– Det er snålt å tenke på at du deltar i et NM. Men det er veldig artig at de arrangerer dette, sier Røvik.

I høst tok hun fagbrev som helsefagarbeider, og nå jobber hun i Strindheim hjemmetjeneste. I vinter ble hun fylkesmester i helsefag, og kvalifisert for NM i yrkesfag. Det foregår under opplæringsdagene i Trondheim spektrum denne uken.

– Vinner jeg, går jeg videre til VM i Brasil. Det hadde ikke vært meg imot, smiler hun.

Kjøttfag og frisør

Mer enn 300 ungdommer fra hele landet deltar i Yrkes-NM som for første gang er lagt til Trondheim. Ungdommene som er lærlinger og fagarbeidere konkurrerer i 27 ulike fag, og her er det mulig å hente hjem et norgesmesterskap i både kjøttskjæring og billakkering, som konditor eller ambulansearbeider, som elektriker eller anleggsmaskinfører.

– Norge vil mangle mange tusen fagarbeidere om noen år, derfor er det viktig at ungdommene får opp øynene for hva yrkesfagene har å by på. Slike yrkeskonkurranser er en fin måte å gjøre det på. Samtidig bruker vi konkurransen som et verktøy for å inspirere deltakerne til å gjøre en enda bedre jobb, sier Kristian Hansen, pressekontakt for Yrkes-NM og informasjonssjef i Norsk industri.

Hjerneslag

Mari Røvik skal ta hånd om en pasient med hjerneslag, og en annen med MS i yrkeskonkurransen. Får hun gode tilbakemelding fra dommerne, går hun videre til nye oppgaver.

– Jeg visste tidlig at jeg ville gå helse- og sosialfag. Jeg var interessert i faget, og så liker jeg å hjelpe folk som trenger det. I tillegg hadde jeg en kjempeflink lærer på videregående som var til stor inspirasjon, sier Røvik som gikk på Hitra videregående.

Hun synes det er rart at færre velger yrkesfag enn tidligere.

– Jeg trives kjempegodt. som helsefagarbeider har du varierte dager, du vet aldri hva som møter deg. Og så vet jeg at det blir bruk for meg. Når eldrebølgen kommer, vil flere trenge hjelp, sier Røvik som kommer fra Snillfjord.

Lekestue

Inne i E-hallen er Dag Erik Rædergård fra Ørlandet en av fire tømrere som i løpet av tre arbeidsdager skal bygge en lekestue med dør og to vinduer.

–Det er litt spesielt når så mange ser på at du jobber. Og så har du ingen å spørre. Vi må klare alt selv, sier Rædergård som ikke føler seg like komfortabel foran publikum som når han jobber som lærling på Brekstad, i Rædergård entreprenør.

– Hvorfor vil du bli tømrer?

– Jeg har alltid likt å snekre, og snekret mye da jeg var yngre. Det er bare det jeg har lyst til å gjøre, sier Rædergård som nå går i farfars fotspor.

Han er spent på om han blir ferdig på den tilmålte tiden, og om det lille bygget blir bra nok.

– Det verste som kan skje? Det er vel at jeg setter opp alt galt, sier han.

Speed-dating

LO og NHO ber nå Sør-Trøndelag fylkeskommune ta grep for å lede ungdommene over på yrkesfag.

I år valgte for første gang valgte flere ungdommer studiespesialisering enn yrkesfag i Sør-Trøndelag. Det bekymrer arbeidslivsorganisasjonene som nå foreslår ti tiltak som de ber fylkestinget gjennomføre.

– I dag dimensjoneres skoletilbudet i stor grad etter ungdommenes førsteønske. Vi ber om at fylkeskommunen i større grad tar hensyn til samfunnets behov, sier Kristian Tangen, distriktssekretær i LO i Sør-Trøndelag.

– Vi har hatt for lite fokus på praktiske ferdigheter. Nå er vi kommet i et uføre, og det er på tide at vi henter oss inn. Vi kan ikke komme i den situasjonen at vi er avhengige av arbeidsinnvandring, mener Tangen.

Merethe Storødegård, regiondirektør i NHO Trøndelag, mener mange rådgivere i ungdomsskolen har altfor liten kompetanse når de skal veilede ungdommene. Hun ønsker seg speed-dating.

– Vi ønsker å invitere både tiendeklassinger og lærekandidater til speed-dating med arbeidslivet. Det er viktig å inspirere ungdommene, og gjøre dem oppmerksomme på hvilke store muligheter de har, sier hun som også har en klar oppfordring til ungdommer og foreldre: Ta turen til opplæringsdagene og Yrkes-NM.

– Vi har aldri hatt Yrkes-NM nord for Dovre. Dette er en unik mulighet til å bli kjent med yrkesfagene, mener Storødegård.

foto
Dag Erik Rædergård (19) fra Ørland deltar i Yrkes-NM, og skal i løpet av tre dager bygge en lekestue i Trondheim spektrum. Foto: Jens Petter Søraa
foto
Mari Røvik (21) kjemper om NM-tittel i Yrkes-NM denne uka. Til vanlig jobber hun som helsefagarbeider i Strindheim hjemmetjeneste. Foto: Jens Petter Søraa
foto
Regiondirektør i NHO Trøndelag, Merethe Storødegård og LO's distriktssekretær i Sør-Trøndelag, Kristian Tangen, mener fylkeskommunen nå må ta grep for at flere ungdommer søker seg til yrkesfag. Foto: Jens Petter Søraa