HIST har 572 færre søkere i år enn i fjor.

- Vi taper markedsandeler, og det er vi ikke fornøyd med, sier rektor Torunn Klemp.

- Vi må se på om vi har vært gode nok til å utvikle nye tilbud. HIST har vært ganske konservative og ikke løpt etter nye trender.

Som andre høyskoler opplever HIST nedgang i søkningen til lærerutdanningen. Men skolen har en gledelig økning på tilbudet for realfaglærere. En trøst er det også at HIST har hatt de høyeste karakterkravene i landet for allmennlærerutdanningen. Helse- og sosialfagene opplever også nedgang, men fortsatt er det langt flere søkere enn studieplasser. Det samme gjelder økonomifagene.

- Heldigvis kommer mye av nedgangen på tilbud der vi fra før har mange flere søkere enn studieplasser, sier Klemp

Teknologi i trøbbel

- Det er vanskelig for teknologiutdanningene, men vi kommer ikke til å legge ned noen tilbud. Vi har faktisk fått noen nye studieplasser av departementet i år fordi vi har gjort det ganske bra. Men vi kommer til å se nærmere på dette, og spesielt på næringsmiddelteknologistudiet.

- Svakere søkertall betyr svakere studenter?

- Vi ser at for mange bruker lang tid på å gjennomføre studiet, og det kommer av svakere bakgrunn. Men vi må ta med i betraktningen at vi fortsatt har mange flere søkere enn studieplasser, 4734 søkere til cirka 1700 plasser. I fjor lå vi på andreplass etter Høgskolen i Oslo i antall søkere per studieplass. I år må vi se oss slått også av Høgskolen i Bergen, sier rektor Torunn Klemp.

Positivt for HINT