- Vi har mange felles interesser. LO har vært viktig for et seriøst arbeidsliv de siste hundre årene. Det har vært spenning mellom LO og borgerlig side, men innenfor EØS-spørsmål, sosial dumping og andre slike saker vinner vi på å snakke sammen heller enn å kaste stein på hverandre, sier Bjørnstad.

Les også: Dette mener LO-ledere og fotfolket om Giske-saken

- Faktafeil

LO-leder i Trondheim John-Peder Denstad mener Bjørnstad kommer med faktafeil.

- Jeg kjenner ikke partitilhørighet på alle, men i styret i LO i Trondheim har vi både Ap-, Sp-, SV- og Rødt-folk, sier Denstad.

- Bjørnstad må orientere seg om vår organisasjon. Vi har hevet oss litt over de partipolitiske skillelinjene, vi fronter arbeiderklassens saker. Siden 1990-tallet har vi sluttet å slå hverandre i huet for at vi stemmer det ene eller det andre, sier Denstad.

Les også: Per Sandberg (Frp) om menneskeskapte klimaendringer

19 av 67 tillitsvalgte

Blant dagens 67 medlemmer i bystyret i Trondheim sitter 19 politikere som er tillitsvalgte i LO, ifølge Denstad. De tilhører Ap, SV og Rødt.

- Vår politiske bakgrunn er bred: Å si at vi styres av kommunister, det er veldig tabloid, slår han fast.

- Hva tenker du om Frp-Jensens utstrakte hånd?

- Det første hun må gjøre, er å bli mer positivt innstilt til våre landsomfattende, kollektive tariffavtaler.

- Siv Jensen «forstår godt arbeidsfolk ikke melder seg inn i en fagforening når de vet at kontingenten deres går til et parti de aldri ville funnet på å stemme på»?

- Lokalt i Trondheim anvender vi kontingenten på fagbevegelsens aktiviteter. Vi betaler ikke ut penger til de partiene som vi i ord støtter, sier Denstad.

Les også: Enslige kan få babyhjelp og kontantstøtten kan ryke

- Skyr oss som pesten

Før valg stiller LO i Trondheim spørsmål til partiene for å avgjøre hvilke partier de kan anbefale sine medlemmer. Ved siste valg fikk disse partiene godkjentstempel: SV, Ap, Rødt, MDG, KrF, Pensjonistpartiet og NKP.

Frp blir aldri anbefalt.

- Bjørnstad, hva skal dere gjøre for å bli spiselig for LO?

- De må begynne med å stille relevante spørsmål. De spør om bybane og alt mulig annet slags tøv. Det er ikke det som avgjør om vi har et godt arbeidsliv, sier Bjørnstad.

Han mener LO har mye å tjene på å snakke med Frp:

- De bør være opptatt av makt, noe de ikke har så lenge Norge ikke styres av Ap. LO skyr oss som pesten i dag, men det er det ingen grunn til å gjøre. Mange av deres medlemmer stemmer på borgerlige partier, også på Frp. De må vise raushet overfor sine medlemmer og ikke bare binde seg til masta med Ap, sier Bjørnstad.

Les også: LO med parole i 1. mai-tog mot Venstre

foto
- LO eier ikke 1. mai, sa Erlend Wiborg (Frp) til landsmøtet på Gardermoen.

LO gjengangstema

Erlend Wiborg, leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, tok også opp temaet fra talerstolen lørdag:

- LO eier ikke 1. mai, sa han, før han gikk videre på å hylle folk som står opp om morgenen og går på jobb.

- Når det snart er 1. mai nå, kommer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til å synge Internasjonalen. Men det er noen deler han kommer til å droppe: «Imot oss statens lover bøyes, av skatter blir vi tynget ned.», sa Wiborg fra talerstolen lørdag formiddag – og høstet latter og applaus.

Støre om LO-kritikk

Etter landsmøtetalen fredag, skrev Ap-leder Jonas Gahr Støre i en sms til Adresseavisen:

- Jeg merker meg at finansministeren kritiserer LO, en organisasjon som er opptatt av interessene til 900 000 helt vanlige mennesker. Det hun ikke tar inn over seg er at de har gjennomført en politikk som har gjort hverdagen for arbeidsfolk vanskeligere de har svekket arbeidsmiljøloven, gjort det lettere for arbeidsgivere å ansette midlertidig, de har ingen nye tiltak mot sosial dumping og for hvert år som går sørger for at fagforeningsfradraget blir mindre og mindre verdt. Det er ikke et parti som står på arbeidstakernes side. Arbeiderpartiet står på vanlige lønnsmottageres side, skrev Støre.

Les også: LO med parole i 1. mai-tog mot Venstre