- Dette er vi ikke stolte av. Det er forferdelig.

- Håper ikke at det har noe med planene om asylmottak å gjøre. Vi har sett hva som skjer i Sverige.

- Ingen oppi her vil at det skal komme flyktninger hit.

Dette er noen reaksjoner fra folk i Hegra søndag ettermiddag. Naboer samlet seg ved Hegratunet etter at det ble kjent at det tidligere aldershjemmet og bofellesskapet for eldre var utsatt for skadeverk.

Klokken 0.28 natt til søndag ble politiet varslet om skadeverket. Noen hadde brutt seg inn i de tomme bygningene, og det sto vann på gulvet, opplyser politiet i Nord-Trøndelag. Sluk og vasker var tettet. Det rant vann i dusjer og servanter. Sprinkleranlegget var ødelagt og røykvarslerne var fjernet. Politiet dro søndag fra hus til hus i nabolaget og snakket med folk.

Ordfører Ivar Vigdenes ber de som utførte hærverk på Hegratun stå fram. Han setter skadeverket i sammenheng med planene om aslylmottak.

- Varslet politiet

Naboen rett over veien til Hegratunet er Konrad Hammer. Han forteller at han hørte lyd da han skulle legge seg søndag kveld.

- Det var jeg som ringte politiet da jeg hørte alarmen fra Hegratunet, sier han. Han så verken bevegelse, folk eller lys da han kikket ut og tror de må ha kommet fra baksida av huset. Hammer mener det er mest sannsynlig at hærverket skyldes planene om mottak for enslige mindreårige.

- Ingen oppi her vil at det skal komme flyktninger, sier han.

- Forferdelig lei meg

- Jeg ble lei meg. Forferdelig trist og lei meg, sier Olav Bakken, styreleder i Hegratunet. I mai la Hegratunet ned driften etter ti år som bofellesskap for eldre. Før det var bygningene brukt som aldershjem fram til 2003. De er nå i en prosess for å selge bygningen til bruk som mottak for enslige mindreårige.

Bakken forteller at han prøver å la være å tenke på årsaken til hærverket.

- Jeg vil ikke ha forutinntatte meninger, sier han.

- Nå skal politiet etterforske dette og jeg vil ikke legge meg opp i politiets arbeid. De får spørre meg om det de vil, så skal jeg svare.

Bakken har ikke vært inne i bygningen fordi den er sperret av politiet, men har inntrykk av at skadene er relativt små. Han vil ikke ha noen mening om dette kan forpurre salgsprosessen.

Bekymret for hærverk

Ved sperringen utenfor Hegratunet står en gruppe folk og prater. Mange er bekymret for hvordan Hegra vil forandre seg med 40–50 ungdommer på et mottak for enslige mindreårige. Samtidig syns de at det er for ille at folk bryter seg inn og gjør hærverk i den tomme bygningen.

- Det er for ille at folk skal ødelegge huset på det viset, sier Leif Arne Nesbø.

- Det er ikke rett å ødelegge hus.

Ella Sivertsen syns det er helt forferdelig.

- Jeg har ventet på at det skulle skje noe, sier hun.

Ansatt på Hegratunet

- Når det står tomt, skjønte jeg at det kom til å bli hærverk. Hun håper ikke at planene om asylmottak er grunnen og vil helst tro at det er guttestreker.

Selv har hun brukt arbeidslivet sitt på Hegratunet. Jeg jobbet der fra 1972. Da det var boliger for oppegående eldre i ti år, drev jeg frivilligsentral der og drev butikk.

- Jeg solgte alt mulig der, som en vanlig matbutikk, forteller hun.

Nils Evjen sier han har gruet for at noe slikt kan skje.

- Vi ser hva som skjer i Sverige og håper ikke at det samme skjer her, sier han.

Fredag kom 29 flyktninger til Vikhammer motell der de får akuttplass. De var alle menn og stort sett i 20-30-årsalderen.

Hegratunet utsatt for hærverk i natt: - Jeg er forferdelig trist og lei meg, sier styreleder Olav Bakken ved Hegratunet. Foto: Rune Petter Ness
Forferdelig: Ella Sivertsen håper skadeverket ikke har sammenheng med planene om asylmottak. Foto: Rune Petter Ness
Har ventet på dette: Naboene samles utenfor. Foto: Rune Petter Ness