- Det for å styrke mulighetene for vekst og utvikling fremover, sier Lars Lian.

Sammen med Svein Roger Torgersen startet han Jordbærpikene i 2003, og de to har eid halvparten av kafé-kjeden hver frem til nå.

- Vi ser for oss flere etableringer av Jordbærpikene, som vi også får mange tilbud om til enhver tid. For å få til en raskere og sunn vekst med stordriftsfordeler, er det lurt å ha større muskler i ryggen. Det er åpenbart et stort marked for det vi holder på med, sier Lian.

Les også: Trondheimskonsern femdoblet årsresultatet

Det er 31 kafeer i Jordbærpikene-kjeden, som ligger i kjøpesentre rundt om i landet. Kafeene drives som franchise, og omsatte for 260 millioner kroner i fjor. Jordbærpikene har hovedkontor i Trondheim.

- Kontinuitetsbærere

- Vi er kontinuitetsbærere og skal fortsatt være sterkt involvert i etableringer og utviklingen av konseptet, sier Lian om sin egen og Torgersens rolle i Jordbærpikene fremover.

Han vil ikke si hva de får betalt for eierandelen de selger.

- Ingen kommentar, sier Lian.

Det er det nyetablerte selskapet Bitastad som tar over Jordbærpikene. Største eier i Bitastad er Salvesen & Thams Invest, med 51 prosent. Frøya-selskapet GMW Venture eier 26 prosent. Det eies av Salmar-gründer Gustav Witzøe med én prosent og sønnen Gustav Magnar med 97 prosent. Lian og Torgersens felles selskap Tramonto eier 20 prosent av Bitastad og konsernsjef i Tramonto, Eivind Klemmetvoll, eier 3 prosent via selskapet EN3 Invest.

Vil åpne flere kafeer

Styreleder i Salvesen & Thams og i Bitastad, Bjørn M. Wiggen, forteller at de kjøper seg inn i Jordbærpikene fordi de ser vekstmuligheter for kjeden.

- Vi tror det er mulig å åpne flere kafeer, fordi Jordbærpikene er inne på få av de største kjøpesentrene i Norge. Det er mulig å komme inn på flere. Markedet for servering på kjøpesenter er i vekst. Vi tror vi kan utvide med flere kafeer, og øke salget på de eksisterende, sier Wiggen.

Les også: Selger historiske kraftverk

Han forteller at de vil åpne flere Jordbærpikene årlig.

- Vi ønsker å åpne minst tre nye hvert år, og mellom tre og fem vil være en normal veksttakt, sier Wiggen.

Eier også Big Bite

Salvesen & Thams Invest er eid av Salvesen & Thams, hvor Wiggen er største eier, og holder til på Orkanger. Salvesen & Thams Invest eier også 40 prosent av hurtigmatkjeden Big Bite.

Wiggen ser synergieffekter mellom Jordbærpikene og Big Bite.

- Vi ser at mat på farten er et voksende segment, hvor vi kommer med tilbud til folk når de først er på kjøpesenter. I tillegg ser vi at når vi har flere konsepter som vi nå får, får vi et stadig bedre kontaktnett mot kjøpesenter. Da kan vi over tid jobbe med felles systemer og innkjøp, og få fordeler og lavere kostnader som følge av det, sier Wiggen.

Les også: Amerikanske MFC betaler en halv milliard for Fesil

- Spennende selskap

GMW Venture eies av Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe og faren Gustav Witzøe, som har plassert sine investeringer utenfor sjømatsektoren i dette selskapet.

Les også: Milliardær vil ha dansing på bordene på gamle Blæst

Fra før eier selskapet restauranten Nordøst på Solsiden i Trondheim, og halvparten av eiendomsselskapet MGM Eiendom.

- Vi er glade for å være med på å investere i Jordbærpikene, som vi syns er et spennende selskap, sier styreleder Thomas Jessen i GMW Venture.

Wiggen og Witzøe-familien samarbeider også fra før, og Wiggen er partner i det Witzøe-eide investeringsselskapet Kverva.

foto
En av de 31 kafeene i Jordbærpikene ligger på kjøpesenteret Trondheim Torg. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth