Ifølge politiet spilte Anders Behring Breivik dataspillet World of Warcraft (WoW) i gjennomsnitt seks timer og 50 minutter i perioden 23. november 2010 til 3. februar i 2011. Trolig spilte han mye mer intensivt i 2007 ifølge den 26 år gamle mannen som vitnet i retten i dag. I ni måneder spilte han på samme lag som Breivik i online-spillet.

Vitnet forklarte at Breivik ofte uttrykte glede når de bekjempet fiender i spillet.

- Det ble lagt ut tre eller fire videoer hvor man kan høre at Anders ler og slår vitser på slutten av videoen etter at raidet er ferdig, sa vitnet i retten i dag.

En video, som er litt over åtte minutter lang, ble lastet opp på Youtube 27. juli i fjor, like i etterkant av terrorangrepet. På et lagbilde av spillerne, vist mot slutten av filmen, står imidlertid datoen da innholdet ble tatt opp: 1. juni 2007.

Videoen er en skrytefilm for Anders Behring Breiviks lag, eller guild som de kalles av spillerne. I videoen kan du se en karakter som heter «Andersnordic». Slike kallenavn er individuelle og er sperret for andre.

Stemmer på videoen

Videoen viser et angrep på en av de datastyrte figurene i spillet kalt «Hydross den ustabile». Det er vanlig at spillere samler seg til i slike lagangrep for å oppnå belønninger i form av bedre utstyr og egenskaper.

I slike angrep utnyttes de forskjellige figurenes ulike evner for å overvinne den datastyrte fienden. Breivik brukte ofte å spille en karakter av typen «mage» som kan utøve magi. Det er satt musikk til filmen, men mot slutten er det klipt inn stemmer fra flere av de som er med på angrepet. En av disse stemmene skal tilhøre terroristen. «Man, this is better than sex», sier stemmen som kan tilhøre Breivik.

Spilte mye

Vitnet fortalte retten at han spilte WoW fra spillet ble sluppet i 2005 til 2008. På det meste spilte han 16 timer.

- Breivik spilte nesten like mye, og han var flinkere enn meg, sa vitnet.

26-åringen var såkalt guildmaster i Unit i 2007, noe som betyr at han administrerte guildet og hadde også strategisk ansvar i forbindelse med raid.

- Breivik sendte søknad om å få være med, og jeg husker at i starten virket han rolig og beskjeden, men fikk mer selvtillit og fremsto som mer sosial. Han var over gjennomsnittet sosial etter hvert og hadde mange venner i spillet, sa han.

- Motiverte andre

Blant annet ble Breivik aldri sint i spillet selv om mange andre spillere kunne vise stort temperament.

- Han motiverte andre i vanskelige tider og jeg likte ham som spiller. Han var pliktoppfyllende og respekterte autoriteter. Han ga uttrykk for glede når det gikk bra i spillet og virket genuint glad på andres vegne, sa vitnet og mente at Breivik var en av de beste offiserene han hadde hatt.

- Jeg har hatt mellom 20 og 30 offiserer. Han var flink til å pushe oss fremover, sa vitnet.

Vranglås

Før den tidligere WoW-medspilleren inntok vitneboksen gikk Breivik fullstendig i vranglås da aktor Svein Holden ønsket å vite mer om aktiviteten og tidsbruken i forbindelse med online-spillet.

- Vi ønsker å ha best mulig kunnskap om din forberedelsesfase, og det er bakgrunnen for at vi stiller disse spørsmålene, sa Holden henvendt til tiltalte.

Terroristen ble tydelig frustrert og forbannet da Holden spurte flere detaljerte spørsmål omkring hans aktiviteter i de ulike guildene.

- Nå slår jeg av mikrofonen, så får du bare fortsette å spørre, sa Breivik.

Da hadde han svart gjentatte ganger at han ikke så relevansen med disse spørsmålene.

Aktoratet har på sin side lyst til å vite hvorfor Breivik tidligere har forklart at han jobbet heltid med å skrive kompendiet i 2007, samtidig som han også spilte dataspill «non stop» eller «hardcore» frem til mai 2008.

- Terminologien vi bruker kan gi feil inntrykk. Dette var en hobby som jeg drev på med tre-fire ganger i uka, svarte Breivik.