Insektene inneholder næringsstoffer som laksen trenger, og kan erstatte fiskemel.

Knut Botngård i Bjugn håper å bli leverandør av et helt nytt produkt til fôrindustrien, nemlig mel laget av tørkede og oppkvernede larver fra det tropiske insektet svart soldatflue (Black Soldier Fly).

Botngård startet Botngaard AS, som leverer presenninger som oppdretterne bruker i forbindelse med avlusing. Han er nå ute av dette selskapet, og har etablert Botngaard Bioprotix AS. Sammen med investorer planlegger han videre med støtte fra Innovasjon Norge.

- I Europa er det en stor produksjon av insektlarver som tilsettes kjæledyrfôr. I EU og Norge er det foreløpig ikke åpnet for bruk av ingredienser fra insekter i fiskefôr. Forskning både i Norge og utlandet viser at insektmel er godt egnet som ingrediens i fôret, sier Botngård.

Den svarte soldatflua er produktiv. Botngård mener det er fullt mulig å dyrke fram 25 000 tonn larver årlig i temperaturstyrte rom i en planlagt fabrikk på Valsneset i Bjugn.

Mer planter i fiskefôret

I fiskefôret er fiskeolje og fiskemel i økende grad erstattet av vegetabilske råvarer, blant annet rapsolje og soya. For to tiår siden var fiskemel og olje de viktigste råvarene i fiskeforet. Nå inneholder fôret ca. 70 prosent vegetabilske ingredienser og 30 prosent marine råvarer.

- Oppdrettsnæringen og fôrindustrien leter etter nye kilder som kan tilføre fiskefôret protein og marint omega-3. Insektlarver kan gi laksen noen av næringsstoffene den trenger, sier Botngård.

Det nystartede selskapet håper å kunne ta beslutningen om investering i løpet av 2017. Et anlegg er kostnadsberegnet til ca. 200 millioner kroner.

For å produsere 25 000 tonn larver, regner Botngård med at insektene må fôres med omkring 100 000 tonn råvarer.

- Vi ser på muligheten for å utnytte brunalger fra sjøen og vegetabilsk avfall fra matindustrien, sier Botngård.

Gjødselen fra larvene kan brukes til jordforbedring eller produksjon av biogass.

Insekter stort tema

Vitenskapskomiteen for mattrygghet i EU mener insekter kan bli en viktig framtidig proteinkilde i både mat og fôr.

- Dette har blitt er stort tema internasjonalt. Tilgangen til animalsk protein har blitt vanskeligere. Foreløpig har verken EU eller Norge et regelverk for bruk av insekter i mat og fôr, sier seniorrådgiver Ingunn Ormstad i Mattilsynet.

- Uavklarte spørsmål er hva slags «mat» insektene skal få, om de skal avlives før de går inn i prosessen og hvordan avlivingen i så fall skal foregå. Dette må avklares i regelverket i EU, og som Norge må følge, sier Ormstad.

Norges forskningsråd har bevilget 13 millioner kroner til et fireårig prosjekt (Aquafly) som forsker på bruk av insekter i fiskefôr. Resultatene er lovende, sier prosjektleder Erik-Jan Lock i NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning).

- Laks som får et fôr der insektmel har erstattet fiskemel vokser like godt som laks som får fiskemelbasert fôr. De første data fra prosjektet tyder på at insektmel er en like god kilde til animalsk protein som fiskemelet, sier han.

Det er proteinet som gjør fiskemelet ettertraktet. Melet lages av industrifisk, fiskehoder og andre deler av fisken som ikke spises. Økte priser og vanskeligere tilgang på fiskemel har ført til en kraftig økning i bruken av soya. Så lenge insektmel bidrar med de næringsstoffene laksen trenger, kan det erstatte også soya, mener NIFES.

Lock peker også på at bruk av insekter gir en viktig miljøgevinst.

- Insektene kan omdanne matavfall til viktige næringsstoffer for fisken, og bidra til en mer bærekraftig produksjon, sier han.

Industrien med på forsøk

EWOS er en av verdens største produsenter av fiskefôr. Selskapet mener mel og olje fra insekter kan bli en bærekraftig og kortreist kilde til protein og fett.

- Vi er godt i gang med å kartlegge den biologiske verdien av å bruke dette i laksefôr. Samtidig holder vi øye med utviklingen av godkjenning av disse råvarene i Europa, sier forsker May Helen Holme i EWOS.

Det er for tidlig å si hvor stor betydning insektmel kan få.

- Det kommer helt an på hva vi finner ut med den biologiske testingen vi driver, og hvordan pris og tilgjengelighet på insektråvarene blir i årene som kommer. Foreløpig er volumene for lave og prisen for høy til at denne råvaren kan bli mer enn et lite tilskudd, sier Holme.

Grunnlegger: Knut Botngård har etablert Botngaard Bioprotix AS. Neste år blir det trolig avgjort om det skal bygges et fabrikkanlegg for produksjon av insektlarver. Insekter og insektlarver er en viktig del av dietten for villfisk. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen