LES ALLE SAKENE OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER. #ADRESSALIVE

Det var svært stille i rettssal 250 da obduksjonsrapportene for de drepte fra Kjærlighetstien ble gjennomgått i retten. Politioverbetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos viste frem bilder fra stien og en rød prikk ble brukt for å indikere hvor de enkelte ofrene ble funnet.

De kliniske og kalde faktaene om drapene ble presentert av rettsmedisiner Åshild Vege ved Nasjonalt folkehelseinstitutt. Hun pekte på en dukke for å gi retten innsyn i hvor ungdommene ble skutt. Bistandsadvokatene fikk ofrene til å komme til live ved å fortelle korte omtaler og vise frem smilende bilder av ungdommene mens de ennå pustet. Mange av familiene hadde bedt om at det skulle komme frem hvilke drømmer og håp de ulike

Under kan du lese noen av de varme og rørende ordene som familiene til de drepte ungdommene ønsket at Anders Behring Breivik skulle høre. Den terrortiltalte 33-åringen satt som tidligere dager tilsynelatende følelsesløs mellom sine forsvarere.

Eva Kathinka Lütken (17) fra Sarpsborg ble drept med to skudd.

- Hun var smart og sjenerøs, bød på seg selv, og stilte opp for andre. 3. juli feiret hun bursdag med grillfest, og skulle 19 dager senere ha dratt på ferie til Spania med mor, men turen ble utsatt. Utøya skulle være den fine starten på sommerferien. Hun var enebarn og den største juvelen i mor og fars liv, sa bistandsadvokaten på vegne av familien.

Tore Eikeland (21) fra Bergen ble skutt og drept av et skudd.

- Han var leder i Hordaland AUF. Han har vært på sommerleir fem år på rad, og deltatt på flere seminar på Utøya. Han var en omsorgsfull person, og skrev et innlegg som het «La oss leve for hverandre» etter en tur til Uganda, sa bistandsadvokaten.

Tarald Kuven Mjelde (18) fra Osterøy ble skutt fem ganger.

- Taran var nestleder i Hordaland AUF. Venner beskrev ham som svært lun og vennlig, med stor interesse for å lære. Han var opptatt av rettferdighet og internasjonalt samarbeid. Stolt av familien sin, og med stor omsorg for dem rundt seg, sa bistandsadvokaten.

Maria Maagerød Johannesen (17) fra Nøtterøy ble funnet drept med tre skuddskader.

- Hun var seg selv fullt og helt. Hun åpnet sitt hjerte til de som ville inn, og smilet og hennes milde vesen har hjulpet mange i tunge stunder. Maria beskrives som en jente med pågangsmot og vilje. Vennlig, omsorgsfull og blid. Hun elsket dans og teater. Hun våget livet, og våget å drømme. Hun er smertelig savnet av familie og venner, sa bistandsadvokaten til familien.

Monica Iselin Didriksen (18) fra Sund ble skutt med minst to skudd.

- Hun var medlem av AUF fra hun var 14 år. Hun hadde deltatt på sommerleir de siste fire årene, og var en del av arbeidsgjengen. Hun utstrålte livsglede, og mange opplevde å få fornyet energi av dette. Hun hadde mot til å si fra når hun opplevde urettferdighet. Hun var lillesøster, men likevel oftest en storesøster. Hun ville bli lege, og hadde en drøm om å jobbe for Leger uten grenser, sa bistandsadvokaten.

Åsta Sofie Helland Dahl (16) fra Vadsø ble drept av tre skuddskader.

- Hun så for seg en fremtidig karriere innen design med hele verden som sin arbeidsplass. Hun hadde vært medlem siden 2009. Hun var oppriktig opptatt av sine medmennesker og hadde meningers mot til å si ifra. Hun var en kreativ jente med et vinnende vesen. Hun var opptatt av inkludering og rettferdighet og ble kåret til Årets solstråle på folkehøgskolen, sa bistandsadvokaten.

