– Livet ville vært veldig mye fattigere uten butikken. Den er min store lidenskap og drøm, sier Wærnes Hegle.

– Jeg får drevet med hobbyen min, jeg møter mange flotte mennesker – det gir meg energi og glede, sier hun.

I åtte år har tekstildesigneren drevet butikken Kamelones i Mellomveien på Lademoen. Hun designer og syr kjoler, skjørt, jakker og skjorter, og hvert plagg er unikt.

– Jeg vil være en klar motvekt til de store kjedebutikkene. Det skal være håndverk av god kvalitet. Det er selvfølgelig dyrere klær enn i en stor kjedebutikk, men du finner ikke lignende plagg i andre butikker. Kundene blir tatt mål av og jeg har ett arkiv med mine stamkunders vitale mål hvis de ønsker nye plagg, selvfølgelig tar jeg nye mål når de kommer på nytt for å forsikre meg om at deres vitale mål ikke har endre seg, smiler hun.

Fargeglede

På kleshengerne i butikken henger fargesterke plagg på rekke og rad, og hyllene på veggen er fulle av stoff som venter på å bli klesplagg.

– Jeg vil at butikken skal være en oase av farger. Alt må ikke være svart-hvitt eller ensfarget. Farger gir inspirasjon og sprer glede, mener innehaveren som råder folk til å våge å ta i bruk mer farger på klærne.

– Du blir glad av det! fastslår hun som i flere år har vært fast inventar på Rennebumartnan.

– Det er vanskelig å få innpass der og jeg ser det som en anerkjennelse av arbeidet mitt, sier hun.

Barneår på døveinternat

Wærnes Hegle er født og oppvokst i Verdal. Hun er døv og som mange unge døve ble hun sendt på døveinternat. Barne- og ungdomsårene tilbrakte hun på Vikhov i Malvik. I 1986 fikk hun en datter og året etter flyttet hun til Trondheim. Hun hadde tidlig en sterk interesse for kunst og håndverk, noe hun arvet fra sin far.

På begynnelsen av 1990-tallet begynte hun på Granskogen skole på Flatåsen der hun underviste elever i fargeteori, søm og scenografi. I mange år sydde hun og elevene utallige kostymer for Clarvaria teater.

– Det var en fin, men utfordrende jobb der en hele tiden skulle være motivator for elevene og gi av seg selv, forteller hun.

Etter hvert kjente hun på en sterk trang til å realisere sine egne kunstneriske ambisjoner. Hun lagde bilder av tekstiler og vanlige bilder malt på lerret og hadde flere utstillinger, både alene og sammen med andre kunstnere. Hun tok svennebrev i kostymesyerfaget i 2001. Hun tok også praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfaglærere.

Jobb i kommunen

Hun trives svært godt i den lille butikken i Mellomveien, og bor også i samme nabolag.

– Mange synes kanskje det ligger litt langt utenfor sentrum, det er jeg ikke enig i. Dessuten er jeg friere og mer fleksible fordi det er mye billigere å leie her enn i sentrum av byen, forteller hun som har åpent tre dager i uka.

– Jeg er en livlig og kreativ person med mye energi, men allikevel ser jeg at det er umulig å overleve kun på butikken. Jeg ser jo også på butikken som mitt hobbyprosjekt og mesteparten av mine inntekter, ja nesten alle, kommer fra en «vanlig» jobb i kommunen.