– Du store min, det var litt av en respons. Men egentlig er jeg ikke overrasket. Folk er forbannet, sier en av initiativtakerne bak protestlisten Nordmørslista, Anne Grete Holmen.

Sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund har fått det til å knake i Møre og Romsdal.

Motsetningene har vært harde, frontene er steile og tonen uforsonlig mellom nordfylket og sørfylket.

Bare på ryktet og en pressemelding om at nordmøringene vil organisere egen liste til fylkesvalget, har initiativtakerne bak protestlisten Nordmørslista på en uke klart å samle nok til å kapre sitt første mandat i fylkestinget.

De viser Adresseavisens fylkesmåling for mars i Møre- og Romsdal, utført av Respons Analyse.

– Bare starten

På Nordmøre blir nyheten tatt imot med en blanding av sjokk, glede og «hva var det vi visste».

– Du store min, det var litt av en respons. Men egentlig er jeg ikke så overrasket. Folk er forbannet, sier Anne Grete Holmen.

Den tidligere varaordføreren for Høyre i Kristiansund tror ikke det vil stoppe med det ene mandatet for Nordmørslista.

– Vi jobber på spreng med å fylle listen med gode navn nå. Når listen er klar, vil det begynne å rulle. Folk er forbannet. Det er et stort raseri mot det bestående. Dette er en god start, men det blir mer, tror Holmen.

Folkeprotest

Holmen legger ikke skjul på at sykehuset-striden som folk i Kristiansund mener de tapte, er motoren for Nordmørslista.

– Det er selvfølgelig sykehuset som har utløst dette. Men frustrasjonen her i nordfylket har ulmet lenge. Nordmøre er ranet og tømt i årevis. Alle partiene i fylkestinget har spilt fallitt, sier Holmen – som understreker at listen ikke kommer til å bli en Kristiansunds-liste.

– Listen skal bære preg av navnet sitt. Det blir folk fra hele Nordmøre.

Høyre faller

Fylkesordfører Jon Aasen og Arbeiderpartiet kan glede seg over tidenes oppslutning og et kraftig byks på 6,2 prosentpoeng fra forrige måling.

Nå samler de 35,3 prosent av velgerne.

– Et svært gledelig tall som vi ikke må snakke ned med at det er lenge til valget og slikt, sier Aasen.

Høyre går tilsvarende kraftig tilbake, hele 7,2 prosentpoeng.

Holdt opp mot valgresultatet i 2011 er likevel ikke marsmålingen like dramatisk for Høyre, som med dagens måling bare ville tapt ett mandat.

Hadde det vært fylkestingsvalg i morgen ville Arbeiderpartiet styrket seg med tre mandater. Sunnmørslisten ville mistet sine tre mandater og vært ute.

Dødt løp

Respons Analyses tall for Møre og Romsdal et halvt år før valget viser at kampen mellom blokkene i fylket er helt åpen. I dag styrer arbeiderpartiet med Senterpartiet, Sv, Venstre og Sunnmørslista

Nå kan det bli et nytt valg der de såkalt uavhengige listene kan spille en rolle på vippen.

Underlagstallene viser at det ikke skal bli lett å drive valgkamp for Høyre nordover fra Molde etter bråket med sykehuset. Paradokset er at en sterk Nordmørsliste i hovedsak vil beite på de to store partiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Nordmøre. Disse sitter på til sammen 64 prosent av velgerne, tapspotensialet er stort.

Det er rett og slett ikke så mange Høyrevelgere igjen å ta av.

Fylkesordøfører Aasen erkjenner han vil møte sterk konkurranse fra Nordmørslista i nord.

– Det er nok en liste som vil gjøre seg gjeldne.

Skadedemping

Aasen mener Nordmørslista egentlig er en fordekt Høyreliste.

– Høyre ligger nede og kommer til å gjøre et dårlig valg. Når vi ser på hvem som står bak listen er det lett å tenke seg til at dette er høyrefolk som vil forsøke å dempe skaden med en alternativ liste. Vi vet vel mer om dette når vi ser hvilke navn som til slutt ender på listen, sier Aasen.

- Folk er forbannet. Det er et stort raseri mot det bestående. Dette er en god start, men det blir mer, tror en av initiativtakerne bak protestlisten Nordmørslista, Anne Grete Holmen. Foto: Tidens krav