Det er ikke mye opprør å spore på et stort sett tilfreds og dannet landsmøte. Men lørdag formiddag slo de unge og de gamle seg sammen i en kampanje for de eldre. De fikk gjennom et forslag om å vurdere å fjerne den øvre aldersgrensen i arbeidslivet helt. Ungdomspartiet fikk også vedtatt sitt forslag om å vurdere å fjerne særaldersgrensene i arbeidslivet.

"Ung nok for Unge Høyre" står det på t-skjorta som Høyres grand old lady, Astrid Nøklebye Heiberg, har på seg i dag. I en alder av 79 år er statssekretæren hos helseminister Bent Høie et oppegående bevis på at den som har helsa og viljen, fortsatt kan yte en viktig arbeidsinnsats selv om de passerer både pensjonsalder og øvre aldersgrense for arbeidslivet. Med et fornøyd smil fulgte hun debatten der den ene ivrige Unge Høyre-delegaten etter den andre stod frem og snakket varmt for de eldre.

Egentlig hadde de unge fremmet et forslag om å fjerne den øvre aldersgrensen helt. Dette ble for sterkt for redaksjonskomiteen, som ville avvise forslaget. Men UH opprettholdt det, med justeringen om i alle fall å vurdere å fjerne aldersgrensen. Regjeringen har nettopp kunngjort ny øvre aldersgrense på 72 år fra 1. juli i år, etter at den har vært 70 år helt siden 1917.

Men verken de unge eller seniorene i partiet er fornøyd med å sette en bestemt øvre aldersgrense. Senior Høyre støttet opp om ungdomspartiet i debatten. -Å sortere mennesker ut fra alder er ikke i tråd med våre holdninger. Det er ren aldersdiskriminering, påpekte seniorleder Reidar Skotgård.

Unge Høyre og seniorene er i pakt med tiden. Den forrige aldersgrensen ble innført for nesten hundre år siden. Mye er skjedd med helsa og livslengden til de eldre generasjonene siden den gang. Vi lever lenger, er generelt friskere, andelen eldre i samfunnet øker, vi mangler arbeidskraft og flere ønsker å stå i arbeid lenger. Pensjonsalder er ikke det samme som aldersgrense. De som ønsker det, kan fortsatt med god samvittighet gå ut av yrkeslivet når de fyller 67 år. Andre kan gå enda tidligere gjennom en god AFP-ordning.

Ungdommen vil også oppheve de mange særaldersgrensene som finnes i norsk arbeidsliv. Det er ordninger som gjelder for yrkesgrupper som politi, brannmenn og militære. Det er sløsing med ressurser at mange av disse må gå av når de når en viss alder, og ikke engang har mulighet for å stå lenger i arbeidslivet, selv om de ønsker det. Det er lenge siden debatten om en endring av disse ordningene i politiet ble luftet, men intet er ennå skjedd. Med ungdommens hjelp har Høyre nå i alle fall forpliktet seg til å vurdere å fjerne disse særordningene. Det er nok ikke et forslag som vil stå øverst på statsminister Erna Solberg dagsorden fremover.

Nå er det ikke bare omtanke for friske eldre arbeidstagere som er Unge Høyres beveggrunn. Som en av de unge debattantene sa det: - Flere eldre i arbeidslivet vil lette situasjonen for meg og min generasjon.

Det blir færre gamle å fø på hvis de jobber mer. Det er en del av bildet, det også.