I 1955 startet foreldrene til Eva Holland klesbutikken Sentrum Pikekonfeksjon i Folkets hus i Olav Trygvasons gate. Den da ni år gamle jenta var med på de første innkjøpene. 31. august leverer hun nøklene til lokalet for godt, 71 år gammel.

- Det er veldig vemodig. Dette har vært helt supert, men alt har en ende, sier en følelsesladet Holland, som nå legger ned butikken for å pensjonere seg.

Mange navn og lokaler

Butikken solgte i begynnelsen klær til jenter på åtte år og oppover, før den etterhvert endret navn til Sentrum pike- og damekonfeksjon med klær også til damer. I en periode drev Holland butikken sammen med faren, før hun etterhvert tok over hele driften og eierskapet selv. I dag er butikken en av få selvstendige klesbutikker i Midtbyen.

Butikken har holdt til i flere av lokalene i Folkets hus, og på slutten av syttitallet fikk butikken dobbelt så store lokaler i samme bygg. De nåværende lokalene flyttet hun inn i i 1994. Da het butikken Sentrum Mote.

Lavere omsetning

Holland har gjennom sine seks tiår i butikken måttet navigere i et marked preget av skifter i trender og ikke minst politiske og økonomiske omveltninger.

Eva Holland (71) synes det er synd at ingen kommer til å ta over butikken hun har drevet hele sitt yrkesliv.

Hun forteller at kjøpesentrenes inntog i markedet på nittitallet gjorde det mye vanskeligere å drive butikken, spesielt på innkjøpssiden, og omsetningen gikk med dette kraftig ned. På slutten av nittitallet byttet hun derfor ut S-en i Sentrum Mote med en Z.

- Skal man drive frittstående klesbutikk i dag, med den konkurransen som har kommet, må man både følge med i tiden og ikke minst tilby noe som de andre ikke har, forteller Holland.

Spesialiteter

De siste 15 årene har hun satset stort på selskapskjoler, og har i perioder hatt henholdsvis konfirmasjonsklær, ballkjoler og bryllupskjoler som spesialiteter.

- Til et bryllup i Brønnøysund en gang var det 15 stykker som kjøpte kjole her, sier Holland, og fortsetter:

- I de siste årene har det gått mye av det jeg kaller «fjortiskjoler». Jeg har fått mange tenåringsjenter innom etter vi begynte å selge disse, forteller hun, og viser fram to kortere ensfargede kjoler som henger rett innenfor inngangspartiet.

Eva Holland viser frem kjolene til den yngre målgruppen.

Minker sortimentet

Til venstre i det nedleggingsklare lokalet henger 15 fargerike kjoler spredt på to vegger. Holland forteller at det på de samme veggene hang flere hundre kjoler før avviklingssalget begynte. Kjolene har hun håndplukket fra blant annet messer i Milano, Paris og Barcelona, med god hjelp fra sin språkkyndige sønn.

God støtte

Hun har hatt flere gode hjelpere med seg gjennom årene. Blant annet fikk hun mye hjelp av Jens Otto Hoff som drev kleskjeden Neste Stopp. Kjeden ble lagt ned i 2009 etter å ha drevet i 36 år, en nedleggelse som fikk fart på søsterselskapet Kremmerhuset.

Hun skryter spesielt av sine ansatte; nå to og en halv faste, hvorav en har vært ansatt i over 20 år, og noen ringevikarer.

- Det har vært en livsstil. Jeg har drevet med dette siden jeg var ni år, har mange faste kunder og flotte ansatte jeg har kunnet stole på når jeg har reist rundt på messer og innkjøpsreiser, sier Holland.

Ingen til å overta

Den kommende pensjonisten skulle gjerne sett at noen overtok bedriften etter henne, men har forståelse for at dette ikke har vært aktuelt for noen av de ansatte.

- Min drøm hadde vært å kunne videreføre all den kompetansen jeg har opparbeidet meg gjennom et helt liv i denne butikken. Men det krever en voldsom guts og dessuten svært god økonomi for å satse på frittstående klesbutikker i dag, og det er nok derfor ingen har meldt interesse for å ta over, sier Holland.

Her ligger buttikken som nå legges ned etter 62 år.

Vanskeligere kår

Hun mener det er kombinasjonen av bomringen som kom med miljøpakken i 2010 og kjøpesentrenes inntog på nittitallet, som har forverret markedet og vilkårene mest. I tillegg kommer snart nye krav om modernisering, noe som ifølge butikkeieren krever nye betydelige investeringer.

- Fra 1. januar 2018 kommer det nye skatteregler, og dessuten krav til oppdatering av datasystemer. For meg i min alder er det styrete nok når printeren slutter å virke, sier Holland, som på grunn av de nye kravene finner det riktig å avslutte den 62 år lange karrieren nå.

71-åringen i kassen og plakatene med påskriften «Avviklingssalg - alt skal ut!» i butikkvinduet vil bli å sees enda et par uker. 31. August er nøklene levert og Eva Holland offisielt pensjonist.