- Han var jo godgutten min. Den nydeligste du kan tenke deg.

Lill Ann Bringebøen smiler forsiktig – og ser bort på bildet av tenåringen sin. På det åpne ansiktet, de gyllenbrune øynene med de lange, mørke øyenvippene. På et mindre bilde like ved har en tydelig stolt Per-Harald den lille nevøen Aleksander på fanget.

«Huff, jeg ligger våken nå igjen»

Per-Haralds mor, Lill Ann Bringebøen, og stefar Arild, sitter ved det solide trebordet på Vestfossen utenfor Drammen. De har tenkt seg lenge om og bestemt seg. De vil fortelle om hvordan de ble totalt sviktet av en mann barnevernet brakte inn i familien da gutten deres var 12 år.

19 år gammel sender Per-Harald en sms til moren sin:

«Hei mammaen min. Huff, jeg ligger våken nå igjen, får ikke sove. Tenker på alt og ingenting, på deg blant annet. Vil fortelle deg hvor glad jeg er i deg, og hvor glad jeg har vært for at du har vært så tålmodig. At du fortsatt gidder å stille opp for meg. Lei meg for alt som har skjedd. Du har alltid betydd mye for meg».

«Saken mangler sidestykke»

Det er to måneder til Per-Harald skal vitne i rettssaken der han selv er fornærmet. Han gruer seg og klandrer seg selv. Ennå kan han ikke fatte at han lot seg lure så brutalt av støttekontakten han hadde hatt siden han var 12 år.

Saksbehandleren i barnevernet, Per-Harald Sundets støttekontakt, skal komme til å bli dømt. Dommen er utvetydig og sjokkerende lesning: «Tiltaltes manipulering av fornærmede for å få han med på egne ønsker synes å mangle sidestykke i norsk rettspraksis.».

Barnevernet og kommuneledelsen i Øvre Eiker, som hadde ansvaret for Per-Harald Sundet, og som hadde Sundets overgriper som ansatt, ønsker ikke å kommentere saken.

Les hele historien om Per-Harald Sundet i dagens papirutgave av Adresseavisen som kan kjøpes elektronisk her.

LES FLERE SAKER FRA SERIEN «DE GLEMTE BARNA»:

52 barnevernsbarn utsatt for grove overgrep

Slik kartla vi overgrepene

- Dagens ordning avdekker ikke overgrep

Overgrepene var en del av hverdagen

- Hver sak er en tragedie

Renathe Arevoll: - Helt hårreisende

Redd barna: - Alvorlig systemsvikt

- Staten har sviktet de mest sårbare

Kan bli en kostbar reform

- Vi trenger et «barnetilsyn»

foto
Per-Harald Sundet ble beskrevet som en "urokråke". Som 12-åring fikk han en støttekontakt som selv jobbet i barnevernet. To år senere startet overgrepene. Foto: KIM NYGÅRD
foto
Lill Ann Bringebøen fortalte Adresseavisen den tragiske historien om hvordan sønnen Per-Harald ble misbrukt av en barnevernsansatt. Foto: KIM NYGÅRD
foto
Lill Ann Bringebøen fortalte Adresseavisen den tragiske historien om hvordan sønnen Per-Harald ble misbrukt av en barnevernsansatt. Foto: KIM NYGÅRD
foto
- Han var jo godgutten min. Den nydeligste du kan tenke deg, sier mor Lill Ann om Per-Harald. Her er han avbildet med nevøen Aleksander på fanget. Foto: KIM NYGÅRD