Onsdag 18. april klokka 17.30 kom turgruppen som stavangerkvinnen var en del av til Myoli Beach i Sedgefield. En drøy halvtime senere, klokka 18.10, etter å ha sjekket inn på hotellet Afrovibe, gikk to av dem som var med i turgruppen til stranden. Marie gikk etter dem omlag fem minutter senere, skriver Stavanger Aftenblad.

Alt dette fanges opp av et overvåkningskamera tilknyttet restauranten Pili Pili, som ligger i samme bygning som hotellet nær Myoli Beach.

Den savnede kvinnen hadde da på seg mørke klær. Ifølge savnetmeldingen den sørafrikansk kystvakten gikk ut med, hadde savnede på seg lyse klær.

Ble lurt

At Marie hadde på seg mørke klær fremgår av det siste kjente bildet som ble tatt av henne før hun forsvant. Bildet ble tatt av en av de to andre fra turfølget som gikk til stranden noen minutter før Marie. På vei tilbake så de to at savnede satt på stranden og så utover havet.

Michael Simon fra det frivillige letemannskapet synes det er beklagelig at det er gitt feil informasjon i savnetsaken. - Det fører til spekulasjoner og det må vi for all del unngå, sier Simon til Aftenbladet. Foto: Pål Christensen

Før de gikk tilbake til hotellet tok de det nevnte bildet.

- Vi synes naturligvis det er svært ille at det har kommet ut feil informasjon i denne saken. Alle her i Sedgefield tenker på savnedes familie som sitter hjemme i Norge. De har vår dypeste medfølelse. Da er det svært uheldig at det kommer ut uriktig informasjon, sier en representant fra det frivillige politiet i Sedgefield til Aftenbladet.

- Hvorfor ble det sagt i savnetmedlingen at Marie hadde på seg lyse klær?

- På overvåkningsbildene fra Pili Pili kan det se ut som om hun har på seg lyse klær. Allerede i skumringen slår imidlertid infrarødt lys inn i kameraet. Mørke gjenstander vil da bli seende lyse ut, sier han.

Sprikende informasjon

Mannen som uttaler seg til Aftenbladet ønsker ikke å stå frem med navn. Dette forklarer han med at det kun er noen få utvalgte i politiet som kan uttale seg i savnetsaken.

For presse har det vært utfordrende å få kommentarer fra politiet i Sør-Afrika. Sørafrikansk presse skriver onsdag at deler av informasjonen politiet har gitt ikke stemmer.

Store ressurser ble satt inn i søket etter den savnede Stavanger-kvinnen. Etter en uke med intensiv leting ble søket trappet kraftig ned. Foto: Pål Christensen

- Blant annet har det blitt sagt at den siste sikre observasjonen av Marie er bilder fra det nevnte overvåkningskameraet. Det stemmer ikke. To andre fra turfølge så Marie på stranden. Tidlig kom det også ut informasjon om at savnede hadde med seg et kamera. Det stemmer heller ikke. Kameraet hennes ble funnet på hotellrommet av andre i turfølget, sier en annen fra de frivillige letemannskapene.

Denne kilden sier videre at mobiltelefonen og skoene til savnede ikke ble funnet på nøyaktig samme plass på stranden slik informasjon fra politiet kan ha gitt inntrykk av.

- Gjenstandene ble funnet to meter fra hverandre og ikke i en “pen haug”. Dette kan naturligvis skyldes at det var kraftig vind i området denne kvelden, sier kilden til Aftenbladet.

Uheldig

Michael Simon som er med i den lokale borgerverngruppen som har gjennomført flere søk etter den savnede Stavanger-kvinnen mener all feilinformasjonen er svært uheldig.

– Feilinformasjonen fører til spekulasjoner. Jeg vil ikke si hva jeg tror har skjedd nettopp fordi jeg ikke ønsker å spekulere, sier han til Aftenbladet.

Restauranten Pili Pili ligger et steinkast fra der hvor Maries mobiltelefon og sko ble funnet på Myoli Beach. Foto: Pål Christensen

Politikaptein Malcolm Poije er enig i at feilinformasjon er uheldig. Han understreker samtidig at politiet ikke har sagt noe om den savnedes klær og at feilen kom i kystvaktens savnetmelding.

– Her ble det blant annet sagt at savnede var kledd i en hvit skjorte. Dette stemmer ikke, sier Poije.

Ingenting nytt

Politikapteinen sier videre at det dessverre ikke er noe nytt i saken.

– Vi utelukker at det har skjedd noe kriminelt. Dette betyr ikke at vi ikke vil gjenoppta etterforskningen om ny informasjon skulle dukke opp, sier Poije.

Politikapteinen sier videre at politiet har vært i kontakt med alle som de tror kan ha opplysninger i saken.

– Det er ingen vitner vi ikke har kommet i kontakt med, sier han, og fortsetter:

– Det er ganske fortvilet, men vi har altså ingen ny informasjon som kan føre oss nærmere et svar.