Regjeringen har etablert en forsøksordning med adgang for kommunene til å etablere snøskuterløyper for fornøyelseskjøring. Det dreier seg om litt over 100 kommuner. Medlemmene i Lierne snøskuterklubb har jobbet på spreng den siste tiden for å klargjøre de første rekreasjonsløypene.

- Dette er noe vi har lengtet etter lenge, og vil skape både trivsel og nye muligheter til å oppleve naturen. Dette er et prøveår, med mye kostnad og ansvar som gjør at scooterklubben sammen med kommunen ikke tør å åpne mer enn det vi gjør i år. Dette skal bedres til neste år, og da skal alle løypene opp til sesongstart, sier Dan Roger Totland, leder i Lierne snøskuterklubb.

Les også: Stortinget sier ja til snøskuterløyper

Godkjent 35 mil

Lørdag 19. mars er en merkedag i Lierne. Da er det offisiell åpning av de første rekreasjonsløypene. Kommunen har sørget for at løypene har kommet inn i planverket og at alt er godkjent og i orden.

- Vi samarbeider tett og godt med kommunen. Hadde det ikke vært politisk vilje hadde ikke dette latt seg gjøre. Dette er et prøveprosjekt frem til 2020 som vi håper blir vellykket. Men nå er det også opp til snøskuterfolket å holde seg til løypene og følge regelverket.

Dan Roger og kompisen Dan Leo, begge med Totland til etternavn, er ivrige snøskuterkjørere, og har sammen med mange andre klubbmedlemmer gjort mye av jobben med å klargjøre de nye løypene på dugnad. De har ryddet skog, fjernet kvist, merket løyper og sørget for skilting. Kommunen har godkjent 35 mil med rekreasjonsløyper, mens bare deler av løypenettet blir klart til årets påskehøytid.

Les også: Her blir familier tatt på ulovlig tur med snøskuter

Vil skape vekst

Dan Roger Totland eier og driver også firmaet Hellriders AS hvor han selger og mekker snøskutere og firhjulinger. Bedriftens hans er i vekst og omsatte i fjor varer og tjenester for 4,7 millioner kroner.

- Jeg ser store muligheter i årene fremover. Det ligger uante muligheter i markedet både for salg av snøskutere og innen snøskuterturisme. Jeg lever på scootervirksomheten og har nettopp utvidet og ansatt en mekaniker i tillegg til meg selv. Egentlig er det en nedgang i arbeidsmengden på denne tiden av året, men med de nye reglene for rekreasjonskjøring kan dette ta seg opp, mener han.

De gamle fiskeløypene vil bli hektet på det nye nettet av rekreasjonsløyper. I tillegg vil løypene flere steder gå inn til svenskegrensen og bli koblet på scooterledene i nabolandet. Der åpner det seg uante muligheter for snøskuterfolket.

- Vi er i oppstartfasen, og har ingen mulighet til å åpne hele løypenettet denne våren. Det ble for mye arbeid på kort tid, sier Dan Leo Totland.

Les også: Norsk gutt skadet på snøskuter i Åre

Spiller på lag

Dan Roger understreker også hvor viktig det er å spille på lag med grunneiere og ikke minst reindriftsnæringa når man skal etablere et løypenett i kommunen.

- Vi samarbeider tett med reindriftsnæringa og har lyttet til deres innvendinger. Vi må spille på lag for å få dette til. Det har vært en del frem og tilbake og traseer er blitt endret for å gjør alle parter fornøyde.

Denne sesongen blir det en løypeavgift i Lierne på 400 kroner ut sesongen og 150 kroner for dagskort. Men prisen blir høyere til neste år når alt er ferdig.

Stor interesse

Det er stor interesse for å kjøre snøskuter i Trøndelag. I Nord-Trøndelag svarer 4 av 10 ja på spørsmålet om de kan tenke seg å kjøre snøskuter for fornøyelsens skyld. I Sør-Trøndelag kan 23 prosent tenke seg det samme.

Størst interesse for å kjøre snøskuter er det ikke uventet i Finnmark, der 61 prosent svarer et ubetinget ja på spørsmålet, ifølge undersøkelsen som Ipsos har gjort for Gjensidige.

Det er kommunene selv som vedtar opprettelsen av rekreasjonsløyper for snøskuter. Dette gjøres gjennom en lokal forskrift som kommunen vedtar.

Karl Ivar Kristensen, leder i interesseorganisasjonen for snøskuterklubber i Norge (Snøfor), skryter av Lierne som har fått dette til på rekordtid.

- De har vært dyktige. Nå kan folk legge ut på tur uten å få 17 000 kroner i bot. Vi er også friluftsmennesker med et nært forhold til fjell og fiske. Vi bruker snøskuteren som verktøy for å ta med familie, telt og utstyr til fjells, sier Kristensen.

Les også: Bøtelagt for kjøring i nasjonalpark med snøskuter

Vikeplikt for skiløpere

Ifølge kommunen vil løypenettet i Lierne åpnes tidligst 1. januar og stenges seinest 5. mai. Isfiskeløypene samt en del andre stenges den 25. april. Det er heller ikke tillatt med kjøring mellom kl. 23.00 og 06.00.

Kommunen kan stenge hele eller deler av løypenettet med umiddelbar virkning dersom det oppstår forhold som gjør dette nødvendig. Kommunen skal også stenge hele, eller deler av løypenettet dersom reinbeitedistriktene ber om dette av hensyn til reindrift.

Maksimal hastighet for løypenettet i Lierne kommune er 60 kilometer i timen. Farten skal tilpasses lokale forhold. Det er påbudt med hjelm for fører og passasjer og fører av snøskuter har alltid vikeplikt for skiløpere, myke trafikanter eller annen ferdsel.

Gyldig løypebevis må medbringes ved kjøring i løypene. Løypebeviset er personlig. Det kan kreves betaling for løypebevis. All ferdsel i løypene skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljøet og mennesker.

Løypene skal ikke kreve terrenginngrep, herunder planering og opparbeiding av terreng i barmarkssesongen. Kvisting og rydding av traseer regnes ikke som terrenginngrep. Ei heller små bruer og klopper over bekker.

Kjøring skal bare skje langs den maksimalt 5 meter brede traseen som løypa utgjør. Parkert snøskuter skal plasseres slik at den ikke er til hinder eller fare for annen ferdsel.

For rastinger er det tillatt å parkere inntil 30 meter fra senter av løypen på begge sider, om ikke annet er bestemt. Maksimal hastighet ved kjøring utenfor løypa i forbindelse med rasting er 20 km/t. På strekninger hvor løyper ligger inntil verneområder er rasting ikke tillatt.

Dan Roger Totland og Dan Leo Totland ser begge frem til at rekreasjonsløypene blir åpnet til påske. - Det har vært mye arbeid, sier Dan Roger, leder i den lokale skuterklubben. Foto: Leif Arne Holme
Lierne er først ut i Midt-Norge med å åpne rekreasjonsløyper etter den nye forsøksordningen. - Det tar tid å stikke løypene, sier Dan Leo og Dan Roger Totland. Foto: Leif Arne Holme