En ansatt ved en butikkjede i Trondheim-området fattet først mistanke om mannen i 2014 etter at han ved flere anledninger hadde bestilt og hentet store mengder sukker.

Politiet begynte med spaning, og etter en ransaking av mannens kjøretøy, bolig og andre bygninger ble det beslaglagt om lag 480 kilo sukker, 1800 skrukorker og 140 plastkanner. Politiet fant også 45 liter ulovlig tilvirket sprit med en styrke på 90 prosent.

Hadde spritanlegg i kjelleren

Saken skulle egentlig opp for Sør-Trøndelag tingrett i 2015, men ble trukket fordi politiet mente at det var behov for ytterligere etterforskning. Da boligen til mannen ble ransaket igjen i 2016 fant politiet at han hadde bygd en garasje på eiendommen. I kjelleren var det bygd et anlegg for produksjon av hjemmebrent.

«Nede i kjelleren - bak et plastforheng som ifølge tiltalte også ble etablert for å hindre at lukt sivet ut fra kjelleren - hadde tiltalte etablert et produksjonslokale,» beskriver retten det i dommen.

Mannen hadde forsøkt å skjule nedgangen til kjelleren med gulvplanker, asfaltplater og en stor presenning. Han sa i retten at asfaltplatene skulle hindre at det kom lukt fra spritproduksjonen og opp i kjelleren. Det ble gjort flere beslag i forbindelse med ransakingen, deriblant 700 liter sats og to destillasjonsapparat, står det i dommen.

Utrygt å kjøpe HB, så laget sin egen

Da mannen møtte i retten, erkjente han å ha oppbevart 149 liter sprit ved én anledning og 45 liter sprit ved en annen anledning som han hadde fått tak i på ulovlig vis.

Tiltalte nektet for å ha produsert sprit ut over det han hadde erkjent. Han nektet også for å ha medvirket til produksjon av sprit i perioden 2013 til juni 2016.

Han erkjente å ha produsert og oppbevart den beslaglagte spriten. Den var ikke ferdig produsert og skulle brennes ytterligere for å få et bedre produkt. Produksjonen forklarte han med at han hadde en spesiell interesse for foredling av sprit med ulike krydderblandinger.

Tiltalte vurderte det som utrygt å kjøpe hjemmebrent, og ønsket derfor å produsere eget. I retten sa han at han ikke hadde solgt noe ulovlig sprit. Han antok at han hadde kjøpt mellom fem til åtte tonn sukker.

Retten festet ikke lit til mannens forklaring, og mente forklaringen var nesten «uhjelpelig i forsøket på å unndra seg ansvar». Retten var ikke i tvil om at mannen til dels har solgt ulovlig sprit og har til dels medvirket til produksjon av ulovlig sprit mellom 2013 til 2016.

Pekte på faren for ungdom

«Blant annet faren for at ungdom får tilgang til den hjemmebrent tiltalte har produsert eller medvirket til produksjon av, er nærliggende og innebærer at det må reageres strengt», står det i dommen.

Retten peker også på at mannen hadde innredet kjelleren sin for spritproduksjon i stor skala, og at han la ned et stort og kostbart arbeid for å holde den skjult.

Ifølge aktor Torfinn Svanem har saken hatt åtte til ti måneder unødig liggetid, uten at tiltalte kan bebreides for det. Til tross for at mannen i løpet av denne perioden bygde et nytt spritanlegg, får han et betydelig straffefradrag.

Straffen for produksjon eller medvirkning til produksjon ble satt til fengsel i 120 dager. I tillegg blir 60 000 kroner samt en lang rekke gjenstander brukt til spritproduksjon inndratt. Mannen må også betale saksomkostninger på 5000 kroner.

Advokat Torfinn Svanem, som forsvarte mannen i retten, opplyser til NRK at dommen kommer til å bli anket.