Denne uken er pollenspredningen fra bjørk på sitt sterkeste i Trøndelag. Det er dårlig nytt for allergikere.

- At bjørka blir grønn, er et tydelig tegn på at blomstringen er i gang. I år har blomstringen blitt forsinket rundt ti dager på grunn av kaldt vær, forteller pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Norges astma – og allergiforbund.

Forbundet regner med at hver femte nordmann, om lag en million barn og voksne, lider av pollenallergi.

For de aller fleste, er enkle forholdsregler eller reseptfrie midler på apoteket, tilstrekkelig til å holde allergien i sjakk.

Men ikke alle er like heldige. Rundt 100 000 får så kraftige allergireaksjoner at de får nedsatt livskvalitet. Utendørs opphold er utelukket og om natten kan søvnen bli ødelagt av pustebesvær.

Bjørkepollen. Denne uken er blomstringen på bjørketrærne i Trøndelag på sitt sterkeste. -At bjørka blir grønn, er et tydelig tegn på at blomstringen er i gang, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Norges astma – og allergiforbund. Foto: Torsten Hanssen

Vaksine eneste mulighet

For å bli kvitt allergien er eneste mulighet vaksine. De som er hardest rammet må ta sprøyter med allergimedisin annenhver måned i minst tre år.

Å være hardt angrepet av pollenallergi vet Ine Kringen (27) alt om. – Jeg har vært pollenallergiker helt siden jeg var barn. Det ligger tydeligvis i genene i vår familie. Mamma har pollenallergi, og det samme har de to søstrene mine, forteller Kringen.

Hun sitter på poliklinikken på øre-nese-hals-avdelingen ved St. Olavs Hospital i Trondheim, og har nettopp fått en allergisprøyte.

- Hvordan arter pollenallergien seg?

- Hos meg er det først og fremst øynene som er angrepet. Enten er de forferdelig tørre eller så renner de hele tiden. Det aller verste er kløen. Når kløen er på det sterkeste, er det helt umulig å la være å klø, noe som gjør det bare verre.

Etter en dag med rennende øyne og kløe, er jeg så utmattet at det er bare å finne senga. Det hender jeg legger meg allerede i 20-tiden. Det går hardt ut over det sosiale livet, forteller 27-åringen.

- Må unngå opphold utendørs når sola skinner

Det peneste sommerværet er det verste været.

- Når sola skinner må jeg unngå opphold utendørs. Håret må vaskes hver dag, jeg kan ikke lufte sengetøy utendørs eller tørke klær i sola og jeg må bruke solbriller hele tiden for å beskytte øyne, sier bachelorstudenten, som er klar for bygningsingeniørjobb til høsten.

Hun har prøvd alle mulige sprayer og dråpet mot allergien, men bare med begrenset resultat.

- Medisinene hjelper meg litt, men ikke nok, forteller hun.

Roy Åge fikk pollenallergi da han var i 20-årene. Les hans historie her

Anvisning fra fastlegen

For fem år siden fikk hun anvisning fra fastlegen sin på allergivaksine, både for bjørkepollen og gresspollen. Da bodde hun i Molde og begynte med vaksine ved det lokale sykehuset.

Flytting til Trondheim gjorde at hun fikk et lengre opphold i vaksineprogrammet. Det førte til at hun måtte begynne vaksineringen helt fra begynnelsen av igjen i fjor høst.

Mandag fikk hun sin siste vaksine i det som kalles oppdoseringen, en periode på mange uker hvor mengden vaksine økes fra uke til uke.

De neste tre årene må hun ta to vaksiner, en mot bjørkepollen og en mot gresspollen, annenhver måned. – Jeg merker at vaksinen gjør meg bedre, men jeg må fortsatt ta vanlige allergimedisiner innimellom, sier Kringen.

- Vaksine brukes for pasienter som har en allergi som er vanskelig å kontrollere med medisiner. Vanligvis benyttes sprøyter, men for personer med allergi mot gresspollen, kan det også brukes tabletter, forteller overlege Anne Kristin Aasebøstøl ved avdeling for øre-nese-hals ved St. Olavs Hospital.

