Bjerkem er konstituert politimester i Nord-Trøndelag etter Trond Prytz, som nå går av med pensjon.

Kollega Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag har for lengst gitt beskjed om at han vil stå på søkerlisten. Fra flere hold er han lansert som en sterk kandidat. De 12 nye politimesterstillingene vil bli utlyst om kort tid.

Det nye Trøndelag politidistrikt kan være en realitet fra årsskiftet, og få til sammen vel 900 ansatte. Det blir et stort distrikt, fra Nordland i nord til Hedmark i sør og Møre og Romsdal i vest.

I går var det første felles ledermøtet mellom Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag politidistrikt på Britannia Hotel i Trondheim. Samtlige stilte i sivil. Her starter man med blanke ark.

POD legger rammer

I oktober legger Politidirektoratet (POD) frem planer og rammer for de 12 nye politidistriktene, som skal erstatte dagens 27. Men i Trøndelag er samtalene mellom de to distriktene i full gang.

– Det er en iver etter å få lagt et fundament for ett felles distrikt. Vi er bedre sammen enn hver for oss, sier Bjerkem.

Moe mener det er mer som binder nord og sør sammen enn som skiller. – Vi har jo samme utdanning av jurister og tjenestemenn. Eventuelle kulturforskjeller mellom oss er ikke større enn de måte være innad i dagens politidistrikt, sier Moe.

Hvor skal den nye politiledelsen sitte, Bjerkem? Trond Prytz foreslo Stjørdal.

– Det spørsmålet er under utredning, men det fremgår av retningslinjene fra Politidirektoratet at operasjonssentralen skal ligge der den ligger fra før, og politimesteren skal lokaliseres sammen med operasjonssentralen. Men i dette spørsmålet har jeg ingen innflytelse.

Ikke bygge nytt

Moe supplerer: – Det står også i den samme redegjørelsen fra POD at det skal ikke bygges et nytt bygg. Lokaliseringsdebatter er som regel konfliktfylte. Men vi er innstilt på å få til en mest mulig smidig overgang når de to politidistriktene skal smelte sammen.

Ingen av de to ønsker å si om de ser for seg en desentralisering av ledelsen på nivå under politimesteren. De viser til Riksadvokaten som understreker at det skal bygges gode etterforskningsmiljø nært publikum. Ved store og tunge saker kan spesialkompetanse hentes inn fra ulike steder i politidistriktet.

– Etterforskning skjer over alt, men den må være der folk bor, påpeker Moe.

Arbeidet med å omorganisere lensmannsdistriktene vil nå kunne skyte fart. I Sør-Trøndelag måtte politimesteren delvis legge arbeidet på is og utlyse ledige lensmannsstillinger midlertidig da forslaget om sammenslåing møtte lokalpolitisk motstand.

Vaktsamarbeid på tvers

I dag er det vaktsamarbeid mellom flere lensmannsdistrikt på tvers av fylkesgrensene. Moe og Bjerkem ser ikke bort fra at det kan bli en annen inndeling av de nye lensmannsdistriktene med bare ett politidistrikt.

– Blir det færre ledere i det nye politidistriktet?

–Vanskelig å si, men vi vil få større fagmiljø, svarer Bjerkem, og Moe er enig.

– Vil responstiden ute i distriktene bli kortere?

– Vi leverer i dag innenfor de krav som stilles. I Trøndelag er det store avstander, og de vi vil ikke bli kortere med ett politidistrikt, sier Bjerkem.

Moe legger til at tjenestelistene må utarbeides ut fra risikovurderingene. Det må være et visst befolkningsgrunnlag for å kunne forsvare å ha patruljer ute hele tiden. Det er forskjellige krav til responstid etter hvor mye folk som bor der, understreker Moe.