Nye Moholt: Prosjektet består av fem boligblokker, stor barnehage og bydelsbibliotek. Foto: MDH ARKITEKTER

- Vi vil åpne studentbyen. Et sentralt mål for prosjektet er at folk som bor utenfor selve studentbyen tar området i bruk, sier Minna Riska.

Hun er arkitekt og partner hos MDH arkitekter i Oslo. Når Arkitekturdagen 2015 blir arrangert i Trondheim torsdag, skal hun fortelle om arbeidet med den store utvidelsen på Moholt.

LES OGSÅ: - Miljøvennlig og trivelig

Navnet på prosjektet er Moholt 50 – 50 fordi studentbyen er femti år gammel, samtidig som man nå bygger ut området for de kommende femti årene. Det innebærer en ny bebyggelse på 21 000 kvadratmeter. 632 studenter skal få plass i fem boligblokker som er ni etasjer og 28 meter høye.

Døgnåpent bibliotek

I tillegg kommer næringslokaler, et nytt bibliotek som skal være åpent hele døgnet og Trondheims største barnehage.

LES OGSÅ: Trondheim slår Oslo og Bergen

- Det finnes en bygning i massivt tre i Bergen som er høyere – men samlet sett blir de nye bygningene på Moholt det største prosjektet i massivt tre i hele Europa, forteller Minna Riska.

«Hverdagsbyen» er tema når flere hundre arkitekter fra hele landet samles til Arkitekturdagen. Riska vil fortelle om hvordan hun ser for seg hverdagslivet på nye Moholt.

LES OGSÅ: Unge arkitekter tenker annerledes

- Studentbyen har hittil vært et område som mange har ansett som forbeholdt studentene. Nå håper vi dette endrer seg, at biblioteket og næringslokalene blir et samlingspunkt for mange, og at beboerne i nabolaget tar området i bruk. En ny allmenning åpner området fra Jonsvannsveien mot Blomsterbyen, sier hun.

Invitere til bruk

Den nye allmenningen blir et såkalt shared space, et område som skal deles av ulike grupper; fotgjengere og nødvendig transport. Under allmenningen blir det parkeringskjeller.

- Hvilke arkitektoniske grep har dere gjort for at mange skal ta området i bruk?

- Det handler først og fremst om åpenhet. At biblioteket blir døgnåpent vil tiltrekke seg mange ulike brukere. Barnehagen, der barn av studenter riktignok har fortrinn, vil også ha plass til andre barn. Og vi legger stor vekt på at de offentlige områdene skal være ordentlig gjort, at benker, trær og sykkelstier skal være robuste og invitere til bruk.

Studentsamskipnaden i Trondheim er byggherre for prosjektet. De første studentene skal flytte inn neste høst. Alt skal være ferdig i 2017.