Nasjonaldagen forbinder vi med glade barn og helium-ballonger som suser mot himmelen. Men kloden er i ferd med å tømmes for helium, og gassen bør reserveres annen bruk enn fest og moro, mener Aslak Bjarne Aslaksen, avdelingsdirektør på Haukeland universitetssykehus i Bergen.

– Helium bør brukes til å undersøke barn med kreft, sier Aslaksen, som er sjef for radiologisk avdeling.

- Der er de i stadig større grad avhengig av edelgassen helium, sier han til Bergens Tidende.

På sykehuset brukes helium til å kjøle ned magnetene i MR-maskiner.

– Uten helium må vi gå over til maskiner med svakere magneter og dermed dårligere bildekvalitet, sier Aslaksen.

På Haukeland står det seks MR-maskiner som brukes stadig mer. I motsetning til røntgen gir ikke MR stråling og er derfor særlig egnet til undersøkelser av barn.

Avdelingsdirektøren vil ikke ta til orde for ballongforbud. I stedet oppfordrer Aslaksen foreldre til å holde lommeboken lukket når ballongselgerne nærmer seg.

– For meg er dette et spørsmål om bruke en sparsom naturressurs på best mulig måte, sier Aslaksen, som gjerne vil ha slutt på tradisjonen med gassballonger på 17. mai. Foto: TOR HØVIK

– For meg er dette et spørsmål om bruke en sparsom naturressurs på best mulig måte, sier Aslaksen.

– Selgerne betaler festen

I Porsgrunn har 17. mai-komiteen nedlagt forbud mot salg av heliumballonger. Nabobyen Skien har innført samme forbud.

Der blir forbudet begrunnet med miljøhensyn.

– Helium er et begrenset grunnstoff, og plasten ender opp i naturen, sier leder Haavard Gjestland i 17. mai-komiteen i Porsgrunn til Telemarksavisa. Fra før har Drammen forbudt heliumballonger.

17. mai-komiteen i Bergen har ikke vurdert noe ballongforbud, sier komitemedlem Asbjørn Hodnekvam. Komiteen er nemlig avhengig av selgerne, som betaler for salgstillatelsen.

Prislappen for 17. mai i Bergen er 2,5 millioner kroner, og kommunen betaler ingenting.

– Artister, lys, lyd, fyrverkeri. Alt koster, og ballongselgerne er med og finansierer det hele, sier Hodnekvam.

– Snart er det slutt

Nettbutikken gassballong.no på Hylke i Åsane selger gassballonger til borettslag, idrettslag og ballongselgere landet rundt.

Innehaver Anders Hindenes er klar over diskusjonen rundt ballongene han selger.

– Vi regner i grunnen med at det i løpet av noen år blir slutt på å bruke helium til underholdning, sier han.

– Tre byer på Østlandet har forbudt salg av heliumballonger, og direktøren på radiologisk avdeling ber folk om å avstå. Hva sier du til det?

– I Norge bruker vi heliumballonger denne ene dagen i året. Den lille bruken gjør ingen forskjell, sier Hindenes og fortsetter:

– 17. mai skal være barnas dag, og for barna er gassballonger en viktig del av feiringen. Lukten av gassballonger gjør meg fremdeles glad, så sterke er disse barndomsminnene.

De siste ti årene har prisen på helium doblet seg. Ballongsalg er fortsatt god butikk, men fortjenesten er ikke lenger eventyrlig.

– Jeg vil tro at kostnaden for selgeren ligger på 30–40 kroner pr. ballong, sier Hindenes, som tror at prisoppgang heller enn forbud vil gjøre slutt på at den etterspurte edelgassen skal gå til fest og bursdagsmoro.