Hun ble skilt fra barna ved ankomst på Trondheim lufthavn, Værnes torsdag ettermiddag.

Det opplyste barnevernstjenesten under en pressekonferanse i regi av Trondheim kommune i rådhuset torsdag kveld.

Til stede var rådmann Morten Wolden, kommunalsjef barnevern Hilde Maaø Vikan, enhetsleder Cecilie Ellen Bakke og seniorrådgiver Lars Konrad Mostad.

– Barna ivaretas på beste måte nå, og er i trygge hender. De skal få all den hjelp de trenger, sier Bakke.

Barnevernet i Trondheim sendte tre medarbeidere for å hente mor og barn hjem fra Malaysia for fire dager siden. Torsdag ettermiddag landet de sammen med kvinnen og de to barna i Trondheim.

Sikkerhetsselskap

Trondheimskvinnen og hennes to barn har oppholdt seg i Malaysia siden vinteren 2016. Hun er siktet for grov omsorgsunndragelse etter at hun forlot landet for å unngå omsorgsovertagelsen av barna, som Fylkesnemnda besluttet i februar 2016. Torsdag forrige uke ble kvinnen pågrepet av lokale myndigheter i Malaysia. Barnas far og det norske sikkerhetsselskapet Pro Risk skal ha bidratt til arrestasjonen ved å gi lokale myndigheter tips om hvor tobarnsmoren befant seg.

– Er det deres oppfatning at det var sikkerhetsselskapets innsats som var en utløsende faktor for at det faktisk lyktes å få en konkret adresse og pågripe mor på?

– Det er grunn til å tro det. Vi har forholdt oss til info fra norske myndigheter, men det er jo det, sier Lars Konrad Mostad.

Enhetsleder Cecilie Ellen Bakke og seniorrådgiver Lars Konrad Mostad i Trondheim kommune under torsdagens pressekonferanse.

– Men sier det noe om at norske myndigheter ikke har tilstrekkelig virkemidler i slike saker, at det må private initiativ til å løse dem?

– Verken norsk politi eller barnevern har noen myndighet i Malaysia, sier Mostad.

– Jeg skjønner at spørsmålet blir stilt, men som offentlig myndighet kan ikke vi operere sammen med private firma som vi har sett i denne saken. Politiet og Utenriksdepartementet har rådgitt oss hele veien, og vi har fulgt rådene. Hva som var avgjørende eller ikke, kan en sikkert diskutere. For oss er det viktigste at barna er kommet til rette. Når vi første ble kjent med hvor de var, var vi veldig kjappe med å hente dem, sier Hilde Maaø Vikan.

Hilde Vikan, kommunalsjef for barne- og familietjenesten i Trondheim kommune. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Barna splittes ikke

Vikan sa at samarbeidet Trondheim kommune har hatt med Utenriksdepartementet, ambassaden i Kuala Lumpur, immigrasjonsmyndighetene i Malaysia og politiet her hjemme har vært avgjørende for at det har lyktes å løse denne saken.

– Hvordan opplevde mor å bli fratatt barna sine i dag?

– Det tror jeg enhver kan tenke seg selv. Barne- og familietjenestens formål er jo barnas beste. Og barnevernsloven sier også at biologiske foreldre skal ivaretas. Det skal vi også gjøre her, og tilby både oppfølging og veiledning, sier Vikan.

Barnevernstjenesten opplyste at de to barna skal være sammen på stedet de oppholder seg på.

– Det er en vurdering som er riktig nå, sier Bakke.

Rådmann Morten Wolden ble intervjuet om den spesielle barnebortføringssaken som har pågått i snart to år nå.

Ikke fengsling

Torsdag formiddag fortalte politiadvokat Charlotte Aspehaug i Trøndelag politidistrikt at politiet ikke ville begjære fengsling av kvinnen ved ankomst.

– Kvinnen er siktet for grov omsorgsunndragelse. Hvorfor blir det ikke fengsling?

– Fengslingsvilkårene må være oppfylt, med gjentagelsesfare, unndragelsesfare eller bevisforspillelsesfare. Det kan vi ikke se at det er nå. Vårt mål har hele tiden vært å få barna hjem til Norge. Når tar barnevernet hånd om dem.

Politiadvokat Charlotte Aspehaug ved Trøndelag politidistrikt. Her fotografert i forbindelse med en annen sak.

Vil evaluere

Kvinnens advokat Ole Andreas Thrana har tidligere rettet sterk kritikk mot norske myndigheters håndtering av saken. Det samme har barnas far, som har støttespillere i advokat Morten Furuholmen og det private sikkerhetsselskapet Pro Risk. De mener alle at norske myndigheter har gjort for lite for å løse den saken, som har vært ekstra komplisert i og med at Norge ikke har noen utleveringsavtale med Malaysia. Det asiatiske landet er heller ikke er tilknyttet Haagkonvensjonen av 1980, som omhandler barnebortføring.

– Vil politiet evaluere denne saken og se på hva man kan lære av den til fremtidige saker, eller er denne saken helt enestående?

– Politiet vil, slik vi bruker å gjøre i mange saker, foreta en evaluering i ettertid for å se om vi kan lære noe til fremtidige saker, sier Aspehaug.

Tilfreds

Advokatfullmektig Lars Mathias Undheim i advokatkontoret Furuholmen Dietrichson representerer barnefaren.

– Det er viktig at barnevernet nå har kontroll på situasjonen, mors tidligere handlinger tatt i betraktning, sier Undheim.

Lars Mathias Undheim, advokatfullmektig i advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson, representerer barnas far i barnebortføringssaken.

Han sier at de forventer at vedtaket om omsorgsovertagelse fra Fylkesnemnda i 2016 iverksettes.

Undheim sier at de nå er tilfreds med at bortføringssaken er over, og forbereder nå prosessen videre. Faren ønsker at Fylkesnemndas vedtak følges opp.

– Det er det viktigste nå. Men at han gjerne vil ha kontakt med barna sine etter en så lang periode, er en selvfølge. Men når og hvordan dette vil bli, er umulig å spå. Han har ikke hatt kontakt med barna på flere år og eventuell opptrapping av samværet må skje gradvis, i samråd med barnevernet og fagfolk. Det er viktig for far at hans forhold til barna repareres over tid, sier han.

Bakgrunnen for at barna skulle plasseres i fosterhjem var en langvarig konflikt mellom mor og far.