- Han er en glimrende taler, sier den mangeårige verkstedarbeideren ved Aker Verdal.

- Giske er en bedre politiker enn Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. Vi må ha motpoler til Oslo-dominansen i partiet, mener Buan.

Les også: - Trøndere reiser seg etter nederlag

Giske er grasrota

Karls Buan får støtte fra Sjur Gjerde, pensjonert lærer og sosialdemokrat. Han kom til Verdal under industrireisingen på 1970-tallet da enhetsskolen var i fokus og funksjonshemmede skulle integreres.

- Trond Giske er fremtiden for partiet. Han er en folketaler og sier nei til salg av Norge. Han drar folk. Det er dårlig gjort at flere partitopper har vendt ham ryggen. Det er Giske som representerer grasrota, sier Gjerde.

Karl Buan er enig.

- Det er akkurat det han er. En veldig god taler. Giske er dessuten en bedre politiker enn Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik, sier Buan, som kuttet ut Verdal-politikken for ti år siden. Før det satt han i kommunestyret, formannskapet og hovedutvalg for kultur.

- Jeg synes talen både var god og innholdsrik. Jeg liker at han tar frem de som grunnla arbeiderbevegelsen og som gikk foran i kampen for arbeidsfolks rettigheter. Det er vanskelig å trekke frem en spesiell ting, men både retten til tariffavtale og salg av Norge var viktige momenter.

Som 16-åring var Karl Buan selv med i Sør-Trøndelag AUF.

- Jeg savner typer som Thorbjørn Berntsen. Han var rett frem og sa det som det var. Vi trenger flere slike i arbeidsbevegelsen, mener Buan, som frykter Oslo-dominansen i Arbeiderpartiet.

Rundt 200 personer møtte opp til frokost og stortingsrepresentant Trond Giskes 1. mai-tale i Ilen menighetshus

Trives i Verdal

Trond Giske gikk bokstavelig talt fra tale til tale på årets 1. mai. Demonstrasjonstoget i Verdal, med Arbeidernes musikkorps i spissen, holdt igjen i noen minutter slik at Giske skulle nå frem og gå fremst sammen med ordfører Bjørn Iversen under parolen "Trygt arbeidsliv for alle".

- Det er trivelig å komme til Verdal, som er en solid Arbeiderparti-bastion, sa Giske etter ankomsten.

I talen på Minsaas Plass var det kampen for trygge arbeidsplasser som opptok han mest.

- Det å trygge arbeidslivet er ikke en kamp som er vunnet for alltid. Vi må hele tiden jobbe knallhardt for at folk skal ha heltidsstillinger, faste stillinger, at man ikke skal bli truet av innleie og sosial dumping. Omstillingstempoet er høyere enn noen gang, og folk føler at de går ut på dato. Vi må kjempe for at alle blir inkludert og får delta i arbeidslivet, sier Giske.

- Hvordan skal du greie å komme tilbake i posisjon i partiet, og være en motpol til Oslo-dominansen?

- Det er ikke meg som person som er viktig, det viktige er at partiet og arbeiderbevegelsen har den bredden vi skal ha. Vi er både by og land, det er mangfoldet som har gjort oss sterk.

Partimakta sentraliseres

Giske ser at det skjer en sentralisering i det politiske liv.

- Vi skal alltid være bevisst på at også partiet blir utsatt for sentraliseringskrafta. Vi skal ikke bare være for å ta hele landet i bruk, men faktisk stille oss i spissen for å ta hele landet i bruk, som var prosjektet vårt i storhetstiden på 1950- og 1960-tallet.

Giske mener det egentlig krever ganske stor bevissthet og innsats for bare å motvirke den sentraliseringen som hele tiden skjer.

- Skal du oppnå det motsatte, å spre makt og investeringer, og sørge for arbeidsplasser over hele landet, så må det en ekstra kraftanstrengelse til. Trøndelag Arbeiderparti skal vær en motor i dette, sier Giske

- Enkelte mener andre nå bør inn i de maktposisjon du hadde i partiet? Hva tenker du om det?

- Jeg tenker at Ap er på sitt sterkeste når vi er bredt parti med mange miljøer og folk med ulik bakgrunn.

Kommer tilbake

- Kommer du tilbake i posisjon i partiet?

- Ja, jeg er fortsatt like engasjert i politikken og skal jobbe med de visjoner og drømmer jeg har. Jeg har ambisjoner om å få gjennomslag for det jeg tror på og brenner for, nemlig å skape et bedre Norge. Det er ikke viktig hvem som sitter i posisjon, men hva vi får til for folk flest.

Giske syntes det var godt å få delta på 1. mai-arrangementet i Verdal.

- Det var en fantastisk forsamling å snakke til. Selv når østavinden står på og det nærmer seg nullføre, så er det masse folk og varme i forsamlingen. Jeg kjenner verdalingene så godt at jeg visste hva jeg kom til. Jeg vet hvilken solidaritet og fellesskapstankegang som har bygd dette samfunnet, sier Trond Giske.

Det var mange som ville høre talen til Trond Giske på Minsaas Plass i Verdal.. Foto: Leif Arne Holme
- Trond Giske er en bedre politiker enn Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik, mener Karl Buan (t.v.), som har flere tiår bak seg i Verdalspolitikken og som fagforeningsmann ved Aker Verdal. - Jeg likte1. mai-talen godt, sier han. Foto: Leif Arne Holme
Alt som før. Det var en offensiv Giske som talte foran flere hundre tilhørere på Verdalsøra 1. mai. Foto: Leif Arne Holme
Trond Giske fikk applaus mange ganger under talen på Minsaas Plass i Verdal 1. mai. Foto: Leif Arne Holme
Trond Giske og Verdals ordfører Bjørn Iversen gikk fremst i demonstrasjonstoget under parolen "Trygt arbeidsliv for alle" Foto: Leif Arne Holme