- Der er en humle, sier Heidi Kvaløy og peker mot lavendelen som står ytterst på verandaen hennes på Jakobsli.

Kvaløy er leder for Hageselskapet Sør-Trøndelag, og er med i Jonsvatnet Hagelag. Den lands-omfattende interesseorganisasjonen for hageentusiaster har inngått et «humlesamarbeid» med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Artsdatabanken. Målet er å øke kunnskapen og forståelsen for humler og bier.

Gjennom blant annet en humleplakat og andre opplysende arrangementer, håper Kvaløy å gjøre trøndere mer bevisste på hvilke planter som er bievennlige.

Seniorforsker Frode Ødegaard ved NINA i Trondheim sier vi er helt avhengige av å ta forholdsregler for å bevare bie- og humlebestandene.

- Mange arter er sterkt truet, og vil forsvinne hvis vi fortsetter som før.

Uten humler, ingen kaffe

En endring av kulturlandskapet med mer intensivt jordbruk får skylden for nedgangen i bestanden, kombinert med gjengroing andre steder, klimaendringer og bruk av plantevernmidler.

En tredjedel av verdens matvareproduksjon er avhengig av de pollinerende insektene. Uten dem får vi ikke kaffe til frokostbordet, og mange frukt og bær har et avhengighetsforhold til dem.

- Dersom bestanden til de vanligste bieartene reduseres, vil det påvirke mengden pollinering, og det kan få betydelige konsekvenser for matproduksjonen, sier Ødegaard.

35 humlearter i Norge

I Norge lever 35 av de cirka 250 humleartene som finnes i verden. Helt fra selja blomstrer tid-lig om våren til tistlene dukker opp langs norske veier i september, sørger humlene for at frukt, bær og blomster bestøves og lever videre.

Hagen til Kvaløy har slått ut i full blomst i disse varme julidagene, og det setter de stripete insektene pris på.

- Før var jeg ikke så opptatt av å ha bievennlige blomster, men nå velger jeg blomster som jeg synes er fine og samtidig vet at humlene liker. Og det gjør de, for det er som regel et summende liv her, sier Kvaløy.

Hun har oppdaget at humlene er spesielt glade i makedoniarødknappen og bladliljene som hun har i hagen. For dem som ikke har hage, sier Kvaløy at det finnes mange bievennlige blomster som en like godt kan ha i en potte på verandaen.

- Salvie og lavendel er eksempler på det.

Gir humlene en hjelpende hånd

Frode Ødegaard i NINA merker at folk er blitt mer opptatt av å gi humlene og biene en hjelpende hånd gjennom å velge bievennlige blomster. Det er han veldig glad for.

- Det er først når mange hjelper til, at det virkelig hjelper. Mange humler og bier lever i tettbygd strøk, så hva vi gjør har påvirkning på bestanden, uten tvil. Hver og en kan komme med et veldig viktig bidrag, sier han.

- For biene er det viktig å ha en stabil blomstertilgang hele sommerhalvåret. Derfor er det fint med arter som blomstrer til ulike tider. Og så er det viktig å unngå sprøytemidler.

Her er åtte bievennlige pryd- og potteplanter:

1. Lavendel

2. Lammeøre

3. Bringebær/rips

4. Eple/plomme/morell

5. Honningurt

6. Blomkarse

7. Solsikke

8. Høstlyng

Viltvoksende planter man sette igjen eller framdyrke i hagen:

1. Selje/vier

2. Bringebær

3. Løvetann/svever

4. Rødkløver

5. Tiriltunge

6. Blåklokke

7. Rødknapp/blåknapp

8. Tistler/knoppurt

Samarbeid: Hageselskapet, en landsomfattende interesseorganisasjonen for hageentusiaster har inngått et et samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Artsdatabanken, der målet er å øke kunnskapen om humler og bier. Foto: OLE MARTIN WOLD
Bievennlige blomster: Heidi Kvaløy som er leder for Hageselskapet Sør-Trøndelag har et summende liv i hagen på Jakobsli om sommeren. - Jeg har blitt mer bevisst på hvilke blomster humlene liker, sier hun. Foto: OLE MARTIN WOLD