Salget av Tamiflu har eksplodert i takt med folks frykt for svineinfluensa, og flere apotek har meldt om utsolgte hyller. Men ikke all Tamiflu som selges er å anbefale.

- Vi vet at det selges masse falsk Tamiflu på nettet, sier direktør i Statens legemiddelverk Gro Ramsten Wesenberg til adressa.no. Hun sier de vet at det sendes ut søppelmailer til personer med tilbud om Tamiflu, og advarer folk på det sterkeste mot å slå til.

Farlige bivirkninger

- Man er nesten 100 prosent sikker på at man kjøper et produkt som er forfalsket, sier Ramsten Wesenberg. Hun forteller at man risikerer å kjøpe et produkt som ikke har noen virkning i det hele tatt. Andre produkter kan være tilsatt et annet virksomt stoff, og da aner man ikke hvilke bivirkninger man får.

- I verste fall kan det være direkte farlig. Forbrukere kan ikke stole på at de får et produkt som tilfredsstiller krav til sikkerhet, kvalitet og effekt når de bestiller over nettet, sier Ramsten Wesenberg.

Utvikler resistens

Hun understreker at det er nok Tamiflu i Norge til de som trenger det. Tamiflu er en reseptbelagt medisin som krever konsultasjon av lege.

- De som føler seg syke bør ta kontakt med fastlegen for å få en resept.

Hun sier at man ikke skal bruke medisinen for å forebygge syke, men bare gis til mennesker som allerede har blitt syke.

- Det finnes et eksempel fra Danmark på at det har blitt utviklet resistens mot legemiddelet, sier Ramsten Wesenberg. Det er foreløpig ikke registert noen tilfeller i Norge, men Statens legemiddelverk følger situasjonen.

Apotekene har fått revet Tamiflu ut av hyllene. Foto: SCANPIX