Nasjonalt er det 142 004  søkere til høyere utdanning i 2018, en økning på 4,7 prosent fra i fjor.

Søkertallene for NTNU øker langt mer enn for søsteruniversitetene i Oslo og Bergen, mens Universitetet i Tromsø har størst prosentvis vekst. Innen NTNU er økningen størst for avdelingene i Ålesund og Gjøvik (12 prosent), mens NTNU i Trondheim hadde en pluss på 6 prosent.

– Sett under ett er dette et kjempegodt tall. Vi er veldig godt fornøyd, sier Anne Borg, prorektor for utdanning ved NTNU i en pressemelding.

IT-til værs

På utdanningsområdene er økningen sterkest innen informasjonsteknologi (25 prosent). Både mediefag og historie gjør et hopp på over 20 prosent. Lærerutdanningen har en sterk økning på 17 prosent og estetiske fag kan glede seg over en pluss på 10 prosent. Økonomifagene og helsefagene øker like mye (6 prosent) og de samfunnsvitenskapelige fagene med 4,5 prosent.

Etter et løft i fjor, har søkningen gått ned 12 prosent for språkfagene. Pedagogikk gikk noe ned, mens realfag ligger på samme nivå.

Ingeniør vokser bra

NTNU har en sterk økning på teknologi totalt (8,2 prosent), langt over landsgjennomsnittet. Den femårige teknologiutdanningen øker igjen (6,2 prosent), etter å ha gått noe ned de siste årene. Økningen er imidlertid svakere enn for landsgjennomsnittet. Innen teknologi er det datateknologi (22 prosent) og kybernetikk/robotikk som har mest vekst. Arkitekt skiller seg ut med en viss nedgang.

Anne Borg sier hun er glad for de gode tallene på teknologi, fordi omstillingen av Norge avhenger av den teknologiske kompetansen.

På treårig ingeniørutdanning er det flest søkere til data, bygg, elektro, maskin og fornybar energi. På den femårige utdanningen (sivilingeniør), er fagene industriell økonomi, kybernetikk og robotikk, datateknologi, bygg, fysikk og matte, energi og miljø mest søkt.

Flere vil bli lærere

På den femårige lærerutdanningen (lektor) øker NTNU med 18 prosent, klart over landssnittet. Lærer 1.-7. trinn øker nesten like mye, og lærer 5.-10. har også en meget god økning etter et svakere år i fjor.

Prorektoren peker på resultatene for lærerutdanningen som spesielt oppløftende.

– Fordi dette er så viktig for landet, er vi svært glade for at vi får dyktige og motiverte søkere til lærerutdanningene. Vi ser at vi har en god økning.

Færre jenter på teknologi

NTNU har et ørlite flertall av jenter blant alle sine søkere. Tendensen er at færre jenter vil til teknologifag, men at de øker på realfag og IT. Gutteandelen på helsefagene holder seg på samme lave nivå. Jentene dominerer på helsefag, samfunnsfag, språkfag og ped. Guttene er i stort flertall på områdene teknologi og informasjonsteknologi.

Faglærerutdanningen har en god vekst, etter et litt svakt år i 2017. Søkertallene til de toårige masterprogrammene er stabile.

For hele landet har over 17 prosent av alle søkere NTNU øverst på prioriteringslisten. 53030 har ført opp NTNU som ett av flere valg.

På Dragvoll kan de notere seg over en pen søknadsvekst for historie og samfunnsvitenskapene.

Topp 10 på NTNU etter antall søkere

Sykepleie, Trondheim

Økonomi-administrasjon

Industriell økonomi og teknologiledelse

Medisin

Psykologi

Kybernetikk

Fysioterapi

Datateknologi

Sykepleie Ålesund

Sykepleie Gjøvik

Teknologi

Mest kamp om å komme inne er det på profesjonsstudiet i psykologi med 8,6 søkere per plass. Fysioterapi har 6,9 søkere, medisin 6,2, industriell økonomi 6,1 og sykepleie i Trondheim 5,9 per plass.

Prorektor Anne Borg ved NTNU er meget godt fornøyd med søkertallene.
Økonomifagene går pent i pluss.