I går sang de jula inn for den fullsatte Nidarosdomen.

Stemningen er lett og sangen klinger sterkt i murveggene i krypten under Nidarosdomen. Dirigent Petra Bjørkhaug terper på detaljene med de 80 sangerne i Nidaros Oratoriekor før konserten.

– Det er det som skal til! Tvi tvi, sier Bjørkhaug før hun løser opp oppvarmingen og lar koristene gjøre de siste forberedelsene.

Privilegert

Konsertene var utsolgt og 1700 høytidsstemte publikummere gledet seg torsdag og fredag.

– Jeg har en venn som sier at Juleoratoriet gir henne bilder av 1. juledag og nysnø, sånn er det også for meg, sier sanger Ingeborg Ladegård (55).

Hun er korets lengstsyngende medlem, med fartstid tilbake til 1973. Hun var 15 år og startet under dirigent Ludvig Nielsen.

– Det er fantastisk artig å synge i et kor som får til såpass mye. Jeg har ikke stemme for å være solist, men det er stort å være en del av kollektivet. Vi er så privilegert som får gjøre dette.

Juleoratoriet har vært fremført nærmest årlig i Nidarosdomen siden 1937, med ett av domkirkens kor. De siste årene har repertoaret vekslet mellom Händels Messias og Juleoratoriet, og slik skal det være fremover.

Siv Smedseng i musikkavdelingen ved Nidaros domkirke og Vår Frue menighet mener konserten er en av de viktigste julekonseretene for trondheimspublikummet.

– Det er mange som sier de må hit for å få den rette jule-stemningen, sier Smedseng.

Helsebringende korsang

Høsten og førjulstida preges av såre halser og hosting og harking på skoler og arbeidsplasser. Men det har ikke rammet de følsomme korstemmene i oratoriekoret. –Vi har ikke hatt mye fravær nå, det bruker å være noe før konserter. Men jeg tror folk blir friske av synge Juleoratoriet, ler dirigent Bjørkhaug.

– Det er jo bevist at korsang er helsebringende, legger hun til.

–I julestemning

Utvekslingsstudenten Lucas Biedermann (23) er korets ferskeste medlem, men har erfaring med Juleoratoriet fra hjemlandet Tyskland.

– Etter å sunget dette er jeg i julestemning. Så enkelt er det, smiler Biedermann.

– Koret synger kjempebra, også uttalen er akkurat som den skal være. Det er ingen forskjell fra et tysk kor, mener studenten.

– Vi jobber mye med språket, at det skal være troverdig tysk, og at vi har de riktige nyansene på vokalen. Det krever mye når 80 sangere skal gjøre det på likt, sier Bjørkhaug.

–Et fantastisk kor

– Et fantastisk kor. De er godt forberedt og har en tankegang som et profesjonelt kor. Det er en stor ære å jobbe med dem, skryter den greske dirigenten George Petrou, som likte seg i Domen.

– Det er den mest imponerende katedralen jeg har sett, både i størrelse og skjønnhet.

– De må være flinke til å synge, men samtidig ha en grunnleggende interesse for å jobbe med kirkemusikk, og de må gjøre en innsats på hjemmebane, sier Petra Bjørkhaug om inntakskravene i Nidarosdomens Oratoriekor. Foto: Richard Sagen
Her varmer Nodaros Oratoriekor opp i krypten under Nidarosdomen før fredagens konsert. Sanger Ingeborg Ladegård (i rødt) har vært med siden 1973. Foto: Richard Sagen
Tyske Lucas Biedermann (23) er Nidarosdomens Oratoriekors ferskeste medlem. Foto: Richard Sagen
Nidarosdomens Oratoriekor gjør de siste foreberedelsene før konserten fredag. Foto: Richard Sagen
Dirigent George Petrou mener Nidarosdomens Oratoriekor holder høy klasse. - Et fantastisk kor, sa han før fredagens konsert. Foto: Richard Sagen
Anne Brit Mear (t.v) og datteren Camilla Mear fra Bjerkreim i Rogaland feiret Camillas siste eksamen for semesteret ved NTNU. Sammen med rundt 850 publikummere så de frem til å komme i julestemning med Juleoratoriet. Foto: Richard Sagen
Nidarosdomens Oratoriekor sang i Nidarosdomen torsdag og fredag denne uka. Foto: Richard Sagen
Solist Marianne Beate Kielland fremførte Juleoratoriet sammen med Nidarosdomens Oratoriekor og Trondheim Symfoniorkester. Foto: Richard Sagen