Birkeland ble i 2007 arrestert i Brasil, som en av de mistenkte i den såkalte Natal-saken. I 2012 ble han dømt til 11 og et halvt års fengsel, og fikk en bot på to millioner kroner. Straffen ble senere redusert til ni og et halvt år, en dom som høyesterett i Brasil stadfestet tidligere i høst.

Les også: Vil starte ny rettsprosess i Brasil

Les også: Må få en rettferdig sak

Dermed måtte Birkeland reise fra sin familie i Brasil. Etter to lange måneder har han nå fått hele familien, kone og fire barn, på plass i vinterlige Trondheim.

- Nå lærer vi ungene å stå på ski og bruke akebrett. Dagen i dag har vært storveies, sier han.

Det er første gangen i sitt liv at barna har sett snø. Det å spille fotball i snøen var helt topp, forteller Birkeland.

- Det var stas ja. Ungene er fornøyde, men de må liksom læres opp fra børjan. Man må lære at man må tørke sko. Man må lære å fryse på fingrene, og man må ta på seg ullsokker når far sier det, selv om de klør, sier Birkeland humrende.

Integrerer barna

Familien var på plass i Trondheim bare noen dager før jul. Julaften feiret de hjemme hos Arvids bror.

- Først hadde vi en fin julefeiring, så kom snøen og toppet det. Ski og snø er en del av vår kultur. Dette var artig, og dette likte vi alle, sier Birkeland, som ser at de fire barna blomstrer opp.

Natal-saken henger som en grå sky over Birkelands tilværelse, men han sier han har klart å legge bort tankene i jula.

- Jeg prøver og sette saken i en egen boks på utsiden. Nå handler det om å få integrert barn. De er skrevet inn på skolen og skal snart starte hverdagen. Da er det viktig at de har en far som kan være med å stimulere dem. Jeg er ikke verdens yngste lenger, men jeg liker å være med ute.

Barna kan ikke norsk, men det bekymrer ikke Birkeland.

- De prater engelsk, men så unge som de er, så tar de språk fort. Det er det minste problemet.

Les også: - Den viktigste jobben gjenstår

Les også: Ingen kritikk mot Økokrim

På bar bakke

Brasiliansk politi har beslaglagt stort sett alt av eiendeler familien hadde i Brasil. Det har satt familien nesten på bar bakke. Men hjemme i Trondheim har de fått mye hjelp av familie og venner.

- Vi er heldige som har så stor omgangskrets. Vi har fått mye hjelp. I Brasil gikk jo barna rundt i shorts og skjorte, og på skolen hadde de uniform. Det holder ikke med shorts i Trondheim, sier Birkeland, som gjerne vil takke for all støtten familien har fått.

Det jobbes fremdeles med å starte ny sak i Brasil. Det brasilianske rettsvesenet åpner for at en ny sak kan få dommen omstøtt.

- Jeg er jo dømt på bakgrunn av feilaktige opplysninger fra Økokrim. Vi har i lang tid forsøkt å få Økokrim til å få de riktige opplysningene inn i saken, men har ikke lyktes så langt. Men det jobber vi fortsatt med. Det er tragisk at de ikke har evnet å få papirene levert enda.

Forsøkskaniner

Birkeland sier han blir trist av å tenke på saken, og spekulerer i hva som kunne ha skjedd hvis dette hadde rammet noen andre.

- Vi ble jo forsøkskaniner for Økokrim, som aldri hadde samarbeidet med utenlandsk politi før. Vi er i dialog med dem for å få dem til å forstå det brasilianske rettssystemet, men i bunn og grunn forstår jeg at dette er vanskelig for Økokrim også, som har gått på en liten blemme her.

Økokrim har tidligere sagt til pressen at de har gjort det de kan i denne saken. I 2011 avga Sivilombudsmannen en uttalelse i en klagesak. Konklusjonen var at det ikke var noe å utsette på Økokrims fremgangsmåte i denne saken.

Nå har han også fått hjelp til å analysere alle dokumentene som finnes i saken, og håper det kan hjelpe fremdriften.

Les også: Håper å få møte Økokrim

Birkeland sier at saken kan være belastende på humøret, noe som kan gi litt kort lunte. Familien bor litt trangt, men han velger å se det positive i det.

- Det må være orden og struktur. Jeg ser at jo større plass du har hjemme, jo mer rot kan det bli. Vi er ikke så opptatt av å ha mer enn det mest nødvendige nå, sier han, samtidig som han er klar på at ting ser litt lysere ut nå, når alle er samlet i Norge.

Han håper snart å være tilbake i full jobb også.

- Jeg går og grubler på en del tanker og ideer. Å gå arbeidsledig er roten til alt vondt, sier han.

Byttet bort strandliv: Fotball på stranden er byttet ut med fotball i snøen. Men det var stor stas, og barna ville ut igjen så fort de hadde fått tørket klærne. Foto: Privat
Det å oppleve snø for første gang var stor stas for barna, som har bodd hele sitt liv i Brasil. Foto: Privat