Lucas og Noah sklir ned brannstanga på hovedbrannstasjonen i Trondheim etter hverandre. Brannfolkene, som rykket ut da huset deres sto i fyr, viser dem steg for steg hva som skjedde da de dro til huset på Byåsen mandag morgen og hva de gjorde.

- Jeg var redd for brann før dette skjedde. Så ble jeg enda reddere etter at det brant, men nå føler jeg meg tryggere igjen, sier Lucas (9).

Mamma Carina Tekrø Hermstad sier at det gjør godt å kunne komme på brannstasjonen og møte personene som var på stedet da det brant.

- Guttene har hatt mange spørsmål om hva som skjedde. Nå fikk de spørre om alt de lurte på om hva som skjedde under brannen. Jeg tror at det gjør det lettere for dem, sier hun.

Det var mandag morgen at alle nødetatene rykket ut til brannen i huset til Tekrø Hermstad og sønnene Lucas og Noah på Byåsen i Trondheim. Brannvesenet fikk rask kontroll over brannen, men huset er ubeboelig. Mammaen har tidligere fortalt til Adresseavisen at hun hadde en følelse av sorg og glede etter brannen. Hun var lei seg for at familien mistet huset, men samtidig glad for at ingen ble skadd i brannen.

Får svar

Fagleder Stein Yttereng ved Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at når de har mulighet så inviterer de familier som har vært involvert i alvorlige hendelser til brannstasjonen. Det gir dem en mulighet til å få svar på alle spørsmålene de har om hva som skjedde.

- Dette er en strategi som vi også bruker når vi har vært ute på alvorlige hendelser. Vi har en gjennomgang av det som skjedde og får alle fakta på bordet. Det gjør at hendelsesforløpet ikke får noen hull som man kan gå og gruble på. Det gjør det lettere å bearbeide hendelser, sier Yttereng.

Guttene tar på seg brannklærne i garderoben, akkurat som brannfolkene gjorde da de skulle rykke ut. Med seg har de hver sin Bjørnis-bamse, som brannvesenet deler ut til barn som er involvert i alvorlige hendelser. Brannkonstabel Lill Fallrø spør hva de gjorde etter at de hadde fått på seg klærne. Da springer Lucas og Noah mot brannbilen, setter seg inn og får kjøre ut til gårdsplassen med blålysene på. Sammen holder de ivrig brannslangen mens de spyler vann opp i lufta.

- Jeg tror guttene blir tryggere når de ser hvordan brannfolkene jobber, sier Tekrø Hermstad.

Hun har også hatt mange spørsmål rundt det som skjedde.

- Jeg har tenkt mye på hvordan huset så ut da det brant. Nå har jeg fått noen svar og vet at det var røyk overalt, sier Tekrø Hermstad.

Artig for brannfolkene

Yttereng sier at det også er positivt for brannfolkene å få besøk av familiene.

- Vi møter som regel personer som står midt i de verste situasjonene i livet sitt. Da er det artig å få møte familiene som vi redder og få oppleve at de har det gøy når de er her, sier han.

Det ble ikke den feiringen av nyttårsaften som familien Tekrø Hermstad hadde planlagt, men mammaen er fast bestemt på at de skal få renovert hele huset slik at de kan bo der senere.

- Kanskje, hvis vi er heldige, så kan vi feire nyttårsaften der neste år, sier hun.

Noah (6) kommer seg fort ned i etasjen under når Håvard Kringen hjelper til. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Lucas og Noah får hjelp av Lill Fallrø og Håvard Kringen til å komme seg ned brannstanga. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Brannkonstabel Lill Fallrø viser frem radion som vekker brannfolkene når alarmen går. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Noah og Lucas synes det er artig å kjøre brannbil. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Noah og Lucas spyler med brannslangen. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Lucas Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN