En meningsmåling Norfakta har gjort for Adresseavisen i forrige uke viser at 65 prosent av de spurte i Trondheim synes den økonomiske situasjonen i kommunen påvirker deres valg av parti i svært liten, liten eller verken stor eller liten grad. 32 prosent svarer at dette i stor eller svært stor grad påvirker deres valg av parti til høstens stortingsvalg. Tre prosent vet ikke.

Fremgang tross røde tall

At fokuset på de økonomiske problemene i Trondheim kommune ikke rammer de rødgrønne viser også Adresse-avisens meningsmåling fra sist lørdag. Til tross for at kommunen under Rita Otterviks ledelse hadde 209 millioner kroner i underskudd i 2008, går Arbeiderpartiet frem med 4,3 prosentpoeng siden forrige måling, SV har også en liten fremgang, mens Senterpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng.

De som i vår måling sier de kommer til å stemme Arbeiderpartiet dersom det hadde vært valg nå legger minst vekt på de økonomiske problemene i kommunen når de skal velge stemmeseddel. Her svarer 81 prosent av utvalget at kommuneøkonomien i svært liten grad, liten grad eller verken stor eller liten grad en rolle for valg av parti.

Blant dem som vil stemme Senterpartiet ved høstens stortingsvalg 46 prosent at de i stor grad legger vekt på den økonomiske situasjonen i Trondheim når de skal velge parti. Det kan tolkes som et uttrykk for at Sp-velgerne er mer skeptiske til den økonomiske linja de rødgrønne i rådhuset har lagt seg på, enn velgerne som stemmer Ap og SV. Men utvalget av Sp-velgere i denne undersøkelser representerer få personer.

Venstrefolk bryr seg minst

Blant dem som sier de kommer til å stemme på andre partier enn de som inngår i den rødgrønne alliansen i rådhuset, er det de som stemmer Venstre som legger minst vekt på de økonomiske problemene i kommunen når partivalget foretas.

Kan få konsekvenser

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU sier det ikke er noen opplagt sammenheng mellom hva folk vil stemme ved et stortingsvalg, og den lokalpolitiske debatten om hvordan de rødgrønne styrer byen.

–Hadde vi stått overfor et kommunevalg til høsten, og med lignende budsjettkutt i vente, ville utslagene ha vært større. De økonomiske problemene Trondheim står oppe kan ikke tilskrives at regjeringen har vært knipen med pengene til Trondheim. De lokale politikerne har heller ikke prøvd å legge skylda på regjeringen for den situasjonen kommunen er oppe i. Dermed vil det ikke være noen direkte sammenheng mellom hva folk vil stemme til høsten, og budsjettsituasjonen i Trondheim, sier Todal Jenssen.