Anders Kristiansen (18) fra Bardu ble drept med to skudd på Kjærlighetsstien.

- Han hadde et stort smil og var glad i mennesker. Han var en svært samfunnsengasjert gutt og elsket å få omsatt sine tanker og ideer. Hans holdning om at alle er like viktig og like mye verdt gjorde at han hadde mange venner. Han etterlater seg mor, far og bror, sa bistandsadvokaten.

Bano Abobakar Rashid (18) fra Nesodden døde av to skudd.

- Familien flyktet fra krigen i Kurdistan da hun var sju år. Alle som kjente henne visste at hun ville bli noe stort. Hun ble årets ansatt på Tusenfryd. Hun ledet Operasjon dagsverk på Nesodden videregående skole. Bano kjempet for rettferdighet, likestilling og fargerikt fellesskap. Det gikk en kvinnelig prest og en imam side om side foran hennes kiste i begravelsen. Det viste at forskjellige kulturer kan leve i fred sammen. Hun er dypt savnet av familien, sa en tydelig beveget bistandsadvokat.

Andreas Edvardsen (18) fra Sarpsborg ble skutt tre ganger på stien.

- Han ble en omsorgsfull storebror for lillesøsteren som hadde Downs-syndrom. Han skulle utdanne seg til å bli lærer. Han var omsorgsfull, lojal og inkluderende. Han var ifølge familie og venner en humørspreder. Han var en grublende gutt, og skrev følgende på Facebook-siden sin: «Når vi møter døden er det allerede for sent å forstå hvor dyrebart livet er, ikke kast det bort.», sa bistandsadvokaten på vegne av familien.

Silje Stamneshagen (18) fra Askøy ble drept med to skudd i hodet.

- Silje var livsglad og jordnær. Latteren var aldri langt unna. Hun gikk det siste året på allmennfag, og utenom AUF-arbeid var hest hennes lidenskap. Hun hadde stor omsorg for hunden sin, en dachs, som hun gikk lange turer med. Foreldre og søsken har fått et tomrom som ingen kan fylle, sa bistandsadvokaten.

Kriminaltekniker Trond Sandsbråten ved Søndre Buskerud politidistrikt startet rettsdagen med en oppsummering av obduksjonsrapportene fra Kafébygget som ble gjennomgått i går. I Kafébygget ble 13 ungdommer drept. I dag fortsatte Sandsbråten med de to siste ofrene til Anders Behring Breivik i denne bygningen. Ida Beathe Rogne (17) fra Østre Toten ble drept i Storsalen i Kafébygget. Hun ble skutt tre ganger og døde av skuddskadene i hodet. Aleksander Aas Eriksen (16) fra Meråker ble skutt seks ganger og døde også av skuddet i hodet. Han ble funnet i korridoren utenfor Lillesalen i Kafébygget.

Ti drepte ungdommer ble funnet tett sammen på Kjærlighetsstien på Utøya. Foto: SCANPIX
Nina Lian, mor til Sondre Kjøren som ble drept på Utøya 22. juli. og samboer Steinar Krogstad viser frem en Liverpool-drakt. Foto: Rune Petter Ness
Foto: Junge, Heiko
Foto: Foto: Privat
16 år gamle Aleksander Aas Eriksen fra Meråker ble drept i korridoren innenfor Lillesalen i Kafébygget på Utøya Foto: PRIVAT
Foto: Andersen, Kristoffer Øverli
Foto: Junge, Heiko
Foto: Junge, Heiko
Gjennomgangen av obduksjonsrapportene fortsetter i dag. Foto: SCANPIX
Foto: PÅL SOLBERG
Foto: PÅL SOLBERG/LENA KNUTLI
Foto: PÅL SOLBERG/SCANPIX
I dag skal retten legge frem obduksjonsrapporter fra Utøya. Foto: Junge, Heiko