Dagens barn er så allergiske mot mat at det er blitt et folkehelseproblem. Hva har skjedd med oss - og med maten vår?

Sjekk hvor mye pollen det er der du bor

100 pasienter fikk allergivaksine i 2016

I 2016 fikk cirka 100 pasienter vaksine ved sykehuset. De fleste er i begynnelsen av 20-årene og fra trondheimsregionen.

For å komme i betraktning for vaksinering mot pollenallergi forsikrer legen seg om at pasienten har tatt ulike praktiske forholdsregler for å beskytte seg mest mulig mot pollen. De vanligste forholdsreglene er:

  • Bruke solbriller og caps

  • Unngå å sykle

  • Daglig dusj og hårvask

  • Montere pollennett i vinduer eller sove med lukket vindu

I tillegg må vanlige medikamenter, som tabletter, nesespray og øyendråper, være prøvd først.

Legen må også forsikre seg om at medikamentene er tatt på riktig måte og at man har startet i god tid for pollensesongen.

Pollenallergi. Tett nese, kløe i øynene og trøtthet. Mai er årets verste måned for pollenallergikerne. Foto: Scanpix

Må være henvist til sykehuset av fastlegen

- På grunn av begrenset vaksinekapasitet, kan vi bare ta imot de hardest rammede tilfellene som blir henvist til sykehuset av sin almenlege. Allergivaksiner kan hjelpe hos personer som har allergier mot bjørkepollen og gresspollen, og der man ikke oppnår tilstrekkelig symptomlindring ved vanlige allergimedisiner. Behandlingen mot bjørkepollenallergi kan også ha en viss innvirkning på allergi mot andre tresorter, forklarer Aasebøstøl.

Vaksinen inneholder stoffer pasienten er allergisk mot, kalt allergener. Dosen økes langsomt over mange uker. – Vi trapper langsomt opp dosen, såkalt oppdosering, gjennom en vaksinasjon en gang i uken i sju uker.

Målet er å øke immuniteten, det vil si kroppens motstandsevne, mot allergenene. På den måten reduserer eller fjerne man allergiplagene. Erfaringene med vaksine er meget gode. Et stort antall allergikere sier de får et bedre liv på grunn av vaksinen, forteller overlegen.

Ved St. Olavs kan barn ned til seks år få sprøyter mot allergi, men de fleste er fra ti år og oppover når de begynner behandlingen. – Nyere forskning viser at dersom man får vaksine i ung alder, kan det forhindre at allergien utvikler seg videre og forebygge vansker i fremtiden. Det kan også forebygge astma og annen allergi, sier overlegen.

Allergivaksinering har best virkning for dem som har bjørkepollen- gresspollenallergi.

Vaksineringen begynner om høsten

Pollenutslippene fra bjørk og gress er på sitt sterkeste om våren og sommeren, men vaksineringen begynner mange måneder før pollensesongen.

- Pasienter som skal ha allergivaksine, må henvises til sykehuset fra sin allmennlege om våren for å få plass i vaksinasjonsprogrammet, sier overlegen.

- Enkelte år begynner pollenutslippene fra or og hassel allerede i februar. Skal vaksinasjonen ha noen virkning, må behandlingen begynne allerede om høsten. Etter opptrappingsfasen de sju første ukene, er det vanlig med en ny dose vaksine annenhver måned året igjennom. Unntaket er allergikere som både har bjørk- og gressallergi. Da må de først ha sju ukers vaksine mot bjørk og deretter nye sju uker mot gress, sier Aasebøstøl.

- Hvor lenge varer vaksinasjonsperioden?

- Det vanlige er tre år. Da er som regel pasienten kvitt allergisymptomene. Har man fortsatt allergi forlenges vaksinasjonen i ytterligere ett til to år. Selv om man har fått sprøyter i tre eller fem år er det ingen garanti for at allergien blusser opp igjen etter noen år. Da må man gjennomgå den samme behandlingen på nytt. . Da vil imidlertid effekten komme raskere, sier Aasebøstøl.

Overlege Anne Kristine Aasebøstøl. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen