Det betyr at 225 lovpålagte branntilsyn kan bli strøket neste år, og forebyggende avdeling bli redusert med tyve prosent.

Røyken fra brannene på Risvollan og Kieglekroa har knapt lagt seg før medlemmene i Trondheim Brannkorps Forening rykker ut med kritikk av brannberedskapen i byen.

– Vi synes det er på tide at offentligheten får et annet bilde av brannordningen enn bare det glattpolerte ytre som politikere og ledelse prøver å gi, sier Roy Welle, styremedlem i Trondheim Brannkorps Forening. Welle er i tillegg brannmester og skipsfører på Sjøsprøyta. Brannvesenet i Trondheim er motoren i sammenslutningen Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT).

- Bekymrer oss

TBRT består av brannvesen i Trondheim, Klæbu, Malvik, Leksvik, Rissa, Rennebu og Oppdal. Styret i TBRT har foreslått å redusere rammen for virksomheten med 2,5 millioner kroner for 2015. Dette kommer i tillegg til innsparing på 1,5 millioner kroner i et tidligere vedtak. Budsjettrammen for neste år skal endelig vedtas i representantskapet for TBRT onsdag.

– Det er brukt ostehøvel på brannordningen i fire år, og det bekymrer oss, sier Welle.

Store konsekvenser

I et notat til styret i TBRT redegjør brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen for konsekvensene av de foreslåtte nedskjæringene:

Minmumsbemanningen blir redusert fra 22 til 21 i utrykningsstyrken.

Tilsetting av fire nyutdannede brannkonstabler blir utsatt. Som erstatning for å fylle hullene blir fire dagtidsansatte fra forebyggende avdeling, flyttet over til operativ tjeneste i beredskapsavdelingen.

Følgene av innsparingstiltak som innebærer at fire personer flyttes fra dagstillinger til brannkonstabelstillinger i 2015, vil dermed kunne bety at 225 færre tilsyn blir utført enn hva som er eierkommunenes plikter i henhold til loven om brann- og eksplosjonsvern.

Brann- og redningstjenesten må avstå fra å være med på brannsjefkonferanse, Brann 2015, midt-norske brannverndager, samt deltagelse i nasjonale brannrelaterte fora.

- Begår lovbrudd

– Å fjerne 225 tilsyn betyr at man begår lovbrudd, mener Roy Welle. Brannkorpset er bekymret for den langsiktige effekten av at man skjærer inn til beinet i brannberedskapen og i det forebyggende arbeidet spesielt.

Welle drar paralleller til 2002 da man hadde den store bybrannen i Nordre gate.

Minimumsløsninger

– Etter den brannen kom det rapporter fra Sintef og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap som slaktet det forebyggende arbeidet. Etterpå ble det tatt et godt grep, og det ble satset i mange år på forebyggende brannvern. I perioden 2003 til 2007 opplevde vi at det skjedde en kompetanseheving både på beredskap og forebyggende arbeid. Men de siste årene er det imidlertid skjært inn til beinet, og dette går ut over tilsyn og oppfølging, sier Roy Welle.

– Jeg mener å huske at det i bystyret den gangen ble uttalt at ambisjonene var at Trondheim skulle ha Norges ledende brannvesen. Det er vi ikke i nærheten av nå. I dag foregår det meste ut fra minimumsløsninger og bare det absolutt lovpålagte, sier Roy Welle.

Vil ikke krisemaksimere

Brann- og redningssjef Torbjørn Mæhlumsveen i TBRT vil ikke være med på å krisemaksimere situasjonen innenfor brann- og redningstjenesten.

– Vi har flyttet inn i fire nye brannstasjoner, og vi skal få til mye god brann- og redningstjeneste innenfor det budsjettet som er foreslått for 2015, sier han.

– Vi jobber med å få til økt bemanning, og er riktignok ikke helt i mål. Notatet som det referes til, er et ledd i en lang prosess i forhold til budsjett for 2015. Det har vært krevende , men jeg har forståelse for at kommunene som er med, må prioritere i forhold til andre fokusområder.

– Brannkorpset mener det er lovbrudd dersom det blir færre tilsyn enn det man er forpliktet til i henhold til loven?

– Jeg vil ikke kalle det lovbrudd. Det er riktig at vi vil få færre tilsyn. Men det handler ikke bare om antall tilsyn, men også om hvilken kvalitet det er på branntilsynene. Vi må sørge for å bruke ressursene riktig i 2015, og vi vil ha en målsetting om igjen å ha ett hundre prosent tilsyn i 2016, sier Mæhlumsveen.

– Budsjettet er forsvarlig

Styreleder Trond Singsaas i Trøndelag brann- og redningstjeneste mener budsjettet for neste år er forsvarlig.

– Det er et enstemmig styre som har foreslått dette budsjettet, og som mener det er forsvarlig, sier Singsaas. Han understreker at det er representantskapet i TBRT som onsdag skal vedta det endelige budsjettet.

Singsaas er ikke enig med Trondheim Brannkorps Forening i at 225 færre tilsyn kan dreie seg om et lovbrudd.

– Vi forutsetter at det ikke er lovbrudd å vedta dette budsjettet, understreker Singsaas.

– Det som er riktig å si, er at vi utsetter gjeldende brannordning i ett år. Det er riktig at det vil få som konsekvens at det blir færre tilsyn i 2015. Men fra styrets side er det ment at dette skal tas igjen i 2016. Vi forstår godt at brannmannskapene kan være bekymret for kvalitetsnivået som følger av dette budsjettforslaget. Styret er klar på at budsjettrammene for 2016 må forbedres slik at vi kan komme opp på et tilstrekkelig nivå igjen, sier styreleder Trond Singsaas.

Ottervik vil plusse på 2,5 millioner

Ordfører Rita Ottervik er innstilt på å plusse på 2,5 millioner kroner på neste års budsjett til Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Dette skjer på onsdagens representantskapsmøte i TBRT der Ottervik er leder. Det kan bety at branntilsynene kan gjennomføres slik loven krever.

– Jeg er åpen for å legge inn ytterligere 2,5 millioner kroner på neste års budsjett i forhold til rådmennenes forslag. Så får vi se om de andre kommunene kan bli med på en slik løsning, sier Ottervik.

Hun vil ikke uttale seg konkret om dette betyr at alle 225 tilsyn som så ut til å måtte kuttes, nå kan gjennomføres neste år.

– Vi legger rammene. Jeg føler meg imidlertid trygg på at styret og brannsjefen disponerer dette slik at vi får det til på en måte som tilfredsstiller lovens krav, sier Rita Ottervik.

- Ikke nedskjæring

Ordføreren er overhodet ikke enig i at brann- og redningstjenesten er rammet av nedskjæringer slik Trondheim Brannkorps Forening fremstiller det. I et notat om kostnadsutviklingen i TBRT som redegjør for utviklingen i Trondheim kommunes overføringer til TBRT, går det frem at sektoren har hatt en rammeøkning på 57,4 prosent i perioden 2009-2015, eksklusiv husleie.

– Brann- og redningstjenesten er den sektoren som har hatt størst prosentvis vekst de siste årene. Også fra 2014 til 2015 vil det være en økning på 6,1 prosent. Det handler ikke om kutt når budsjettet øker. Men det er en senere opptrappingsplan enn planlagt, det er riktig. Dette skjer til tross for at vi øker budsjettet, sier Ottervik. Hun viser til at det har vært det hun kaller en formidabel økning på driftsiden og investering i utstyr innenfor brann- og redningstjenesten.

– Vi har bygd fire brannstasjoner i Trondheim, og det har vært ressurskrevende. Vi må ta hensyn til rammene kommunene har. Det er ikke alltid man får alt man ønsker seg, sier hun.