– Litt toleranse, fru Norum. Litt toleranse, fikk jeg høre, forteller Ingrid Norum.

Norum har vært en av frontfigurene i kampen mot naturiststranda de siste 15 årene. Når vi møter henne og ektemannen Birger i Djupvika har hun med seg en tykk perm.

– I et demokrati skal mennesker ha medbestemmelsesrett over sitt nærmiljø. Hvorfor ble ikke Lades befolkning respektert? Vi har sagt nei fra begynnelsen – hvorfor måtte det ta 25 år, spør Norum som representerte Lade bydelsforum.

Organisert blotting

Forholdet mellom lokalbefolkningen og naturistene har vært svært konfliktfylt. I perioder har lokalbefolkningen anklaget naturistene for å drive med organisert blotting.

LES OGSÅ: Dydige svaberg

– Den stranda her borte ble en ufyselig blotterstrand. Enkelte lå helt opp til stien og skrevet. Jeg har selv opplevd å gå kveldstur her nede, og det hoppet en mann ut av buskene og viftet med det han hadde, sier Ingrid og får støtte av ektemannen.

Han er tidligere kommunalråd i Trondheim. Djupvika vest, som var det første området naturistene fikk bruke, lå tett inntil den idylliske Ladestien. Norum og bydelsforumet feiret en liten seier i 1998 da naturistene ble flyttet til østsiden.

– Vi trodde det skulle bli bedre. Men så lå naturistene og skrevet rett oppi nesen på små barn. De mente Djupvika øst var for liten og inntok barnebukta, der det er populært for småbarn å vasse.

LES OGSÅ: Politiet om nakenhet på offentlig sted

Ekteparet anmeldte flere naturister for blotting. Fristrandens argeste motstandere påpekte at det forekom en god del uønsket «håndarbeid» i buskene rundt stranda.

Politiet kunne intet gjøre, for innen de dukket opp var bevisene borte, ifølge ekteparet Norum.

Midlertidig permanent?

– Hvorfor kan ikke naturistene få en egen strand?

– Det er ingen lov som sier at naturister har krav på en egen strand. Det er ingen menneskerett å få en strand der de kan ligge naken, sier Norum.

Hun mener strendene på Lade tilhører hele byens befolkning, og protesterer mot at en strand reserveres for en spesiell gruppe.

Paret samlet inn 1200 underskrifter mot naturiststranden. Meningen var at Djupvika øst skulle være midlertidig.

– Jeg tror de har naturister i egne rekker, i hvert fall er det kameraderi, hevder Ingrid Norum.

– I ti somre lå de her midlertidig, og i 2005 krevde de å få permanent opphold og barnebukta.

Selv om seieren synes sikker, tar hun ingenting for gitt.

– Jeg har bestemt meg for å kjempe denne saken så lenge det er pust i meg.

DEBATT: Syns du Trondheim skal ha egen naturiststrand?

Ingen bønn:¿ Uansett hvor pent og pyntelig de hadde oppført seg, så var ikke dette stedet for en naturiststrand, sier Ingrid Norum her sammen med ektemannen Birger i Djupvika. Foto: UNNI SKOGLUND