Når Knut Arild Hareide er tilbake i hverdagspolitikken, må han håndtere et krassere flyktningevedtak fra landsmøtet enn han selv ønsker. Det blir vanskelig å komme til Erna Solberg med et krav om at Norge må ta imot 10.000 ekstra syriske flyktninger de nærmeste to årene.

I tur og orden har SV, Venstre, Senterpartiet og Arbeiderpartiets landsmøter stilt dette kravet, mens Høyre nøyde seg med å si at vi må gjøre en sterkere innsats overfor flyktningene. Fremskrittspartiets landsmøte vedtok at vi ikke skal ta imot flere, men heller bruke penger på å hjelpe dem der de er. Hardt presset sa statsministeren nylig at hun vil ha en avtale i Stortinget om de syriske flyktningene.

Partileder Hareide ønsker ikke å stille til de vanskelige forhandlingene med bundet mandat fra sitt eget landsmøte. Han har unngått en tallfesting for å kunne stille friere. Nå gjør landsmøtet det vanskelig for ham å både tilfredsstille sine egne, og komme frem til en enighet med to motvillige samarbeidspartnere, der Frp er den hardeste neglen.

I Hareides fravær var det 1. nestleder Dagrun Eriksen som fredag hadde den vanskelige oppgaven å fremføre landsmøtetalen. Hun skjerpet tonen mot regjeringens flyktningpolitikk, men heller ikke hun ville tallfeste hvor mange syriske flyktninger vi bør ta imot. Likevel sa hun ikke nei til å ta på seg en t-skjorte der det stod skrevet: "Velkommen til Norge, alle ti tusen".

I et parti der misnøyen over samarbeidet med de blåblå, i særdeleshet Frp, er stor, er det viktig for partiledelsen å fremheve hvor mye KrF har oppnådd som støttespiller for regjeringen. Eriksen ramset opp klimaforliket, samferdselspolitikken, familiepolitikken, rusomsorgen og ikke minst striden om de lengeværende asylbarna, som KrF tar som en seier for eget parti. KrF skal fortsatt være et konstruktivt opposisjonsparti så lenge samarbeidsavtalen varer, til 2017, sa nestlederen.

Men ett sted går grensen selv for de mest samarbeidsvillige i partiet, nemlig ved søndagsåpne butikker. -Dette er ikke et forhandlingsspørsmål for KrF, sa Eriksen og høstet sterk applaus og begeistrede tilrop. Det er litt påfallende at selv et parti som heter noe med kristelig, ikke bruker den opprinnelige begrunnelsen for å holde hviledagen hellig. Uansett, i spørsmålet om søndagsåpne butikker er KrF urokkelig.

Det blir Hareides tunge jobb å overbevise samarbeidspartnerne om at hans parti har rett.

Les flere kommentarer fra Siri Wahl-Olsen her