Kristina Marie Strands minste bekymring er å komme inn på studiene i Trondheim. Først må hun gjennom en lang boligkø. Foto: Hybel.no

Kristina Marie Strand (21) er kun en av flere hundre studenter som venter på bosted i Trondheim. Den siste måneden har Hybel.no registrert 125 000 unike brukere – 50 000 av disse søker seg til Trondheim.

- Jeg bodde i Oslo før, og der hadde jeg få problemer med å skaffe et sted å bo. Her havner du ofte utenfor Trondheim, og kanskje 30 minutter unna sentrum, sier Strand.

Kristina har søkt enkeltemner i Trondheim, men får ikke tildelt studieplass før 19. juli. Derfor blir det vanskelig å takke ja til bolighenvendelser.

- Jeg kan ikke binde meg til kontrakter før jeg vet om jeg kommer inn. De beste og billigste leilighetene i sentrum forsvinner nå, og da er det kun de dyre igjen. Jeg har hørt skrekkhistorier om studenter som har måttet sove i telt, og det er ikke noe jeg ønsker, sier Strand.

Over en måned i boligkø

Fullt så ille var det ikke for Hanne Kristensen (22), som selv sto uten bolig da hun flyttet til Trondheim for tre år siden.

- Jeg kom direkte fra videregående, og det var en belastning å ikke ha noen sted å bo. Heldigvis hadde jeg noen bekjente som lot meg sove hos dem i rundt tre uker, forteller Kristensen.

Hun skal gå sitt fjerde år på arkitektstudiet ved NTNU Gløshaugen. Skolestart er 19. august, men hun har fortsatt ingen sted å bo.

- Jeg måtte flytte ut fra min tidligere leilighet fordi utleier skulle flytte tilbake. Jeg har stått i boligkø siden 10. juni, og det begynner å nærme seg august nå. Jeg kjenner jeg begynner å bli stresset, sier Kristensen.

Utfordrende å komme langveisfra

Både Kristina og Hanne kommer utenfra Trondheim, og begge er enige om at det er en ekstra utfordring.

- Jeg har mistet så mange hybler fordi utleier ber om at jeg skriver kontrakt der og da. Mange vil at du kommer på visning, men det er ikke alltid det passer å reise til enhver anledning, sier Strand, som selv er bosatt i Tønsberg.

Kristensen kommer fra Stavanger og deler Strands synspunkt.

- Det er stor pågang, men det er ikke alltid jeg har mulighet til å komme på visning. Det er greit å ha et sted å bo, så jeg slipper å flytte fra sofa til sofa, sier Kristensen.

Hanne Kristensen har stått i boligkø i over en måned. Foto: Hybel.no