- Det ble et skikkelig haraball den gangen, men nå har utstillingen vandret Europa rundt og levd et fantastisk liv. Jeg applauderer dersom den kan komme tilbake hit en andre gang.

Det sier gallerist Per Høiem, som var initiativtager til Gullvåg-utstillingen i Nidarosdomen i 2005. Høiem understreker at han ikke er initiativtager denne gangen.

Ønskes tilbake

For ti år siden skapte Gullvåg-utstillingen i nasjonalhelligdommen stor debatt. Kunstneren Håkon Bleken var én av dem som reagerte negativt. Han fikk støtte av kunstner Jens Johannessen, som kalte det hele «vandalisme».

I fjor ble Gullvågs Bibelsyklus utstilt i katedralen i Rouen i Frankrike, og i neste uke skal bildene videre til Warszawa i Polen. Direktør Steinar Bjerkestrand i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) bekrefter at han kjenner til planene om å få bildene til Trondheim.

- Så langt jeg vet er det et ønske om å ha en utstilling ti år etter forrige gang. Det er et ønske om at den kommer tilbake til Nidarosdomen igjen. Det er menighetsrådet som bestemmer hva som skal inn, og så legger vi til rette for det, sier Bjerkestrand.

Vil ikke kommentere

Leder Sissel Mørreaunet i Nidaros domkirke og Vår Frue menighetsråd hadde ikke anledning til å snakke med Adresseavisen i søndag kveld.

Øivind Lunde, som for ti år siden var direktør for NDR og nå kuraterer Gullvågs utstilling i Warszawa til uken, ønsker ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke Håkon Gullvåg selv.

- Det er menighetsrådet som må ha regien, sier Gullvåg til Adresseavisen.

Per Høiem, som for tiden stiller ut flere av Gullvågs stilleben-arbeider i Galleri Ismene, sier han vil glede seg dersom en ny utstilling i Nidarosdomen blir en realitet.

«Kronen på verket»

- Det vil jo være kronen på verket. Og jeg eier også ett av bildene, og har ikke sett det på flere år, sier han.

I 2005 stilte Gullvåg ut 15 bilder i tre sommermåneder, og utsmykket også et skap i Johanneskapellet. Ordskiftet den gang gikk på om det var riktig av kirkeledelsen å tillate utstillinger i katedralen. Gullvåg selv kalte det hele en utsmykning heller enn en utstilling.

Da den åpnet, sa biskop Finn Wagle at den var vakker og spennende, men også at slike prosjekter ikke skal gjøres for ofte. Adressa.no har vært i kontakt med kunstner Håkon Bleken, som var en av de mest fremtredende kritikerne i 2005.

- Jeg har ingen kommentarer til dette, sier Bleken i dag.