Han ønsker seg et bedre etterutdanningstilbud til jordmødre. Ett som har fokus på å oppdage hjertefeil under ultralydundersøkelser.

- Jordmødre skal undersøke hjertet under ultralydundersøkelser, men det krever mye rutine og kunnskap for å oppdage alvorlige hjertefeil. Derfor bør jordmødre ta spesialiseringskurs, og i tillegg repetere kunnskapen med jevne mellomrom, slik at de får inn den nyeste kompetansen på området.

80 fødes med alvorlig hjertefeil

Perminow sier det er tilfeldig om du i dag får en jordmor er veldig flink til å undersøke hjertet under ultralydundersøkelser, eller om du får en som er mindre trenet på det.

Rundt 80 barn blir født med alvorlige hjertefeil i Norge i året. Hypoplastisk venstre hjertesyndrom er kanskje den mest alvorlige av alle hjertefeil, ifølge Perminow.

–Ikke vanskelig å oppdage

Hjertefeilen blir i over 80 prosent av tilfellene avdekket under svangerskapet, ifølge overlegen.

- Hypoplastisk venstre hjertesyndrom er ikke vanskelig å oppdage. Normalt sett skal det være to like store hjertekamre. Med hjertefeilen er vanligvis venstre hjertekammer synlig mindre enn det andre i uke 18 av svangerskapet.

Rundt 70 prosent velger å avslutte svangerskapet dersom hjertefeilen oppdages under svangerskapet. De siste årene har mellom fem og ti barn blitt født med hjertefeilen, og cirka halvparten av foreldrene visste om feilen på forhånd.

Havner i sjokktilstand

- Det er en stor fordel om hjertefeilen blir avdekket under svangerskapet, uansett om foreldrene velger å avbryte eller fortsette svangerskapet, sier han.

- Foreldre havner i en sjokktilstand når de oppdager at barnet deres er alvorlig sykt rett etter fødsel. Det er en helt forferdelig situasjon å være i, spesielt når man må ta et valg om man skal operere barnet eller ikke.