Gunn S. Wolden inviterte Åslaug Haga ned i sokkelen sin i går formiddag. Det var et trist syn som møtte kommunal- og regionalministeren. Møblene lå veltet og golvet i sokkelen var dekket av leire etter flomvannet.

Verdalselva flyter normalt 100 meter unna Woldens hus. Tirsdag sto imidlertid vannet vel en meter over golvet i leiligheten. Det skvulpet fortsatt i bestikkskuffen, da Wolden åpnet den for kommunalministeren.

Wolden jobber til daglig som virksomhetsleder for Vuku pleie- og omsorgsdistrikt. Hun fikk mildt sagt nok å gjøre da flommen slo til denne uka. At sokkelen hennes sto under vann kom imidlertid i andre rekke. Hun var mest opptatt av at brukerne ved eldresenteret i bygda og rundt om i distriktet fikk sine medisiner og hadde det bra mens flommen sto på. Hun hadde i går fortsatt ikke oversikten over ødeleggelsene i leiligheten.

- Jeg lar meg imponere enormt over Gunn som har organisert helse og omsorgsarbeidet, tatt seg av de eldre og fått systemene på plass, samtidig som alt fløt i hjemmet hennes. Det så jo ikke ut der, sa Haga etter besøket i sokkelen.

Wolden selv håper at Haga kan bidra med penger til flomoppryddingen i kommunen.

- Jeg håper hun nå kan bidra i forhold til opprydningen her. Men jeg forventer ikke at hun skal hjelpe til hjemme hos meg, sa Wolden, som har beholdt humøret trass flomødeleggelsene.

Skal stille opp

- Vi har en tradisjon i Norge for at storsamfunnet stiller opp når lokalsamfunn blir rammet av kriser. Nå må vi først få oversikt over hvilke skader som faktisk finnes. Fylkesmannen skal samordne dette, deretter kommer det en henvendelse til mitt departement som vi skal forholde oss til på vanlig måte. Målet er å ruste opp lokalsamfunnene til det de var, sa Haga.

Dette var ord verdalsordfører Bjørn Iversen (Ap) merket seg.

- Vi har fått signaler om drahjelp. Etter denne flommen vil vi pådra oss regninger vi ellers ikke ville ha hatt. Dette vil vi komme tilbake til, tro meg, sa Iversen da han talte til Haga i rådhuset.

Sterke inntrykk

- Jeg vet ikke om vi tør bo der mer. Da blir det å vente på neste regnskyll, og så må vi kanskje evakuere igjen, sa Olsen til Haga, som hadde følgende å si etter å ha sett herjingene i Vuku:

- Det er sterke inntrykk og jeg skjønner at folk har vært igjennom en veldig krevende situasjon. Jeg skjønner også at folk fortsatt er urolige. Inntrykket jeg sitter med at det er gjort en fenomenalt god jobb av dem som har håndtert krisen. Det trodde jeg før jeg kom, men det har jeg også nå fått bekreftet, sa Haga.

Foto: KJELL A. OLSEN