– Her må det være noen som har tatt for mye Møllers tran, sier helsedirektøren til NTB.

Ifølge et avisoppslag har Helsedirektoratet planer om å gjennomføre en ny massevaksinering neste år for å gjøre Norge immunt mot svineinfluensa de neste ti årene.

Strategien baserer seg på tester som indikerer at vaksinen gir svært god beskyttelse mot svineinfluensa, og at en ny dose neste år kan beskytte dem som har blitt vaksinert i inntil ti år.

For optimistisk

– Dette er nok altfor optimistisk. Det vi har sagt, er at vaksinen vi nå har anbefalt alle å ta, vil gi god immunitet for denne vinteren mot det viruset vi nå vet vi står overfor. Vi antar at kanskje halvparten av folket lar seg vaksinere i vinter, og at viruset vil komme tilbake både neste vinter og vinteren deretter. I løpet av 2010 vil vi eventuelt kunne anbefale en vaksinedose nummer to, men vi har i dag ikke grunnlag for å kunne si at en slik vaksine vil gi en så langvarig immunitet som ti år. Viruset kan komme til å endre seg, slik at også vaksinen må endres, sier Larsen.

Å snakke om et helt folk som er immunt mot svineinfluensa blir derfor å gå for langt, ifølge helsedirektøren.

Flere influensatyper

Han sier at den vaksinen som tilbys folk mot svineinfluensa i vinter, er innrettet spesifikt mot dette ene viruset. Vaksinen kan neste år muligens bli en del av den vaksinen som normalt tilbys eldre mennesker mot vanlig vinterinfluensa, slik at den gir beskyttelse mot flere influensatyper.

– Den vaksinen vi tilbyr nå i vinter, gir god beskyttelse, og en dose nummer to denne vinteren er ikke nødvendig for andre enn barn under ti år og for folk med dårlig immunforsvar. Hva vi gjør foran neste vinter, er det foreløpig ikke tatt stilling til. Det blir gjort i løpet av 2010 når vi har et bedre datagrunnlag, sier Larsen.

Prisen på pandemien avhenger av hvor mange som vaksinerer seg. Foto: Hommedal, Marit