- Det er overhodet ikke tilfelle at kandidatene kun står for én sak, sier Agnes Sofie Gjeset.

Gjeset ble valgt inn i Nidaros bispedømmeråd ved kirkevalget i 2011 og stiller nå til gjenvalg, som Åpen folkekirkes førstekandidat. Hun avviser påstandene om at den nye valglisten kun baseres på én sak – nemlig vigsel av likekjønnede. Hun viser til Åpen folkekirkes nettsider, hvor de har publisert både en felles plattform og et valgprogram for den neste fireårsperioden.

- Mer reformvennlig

- Vårt syn er at både Kirken og troen utvikler seg – det er dynamisk. Åpen folkekirke er mer reformvennlig og tar innover seg og tolker samfunnsutviklingen i et kristent lys, sier Gjeset.

Hun går med på å karakterisere Åpen folkekirke som en liberal bevegelse, og sier at foruten likekjønnet vigsel, er noen av kjernesakene å sikre mer direkte demokrati i Kirken og å legge til rette for at medlemmene kan engasjere seg i og påvirke Kirken.

- Åpen folkekirke er helt klart et uttrykk for en annen kirkelig bevegelse enn den bedehuskulturen som vi ser mange steder i dag, sier Gjeset, som mener at Kirken i større grad må ta hensyn til samfunnsendringer og tiden den befinner seg i.

- Vi må ta på alvor at vi er mennesker i vår tid, og vi må hele tiden tolke Bibelen og den kristne tro i lys av konteksten, sier Gjeset.

- Må gi prestene muligheten til å vie

Gjeset sier at det er et velkomment steg på veien at Per Winsnes mener det bør utformes en forbønnsliturgi for likekjønnede, men hun mener det ikke er tilstrekkelig.

- Det er fint at Winsnes er åpen for en forbønnsliturgi, men da stopper han litt før meg. At man kan be for folk er en praksis som allerede er åpnet for. Det vi trenger er en fullverdig aksept av ekteskapet – som ikke bare er avhengig av kjønn, sier Gjeset.

Gjeset forteller at hun er ute etter ordninger som ivaretar begge syn, og understreker at prester ikke skal tvinges til å vie likekjønnede, men at de må få muligheten til det.

- For at ekteskapet skal være gyldig i Kirken må det skje etter en liturgi vedtatt på Kirkemøtet. Vi må gi prestene muligheten til å vie folk, sier Gjeset.

- Viktig med flere lister

Gjeset er forundret over utsagnet til Per Winsnes om at nominasjonskomiteens liste er så bredt sammensatt at det er unødvendig med to lister i Kirkevalget.

- Det er nettopp derfor det er viktig med flere lister – for at mangfoldet skal få utslag. En stemme på nominasjonskomiteens liste løfter frem hele listen og alle kandidatene, som har ulike meninger. Hvem av dem man gir stemmen sin til er helt åpent, med mindre man kumulerer, sier Gjeset.