Samtidig satt Helse Midts eierrepresentant, Torbjørg Vanvik, tett på hele prosessen og aksepterte det som skjedde.

Adresseavisen har fått tilgang på intern og ekstern mailutveksling i Helse Midt-Norge. Den viser at oppstandelsen, også internt i foretaket, ble stor da Adresseavisen fortalte om tidligere foretaksleder i Helse Møre- og Romsdal, Astrid Eidsviks, gullavtale. Med link til Adresseavisens sak skriver nylig avgått, mangeårig HR-direktør - nå seniorrådgiver, Sveinung Aune, i en mail: «1. Hun har jo sagt opp selv, og burde vel strengt tatt ikke ha noen sluttpakke. 2. Sluttpakke på 12 måneder er mulig, men inntekt fra annet arbeid skal jo til fradrag. Hva er det de holder på med?» Hans nåværende sjef, HR-direktør Anne Katarina Cartfjord, svarer kort og effektivt: «Sukk».

Opplagt avkorting

Konstituert adm.dir i Helse Midt, Daniel Haga, sier at han ikke synes det var urimelig at Eidsvik fikk sluttpakke, fordi hun hadde vært gjennom en tøff periode. Men han er svært kritisk til at hun får 18 måneders lønn, uten avkorting når hun tiltrer i sin nye stilling som rådmann i Ålesund.

– Når det ikke står noe om avkorting i avtalen mener jeg det er opplagt at statens retningslinjer skal gjelde. Jeg ble svært overrasket da jeg leste Adresseavisen, sier Haga og understreker at Helse Midt i sin kommunikasjon med helseforetakene har vært svært tydelig på at statens retningslinjer skal gjelde - både skriftlig, og muntlig i flere møter - og at avtaler som eventuelt har vært bedre enn statens retningslinjer, måtte reforhandles.

Men samtidig har Helse Midts eierrepresentant i styret, eierdirektør Torbjørg Vanvik, vært inne i bildet både da avtalen med Eidsvik ble fremforhandlet i 2011 - og da hun sa opp før jul. Vanvik ble konsultert av styreleder Kinserdal da Eidsviks avtale skulle fortolkes. «Jeg støtter den innstillingen dere har mht 6+12 måneder lønn og at det ikke kreves arbeidsplikt i oppsigelsestiden», skriver hun i en mail - og det er ingen i mailutvekslingen som berører temaet avkorting ved ny jobb. Torbjørg Vanvik ønsker ikke å kommentere saken i Adresseavisen «fordi hun som styremedlem ikke diskuterer saker som skal, eller har vært i behandling i styret.» Daniel Haga svarer for Helse Midts rolle:

– Hvorfor aksepterer Helse Midts sin eierrepresentant i styret at en slik avtale inngås, samt den svært generøse fortolkningen av avtalen i ettertid?

– Hun er ikke Helse Midt. Hun er en selvstendig styrerepresentant.

– Som vel skal formidle Helse Midt sitt syn i styret?

–Det er riktig. Jeg vet at hun har vært svært kritisk, og selv om det ikke står i noen av dokumentene du har lest, kan det jo ha blitt formidlet på andre måter. Helse Midt og våre jurister har ikke vært inne og vurdert dette. Og jeg må ærlig innrømme at jeg skulle gjerne vært denne saken om avtalen foruten med tanke på hele foretaksgruppen. Men denne saken betyr at vi på ny må ta opp med våre foretak at avtalene skal være i tråd med statens retningslinjer, fastslår Haga.

– Skulle forhandles

Den var tidligere styreleder i Helse Møre og Romsdal, John Harry Kvalshaug, som sammen med daværende styremedlem Marthe Styve Holte og ansatterepresentant Charles Austnes, fikk i stand avtalen i 2011. Kvalshaug har tidligere uttalt til Romsdals Budstikke at han mente å huske at en jurist i Helse Midt også godkjente avtalen, noe Helse Midt avviser.

–Det tar jeg til etterretning. Men uansett stemte Helse Midt-Norges eierrepresentant i vårt styre, Torbjørg Vanvik, ja til denne avtalen. Dermed har jo Helse Midt også godkjent lønnsavtalen gjennom sin representant i styret, framholder Kvalshaug. Han mener avtalen de inngikk i 2011 ikke bryter med retningslinjene.

– Avtalen åpner for at partene kan forhandle om sluttvederlag ut over tolv måneder, men vi sier ikke at det skal være slik.

– Avtalen gir heller ingen avkorting når hun begynner i ny jobb?

– Når det skal forhandles om dette, forutsetter vi at statens retningslinjer legges til grunn.

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal viser også til at Helse Midts eierrepresentant i styret deltok i vurderingene rundt avtalen.

Mandag morgen sendte Helse Midt-veteranen, Sveinung Aune, sporenstreks en mail da han leste Adresseavisens sak om sluttavtalen som var fremforhandlet i Helse Nordmøre og Romsdal. Foto: Geir Otto Johansen
HR-direktør i Helse Midt, Anne Katarina Cartfjord: «Sukk».